Autor |
Wiadomość |
Temat: Test płynem Lugola jodonegatywny |
Richelieu
Odpowiedzi: 58
Wyświetleń: 22792
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2013-05-26, 21:04 Temat: Test płynem Lugola jodonegatywny |
mufaso83 napisał/a: | czy nietrzymanie moczu jest normalne po tego typu operacji? |
Moim zdaniem nie ma to związku z przeprowadzonym zabiegiem, ponieważ podczas konizacji szyjki macicy nie występuje ingerencja w mięśnie zwieracze pęcherza moczowego, odpowiedzialne za trzymanie moczu.
Niestety, nie pomogę w interpretacji załączonych wyników, nie mając odpowiedniej wiedzy. |
Richelieu
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2013-05-21, 07:46 Temat: Test płynem Lugola jodonegatywny |
mufaso83 napisał/a: | tam gdzie mam zabieg, tam będą badać. dopiero po otrzymaniu badań mogę wystąpić w prośbą o wydanie szkiełek z preparatem i wtedy dopiero wysłać gdzie indziej. Czy tak faktycznie jest? |
Podejrzewam, że jest to powszechna praktyka,
o czym mogą świadczyć często spotykane na forum wypowiedzi o wypożyczaniu preparatów w celu przebadania w innym laboratorium. |
Richelieu
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2013-04-26, 10:01 Temat: Test płynem Lugola jodonegatywny |
mufaso83 napisał/a: | co teraz? |
Teraz powinnaś zdać się na opinię tego lekarza, do którego masz największe zaufanie
i któremu możesz powierzyć dalsze prowadzenie Twojego leczenia.
Zasadniczo wszystkie wyniki oscylują wokół zmian dysplastycznych o stopniu średnim/wysokim (CIN2/CIN3),
dla których zalecane jest usunięcie zmian (przy CIN2 ewentualnie można poprzestać na obserwacji).
W tej sytuacji uważam, że raczej warto pomyśleć o usunięciu tych zmian,
jednak wiążąca opinia należy do lekarza, o którym piszę wyżej. |
Richelieu
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2013-03-29, 12:54 Temat: Test płynem Lugola jodonegatywny |
Struktura histologica endocervicis normalis = struktura histologiczna szyjki macicy w normie.
Dysplasia gradu mango (CIN 3) epitheli paraepidermalis potrrinis vaginalis colli uteri
= dysplazja stopnia wysokiego nabłonka paraepidermizującego części pochwowej szyjki macicy.
Exicisio non completa - probatoria = usunięcie zmiany częściowe w celach pobrania próbki.
mufaso83 napisał/a: | kiedyś miałam za karę łacinę na studiach |
A ja na studiach - też chyba za karę - łaciny nie miałem. W ogólniaku też niestety nie ...
mufaso83 napisał/a: | czy szyjka po tych wszystkich szwach będzie mocno zniekształcona? jaki fragment zostanie usunięty (czy istnieje możliwość oceny głębokości wycięcia w czasie zabiegu np.za pomocą Lugoli czy jest to raczej wycinanie na tzw.czuja), czy powinna zostać zastosowana hemostaza farmakologiczna (czytała, że stosuje się tą metodę w innych krajach przy tego typy zabiegach)? |
Na te pytania nie potrafię odpowiedzieć, ale powinna to zrobić Twoja lekarka.
Jako jej pacjentka masz prawo znać nie tylko sposób proponowanego leczenia, ale także jego uzasadnienie,
a także związane z tym uwarunkowania, o które pytasz. |
Richelieu
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2013-03-18, 20:08 Temat: Test płynem Lugola jodonegatywny |
mufaso83 napisał/a: | Richelieu kochany |
mufaso83 napisał/a: | wszystko dogłębnie przeczytałam, nawet wyszukałam filmy z konizacji szyjki macicy metodą zimnego noża i metodą leep.
Mi została zaproponowana konizacja za pomocą skalpela, ale nie jestem przekonana co do niej. Czy metoda stożkowa za pomocą pętli elektrycznej (mam nadzieję, że dobrze piszę) jest bardziej zaawansowana? Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć różnice pomiędzy tymi trzema metodami i ewentualne wskazania, ponieważ nie wiem czy zaproponowana metoda jest związana z ograniczeniami może sprzętowymi czy jest po prostu najlepsza. |
Skoro tak dobrze i efektywnie radzisz sobie z czytaniem artykułów na ten temat,
to ja nie wniosę tu czegoś nowego, czego byś sama nie wiedziała / potrafiła wyszukać.
Jednak przeglądając internet można odnieść wrażenie, że nie ma w nim nadmiaru artykułów poświęconych różnicom pomiędzy poszczególnymi metodami konizacji.
Jedno co na moje wyczucie mogę podpowiedzieć:
zabieg chirurgiczny (skalpelem) wydaje mi się bardziej pewny niż inne metody mniej inwazyjne,
a w tym przypadku dodatkowo za tym przemawia rekomendacja Twojego lekarza, który zaproponował taki zabieg.
mufaso83 napisał/a: | Nie wiem w związku z tym, czy szukać innego lekarza czy po prostu poddać się konizacji właśnie tą metodą |
Jeśli masz możliwość łatwego zasięgnięcia drugiej opinii, możesz to zrobić,
ale moim zdaniem możesz też zdać się na dotychczasową opinię Twojego lekarza.
