1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Zmiany w piersiach |
Richelieu
Odpowiedzi: 19
Wyświetleń: 16276
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2012-07-26, 20:05 Temat: Zmiany w piersiach |
1. Ponieważ miałaś robione dwa niezależne badania w ostatnim czasie, które nie wykazały niepokojących zmian,
uważam, że z wykonaniem kolejnego możesz zaczekać na ewentualne zlecenie onkologa na sierpniowej wizycie.
Jest to już nie tak odległy termin, a opinia tego lekarza z pewnością będzie bardzo cenna.
2. Zmiany nie wyglądają na groźne. FA oznacza gruczolakowłókniaka (łac.: fibroadenoma), zmianę łagodną.
Liczne znaki zapytania oznaczają - jak to wynika ze słów lekarki - że zmiany są małe i trudne do jednoznacznej oceny,
ale tym samym nie wyglądają też na jednoznacznie złośliwe.
Wobec tego wstrzymanie się z dalszą diagnostyką do czasu konsultacji onkologicznej i uzyskania opinii lekarza pod koniec sierpnia uważam za najbardziej rozsądne. |
Temat: Zmiany w piersiach |
Richelieu
Odpowiedzi: 19
Wyświetleń: 16276
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2012-05-13, 16:20 Temat: Zmiany w piersiach |
Mała Perełko,
malaperelka napisał/a: | 1. Czy, jeśli guzki się nie zwiększą, nie pojawią się kolejne, nie będzie konieczne wykonanie biopsji?
2. Na ile w takich przypadkach biopsja cienkoigłowa jest miarodajna? Czytałam na forum, że często wynik jest fałszywie ujemny. |
Biopsja (BAC) ma raczej potwierdzić (ściślej: bardziej uprawdopodobnić) diagnozę postawioną na podstawie USG: gruczolakowłókniak (fibroadenoma).
Co do ograniczeń związanych z wiarygodnością BAC masz całkowicie rację, dlatego alternatywnie lekarz może np. rozważyć zlecenie wykonania mammografii uzupełniająco albo zamiast BAC.
malaperelka napisał/a: | 3. Spotkałam się na forum z opiniami, że zmiany powinno się bezwzględnie wyciąć. Jednak trzej lekarze â Radiolog, Ginekolog i Onkolog stwierdzili, że jeśli się nie powiększają, nie ma sensu ich ruszać. Po pierwsze, na ich miejscu mogą wyrosną nowe, po drugie wycina się zmiany większe, niż mam ja. |
Jeśli zmiany będą miały charakter stacjonarny (niezmienny) w dłuższym okresie czasu, wówczas opinia lekarzy o zaleceniu ich pozostawienia i okresowej obserwacji może być zasadna, szczególnie z uwagi na małe rozmiary i liczność zmian: usunięcie ich ze wszystkich lokalizacji zaczyna być problematyczne (m.in. np. także z uwagi na efekt kosmetyczny) wobec braku istotnych wskazań (podejrzenia złośliwości) do ich usunięcia.
Bardziej miarodajnie na ten temat mogą wypowiedzieć się lekarze po wykonaniu dalszych badań i ocenie ich wyników oraz Twojej indywidualnej sytuacji w bezpośrednim badaniu lekarskim.
Pozdrawiam. |
|
|