1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: ZZ-> onkolog czy hematolog |
Richelieu
Odpowiedzi: 214
Wyświetleń: 94918
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2014-11-07, 21:44 Temat: ZZ-> onkolog czy hematolog |
Caroline napisał/a: | badaniu z 27.06 mowa jest o :
W tkance płucnej obustronnie widoczne są liczne rozsiane zmiany drobnoguzkowe o zróżnicowanej wielkości, największa ma średnicę 13mm .W segmencie 3 prawego płuca pojawiła się grupa zagęszczeń miąższowych , prawdopodobnie zaplnych, sięgające szczeliny horyzontalnej. |
Miałem na myśli te zmiany, wyraźnie opisane jako nowe.
Ale oczywiście nie upieram się.
Wolę nawet, by wyszło na to, że całkowicie pomyliłem się w mojej ocenie
uważając te zmiany, a także kolejne - w tym samym segm. 3 - za podejrzane. |
Richelieu
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2014-11-07, 20:00 Temat: ZZ-> onkolog czy hematolog |
Caroline napisał/a: | W porówaniu do poprzedniego badania TK uwidoczniły się nowe drobnoguzkowe zagęszczenia a część widocznych poprzednio uległa powiększeniu. |
Zapis wskazujący jednoznacznie na progresję zmian zarówno pod względem ich ilości jak i wielkości.
Co gorzej, także poprzedni wynik mówił o progresji w stosunku do wcześniejszego:
Caroline napisał/a: | badaniu z 27.06 mowa jest o :
W tkance płucnej obustronnie widoczne są liczne rozsiane zmiany drobnoguzkowe o zróżnicowanej wielkości, największa ma średnicę 13mm .W segmencie 3 prawego płuca pojawiła się grupa zagęszczeń miąższowych , prawdopodobnie zaplnych, sięgające szczeliny horyzontalnej. |
Wtedy zmiany w segmencie 3 lekarz opisał jako prawdopodobnie o charakterze zapalnym,
jednak obecna dalsza ich progresja (do całkiem niemałego wymiaru 32 mm) moim zdaniem wygląda bardzo podejrzanie pod względem onkologicznym.
W takiej sytuacji cytowana przez Ciebie opinia lekarza wydaje mi się bardzo wątpliwa:
Caroline napisał/a: | dzisiaj już z tym wynikiem u rodzinnego- pojechałam prosto z przychodni i on nie widzi w tym nic bardzo niepokojącego, bo te zmiany drobnoguzkowe były już wcześniej m.in w marcu i czerwcu tego roku obecne |
owszem, zmiany były, ale za każdym razem kolejny wynik wykazuje progresję ich wielkości/ilości.
Uważam, że na ten temat koniecznie powinien wypowiedzieć się lekarz onkolog
i to tylko jego opinię traktowałbym jako miarodajną. |
Richelieu
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2013-05-24, 06:56 Temat: ZZ-> onkolog czy hematolog |
Caroline napisał/a: | Zamiast ABVD podano mi ABV - bez "D" czyli dakarbazyny.
W karcie napisano mi zła tolerancja leku i coś tam jeszcze. Czy brak jednego ze składników chemii może pogorszyć moje szanse na wyleczenia? |
Może mieć to pewien wpływ na obniżenie skuteczności schematu CTH, ale nie wiadomo jak bardzo znaczny.
Jest to jednak wybór optymalny, brak rezygnacji z tego składnika mógłby spowodować jeszcze większe problemy,
za co odpowiada zła tolerancja na ten lek.
W leczeniu nowotworów często tak bywa - dobór odpowiedniego leczenia jest sztuką znalezienia odpowiedniego kompromisu pomiędzy różnymi często sprzecznymi ze sobą okolicznościami (potrzebami a możliwościami).
Caroline napisał/a: | Czy w czasie miesiączki można wykonać TK? |
Tak. Na stronie jednej z placówek wykonujących takie badanie można przeczytać m.in. następującą informację:
Cytat: | Zaraz po wykonaniu tomografii można prowadzić samochód, a przed badaniem wolno zażywać leki, ponieważ tomografia nie wpływa na ich działanie. Badanie to można wykonywać w każdym momencie cyklu miesiączkowego, także w trakcie miesiączki, jednakże w celu zapewnienia ochrony przed promieniowaniem kobiet w ciąży zaleca się wykonywania badania do 10 dnia cyklu (dla uniknięcia narażenia na promieniowanie w przypadku wczesnej, nierozpoznanej ciąży). |
|
Richelieu
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2013-04-16, 11:59 Temat: ZZ-> onkolog czy hematolog |
Caroline napisał/a: | Jak długi powinien być okres czasu pomiędzy zakończeniem chemii a rozpoczęciem radioterapii? |
Podejrzewam, że może tu zachodzić analogia jak w przypadku leczenia raka piersi:
RTH możliwie szybko po zakończeniu CTH, jednak w terminie pozwalającym na powrót do sił po leczeniu (CTH),
porównaj ten i następne posty. |
|
|