1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 4
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: ZZ-> onkolog czy hematolog
Richelieu

Odpowiedzi: 214
Wyświetleń: 94918

PostDział: Nowotwory układu krwiotwórczego   Wysłany: 2014-11-07, 21:44   Temat: ZZ-> onkolog czy hematolog
Caroline napisał/a:
badaniu z 27.06 mowa jest o :
W tkance płucnej obustronnie widoczne są liczne rozsiane zmiany drobnoguzkowe o zróżnicowanej wielkości, największa ma średnicę 13mm .W segmencie 3 prawego płuca pojawiła się grupa zagęszczeń miąższowych , prawdopodobnie zaplnych, sięgające szczeliny horyzontalnej.

Miałem na myśli te zmiany, wyraźnie opisane jako nowe.
Ale oczywiście nie upieram się.
Wolę nawet, by wyszło na to, że całkowicie pomyliłem się w mojej ocenie
uważając te zmiany, a także kolejne - w tym samym segm. 3 - za podejrzane.
Richelieu

PostDział: Nowotwory układu krwiotwórczego   Wysłany: 2014-11-07, 20:00   Temat: ZZ-> onkolog czy hematolog
Caroline napisał/a:
W porówaniu do poprzedniego badania TK uwidoczniły się nowe drobnoguzkowe zagęszczenia a część widocznych poprzednio uległa powiększeniu.

Zapis wskazujący jednoznacznie na progresję zmian zarówno pod względem ich ilości jak i wielkości.

Co gorzej, także poprzedni wynik mówił o progresji w stosunku do wcześniejszego:
Caroline napisał/a:
badaniu z 27.06 mowa jest o :
W tkance płucnej obustronnie widoczne są liczne rozsiane zmiany drobnoguzkowe o zróżnicowanej wielkości, największa ma średnicę 13mm .W segmencie 3 prawego płuca pojawiła się grupa zagęszczeń miąższowych , prawdopodobnie zaplnych, sięgające szczeliny horyzontalnej.

Wtedy zmiany w segmencie 3 lekarz opisał jako prawdopodobnie o charakterze zapalnym,
jednak obecna dalsza ich progresja (do całkiem niemałego wymiaru 32 mm) moim zdaniem wygląda bardzo podejrzanie pod względem onkologicznym.

W takiej sytuacji cytowana przez Ciebie opinia lekarza wydaje mi się bardzo wątpliwa:
Caroline napisał/a:
dzisiaj już z tym wynikiem u rodzinnego- pojechałam prosto z przychodni i on nie widzi w tym nic bardzo niepokojącego, bo te zmiany drobnoguzkowe były już wcześniej m.in w marcu i czerwcu tego roku obecne

owszem, zmiany były, ale za każdym razem kolejny wynik wykazuje progresję ich wielkości/ilości.

Uważam, że na ten temat koniecznie powinien wypowiedzieć się lekarz onkolog
i to tylko jego opinię traktowałbym jako miarodajną.
Richelieu

PostDział: Nowotwory układu krwiotwórczego   Wysłany: 2013-05-24, 06:56   Temat: ZZ-> onkolog czy hematolog
Caroline napisał/a:
Zamiast ABVD podano mi ABV - bez "D" czyli dakarbazyny.
W karcie napisano mi zła tolerancja leku i coś tam jeszcze. Czy brak jednego ze składników chemii może pogorszyć moje szanse na wyleczenia?

Może mieć to pewien wpływ na obniżenie skuteczności schematu CTH, ale nie wiadomo jak bardzo znaczny.
Jest to jednak wybór optymalny, brak rezygnacji z tego składnika mógłby spowodować jeszcze większe problemy,
za co odpowiada zła tolerancja na ten lek.
W leczeniu nowotworów często tak bywa - dobór odpowiedniego leczenia jest sztuką znalezienia odpowiedniego kompromisu pomiędzy różnymi często sprzecznymi ze sobą okolicznościami (potrzebami a możliwościami).

Caroline napisał/a:
Czy w czasie miesiączki można wykonać TK?

Tak. Na stronie jednej z placówek wykonujących takie badanie można przeczytać m.in. następującą informację:
Cytat:
Zaraz po wykonaniu tomografii można prowadzić samochód, a przed badaniem wolno zażywać leki, ponieważ tomografia nie wpływa na ich działanie. Badanie to można wykonywać w każdym momencie cyklu miesiączkowego, także w trakcie miesiączki, jednakże w celu zapewnienia ochrony przed promieniowaniem kobiet w ciąży zaleca się wykonywania badania do 10 dnia cyklu (dla uniknięcia narażenia na promieniowanie w przypadku wczesnej, nierozpoznanej ciąży).
Richelieu

PostDział: Nowotwory układu krwiotwórczego   Wysłany: 2013-04-16, 11:59   Temat: ZZ-> onkolog czy hematolog
Caroline napisał/a:
Jak długi powinien być okres czasu pomiędzy zakończeniem chemii a rozpoczęciem radioterapii?

Podejrzewam, że może tu zachodzić analogia jak w przypadku leczenia raka piersi:
RTH możliwie szybko po zakończeniu CTH, jednak w terminie pozwalającym na powrót do sił po leczeniu (CTH),
porównaj ten i następne posty.

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron