1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak szyjki macicy |
Richelieu
Odpowiedzi: 14
Wyświetleń: 6478
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2013-03-07, 07:57 Temat: Rak szyjki macicy |
Kas, bardzo Ci współczuję.
|
Richelieu
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2012-12-19, 14:58 Temat: Rak szyjki macicy |
kas1012 napisał/a: | Mam pytanie, w wyników badań które napisałam wcześniej można wywnioskować czy cały pęcherz jest zajęty przez to cholerstwo? |
Raczej nie cały pęcherz, a jedna ze ścian (przednia):
"Widoczna pogrubiona ściana przednia z naciekiem o wym. 15,2x18,7x28,6mm."
kas1012 napisał/a: | I jak by to wyglądało jakby mamie usunęli cały pęcherz? |
Wówczas musiałaby być wykonana urostomia. |
Richelieu
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2012-12-04, 09:00 Temat: Rak szyjki macicy |
kas1012 napisał/a: | W listopadzie pojechałyśmy na badania USG ginekologiczne:
Obrys pęcherza moczowego niejednorodny. Widoczna pogrubiona ściana przednia z naciekiem o wym. 15,2x18,7x28,6mm. W kikucie pochwy również naciek o wym. 42,2x16,5x36,1mm. Widoczne również śladowe ilości wolnego płynu. |
kas1012 napisał/a: | badanie Pet- CT to wynik:
[...]
- JAMA BRZUSZNA I MIEDNICA
Nieregularnego kształtu ognisko w kikucie pochwy (wym. ok. 30 x 24x 28mm) SUV do 10.9.
W podbrzuszu w l. środkowej, w powłokach nierównomierny metabolizm- SUV do 4.5.
Ponadto pojedyńcze węzły chłonne w pachwinach : 22mm i SUV 1.6. w prawej oraz 24mm i SUV 2.0 w lewej pachwinie. |
Cytowane wyniki wskazują na wznowę/progresję procesu nowotworowego po nieskutecznym leczeniu:
- obecność nacieku w kikucie pochwy,
- naciekanie pęcherza moczowego wykazane w USG
(w PET zapis: "W podbrzuszu w l. środkowej, w powłokach nierównomierny metabolizm- SUV do 4.5").
Jest także możliwe, że doszło do przerzutowego zajęcia węzłów chłonnych, wykazanych jako powiększone.
kas1012 napisał/a: | Czy możecie mi pomóc? Coś doradzić? Może iść prywatnie z tymi wynikami do onkologa? Co oznaczają te wyniki. Mam nadzieję że nie jest źle. |
Musicie jak najszybciej udać się do dobrego onkologa po poradę co do dalszego optymalnego postępowania,
które będzie zależało od oceny zaawansowania wznowy i progresji choroby. |
|
|