Musisz zdać się na własne odczucia i intuicję. |
Richelieu
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2013-03-10, 19:05 Temat: Test płynem Lugola jodonegatywny |
Poza wątkami na tym forum
(=> wyszukiwarka: fraza 'CIN3' w okienku 'Szukaj któregokolwiek słowa lub wyrażenia'
i koniecznie z zaznaczeniem opcji (po prawej stronie) 'Przeszukaj tylko opis tematu',
po wyświetleniu rezultatów (lista pierwszych postów znalezionych wątków),
każdy z nich możesz przeczytać, klikając nazwę odpowiedniego tematu)
mogę polecić Ci np. te opracowania:
http://www.medic.hg.pl/Dy...ki%20macicy.pdf
http://leczenie-objawy.pl/rak-przedinwazyjny.htm
oraz wątek na innym forum (szczególnie wypowiedź lekarza z 18 maja 2009 - 09:53:26):
http://www.zdrowieintymne...ead.php?9,18842 |
Richelieu
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2013-03-09, 18:07 Temat: Test płynem Lugola jodonegatywny |
mufaso83 napisał/a: | Mam mieć skracaną szyjkę macicy. Wcześniej mówiła, że bez względu na to, czy będzie cin2 czy 3 będzie albo wymrażanie albo wypalanie. Czemu taka zmiana? |
Zmiana proponowanej terapii może wynikać z modyfikacji oceny sytuacji przez lekarkę,
chociaż jest to tylko przypuszczenie.
Może przyczyną jest np. większa niż pierwotnie sądziła rozległość zmian ?
mufaso83 napisał/a: | co jest dla mnie lepsze skoro jeszcze nie rodziłam? |
Na pewno pod względem pewności powodzenia zabiegu lepsza jest interwencja chirurgiczna,
jako leczenie bardziej radykalne,
z kolei dla zachowania wysokiej zdolności donoszenia ciąży optymalny jest zabieg możliwie najmniej inwazyjny
(donoszenie jest też możliwe po wykonaniu konizacji szyjki, ale wtedy obarczone większym ryzykiem),
zatem w takim przypadku to do lekarza należy ocena tych dwóch przeciwstawnych celów leczenia
i zaproponowanie postępowania optymalnego (tj. najlepszego z możliwych)
przy czym priorytetem zawsze jest zdrowie i życie pacjenta, a w dalszej kolejności np. zachowanie zdolności rodzicielskich.
mufaso83 napisał/a: | Jakie mogą być ewentualne powikłania oraz zalecenia po zabiegu? |
Nie jest to zabieg skomplikowany, powikłania mogą polegać na przedłużonym czasie powrotu do zdrowia (bolesności, plamienia).
Raczej mało prawdopodobne jest poważniejsze powikłanie w postaci wznowy choroby wskutek niewystarczającej radykalności zabiegu.
Zalecenia powinny dotyczyć oszczędzającego trybu życia w początkowym okresie po zabiegu,
powstrzymania się od współżycia intymnego w ciągu pierwszych 6 tygodni,
utrzymania zwiększonej higieny intymnej
i realizowaniu wizyt kontrolnych wg wskazań Twojego lekarza. |
Richelieu
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2013-02-26, 22:04 Temat: Test płynem Lugola jodonegatywny |
Tak sobie myślę ... że problemem bywają czasem prozaiczne okoliczności, z jakimi chcąc lub nie mamy do czynienia.
Trudno wymądrzać się "zmień lekarza" czy "porozmawiaj z anestezjologiem", jeśli pole manewru bywa ograniczone:
wyboru dostępnych innych lekarzy może nie ma, anestezjolog - jak piszesz - daleko ...
Co mogę Ci radzić ?
Zastanów się, czy masz możliwość rozważyć wybór leczenia gdzie indziej / u innego lekarza.
Jeśli nie, to staraj się wykorzystać możliwość wpływania na korzystne dla Ciebie wybory postępowania,
w tym celu np. staraj się rozmawiać z lekarzem odpowiedni czas przed planowaniem zabiegu,
domagając się czasu oraz dostatecznej informacji potrzebnych dla podjęcia właściwej decyzji. |
Richelieu
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2013-02-26, 20:53 Temat: Test płynem Lugola jodonegatywny |
Sądzę, że w takim razie najlepsza byłaby rzeczowa rozmowa z anestezjologiem:
dlaczego tak się stało, czy takie sytuacje często się zdarzają, co zrobić by na przyszłość ich uniknąć.
Być może stało się tak, że Twój organizm inaczej reaguje na określony rodzaj znieczulenia,
czego może nie być przy wyborze innego środka, co może być jednym z możliwych rozwiązań,
współczesna medycyna dysponuje wieloma możliwościami w tym zakresie. |
Richelieu
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2013-02-17, 17:03 Temat: Test płynem Lugola jodonegatywny |
Konizacja: powinnaś zapytać o to przede wszystkim swojego lekarza,
który potrafi najlepiej Ci doradzić dysponując największą wiedzą na temat Twojego stanu zdrowia.
Kanały: jedyne co na myśl mi przychodzi, w kontekście macicy, to kanał szyjki macicy. |
|