1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 4
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Rak tarczycy brodawkowaty
Richelieu

Odpowiedzi: 111
Wyświetleń: 33670

PostDział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi   Wysłany: 2014-06-21, 11:21   Temat: Rak tarczycy brodawkowaty
justyna_kier napisał/a:
Poradzcie czy lepiej odstawić zupełnie euthyrox i pozwolić aby tsh wzrosło czy kombinować z obnizaniem dawki. Wizytę u endokrynologa panstwowo mam we wrzesniu, lekarka do której chodzę prywatnie jest na urlopie

Moim zdaniem powinnaś to skonsultować z innym dostępnym lekarzem,
modyfikacja leczenia na własną rękę nie wydaje mi się dobrym pomysłem.
Richelieu

PostDział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi   Wysłany: 2013-05-21, 13:06   Temat: Rak tarczycy brodawkowaty
justyna_kier napisał/a:
Czy ktoś próbował wyliczyć czas połowicznego rozpadu jodu?

Przyznam się, że nie próbowałem ...

justyna_kier napisał/a:
lubię wiedzieć wszystko i ogłupiałam przy wyliczankach :)

... ale mogę zaproponować próbę wygoglania tego: https://en.wikipedia.org/wiki/Iodine-131

Cytat:
Iodine-131 (131I), also called radioiodine is an important radioisotope of iodine. It has a radioactive decay half-life of about eight days.

"... posiada czas połowicznego rozpadu około 8 dni".
Richelieu

PostDział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi   Wysłany: 2013-04-02, 09:39   Temat: Rak tarczycy brodawkowaty
Pablo napisał/a:
watpliwości na temat leczenia to najlepiej wyjaśniać z lekarzem (on zna konkretny przypadek), [...]
Ale jeszcze raz podkreślam: porozmawiaj z lekarzem, wiem, że to czasem trudne, ale to w końcu najbardziej odpowiednia osoba do takich rozmów.

To po pierwsze.
A po drugie:
Pablo napisał/a:
to leczenie ma na celu zniszczyć ewentualnie pozostałe po zabiegu resztki tarczycy oraz ewentualne pozostałe komórki rakowe (ten rak jest na szczęście jodochwytny więc "nałyka" się radioaktywnego jodu i skończy marnie, a Ty będziesz zdrowa!) Domyślam się, że jak by czekać aż badania krwi (w Twoim przypadku to chyba tyreoglobina) będą niepokojące to skorupiak mógłby się zanadto rozwinąć i leczenie jest wówczas dłuższe, bardziej inwazyjne i mniej skuteczne.

Będąc w takiej sytuacji nie ryzykowałbym niepotrzebnego narażenia się na być może zwiększenie ryzyka nieradykalności zabiegu poprzez rezygnację z leczenia uzupełniającego,
szczególnie jeśli jest rekomendowane przez Twojego lekarza (patrz pierwszy cytat).

Na marginesie: zaznaczony na zielono fragment tego [drugiego] cytatu moim zdaniem jest błędny,
jako że celem jodoterapii jest niszczenie komórek nowotworowych
(chociaż mogących pozostawać również w nieusuniętych fragmentach tarczycy)
a nie niszczenie samych fragmentów pozostałej tarczycy,
jednak jest to zagadnienie nieistotne z punktu widzenia celowości i potrzeby zastosowania jodoterapii,
dlatego wspominam o tym jedynie dla porządku.
Richelieu

PostDział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi   Wysłany: 2013-02-04, 07:31   Temat: Rak tarczycy brodawkowaty
justyna_kier napisał/a:
Pani doktor w CO powiedziała mi, że są przerzuty do węzłów. Jednakże żaden lekarz wcześniej mimo, że pytałam o to nie powiedział tego. Jak w związku z tym mam to rozumieć?

Zapis dotyczący węzłów chłonnych "Lymphonodulitis reactiva" oznacza: reaktywne (tj. odczynowe) zapalenie węzłów chłonnych.
Podane liczby 3/3 oraz 2/2 w kontekście tego zapisu mogą oznaczać, że zapalenie to stwierdzono we wszystkich przebadanych węzłach (tj. łącznie w 5).

W przytoczonym wyniku brak jest zapisu mówiącego o stwierdzeniu przerzutów lub ich braku w przebadanych węzłach chłonnych.
Wymaga jednak wyjaśnienia, na jakiej podstawie lekarka mówiła Ci o obecności przerzutów w węzłach.
Być może sugerowała się zapisem 2/2 i 3/3, gdyż w ten sposób zwykle oznacza się właśnie ilość stwierdzonych węzłów z przerzutami w stosunku do ilości pobranych i przebadanych węzłów.

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron