1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak prostaty |
Richelieu
Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 14800
|
Dział: Nowotwory układu moczowo-płciowego Wysłany: 2013-03-30, 19:43 Temat: Rak prostaty |
Marian1 napisał/a: | dowiedziałem się, że jest to ''Nowotwór złośliwy gruczołu krokowego C61" nieoperacyjny. |
To może wskazywać na przynajmniej dość wysokie stadium zaawansowania choroby,
chociaż aby definitywnie to rozstrzygnąć potrzebna byłaby informacja na ten temat (zapis TNM)
(Zalecenia (2011 r.), str. 316-317, tab. 11).
Marian1 napisał/a: | czym różni się TPSA od PSA? |
Niczym, jest to ta sama wartość całkowitego PSA.
Więcej na ten temat możesz znaleźć np. w tym lub w tym opracowaniu.
Marian1 napisał/a: | Zastanawiam się jaki wpływ mogło mieć przedwczesne podanie kolejnej dawki Eligardu na znaczne podwyższenie PSA ? |
Nie wiem, czy miało lub mogło mieć.
Myślę, że jest możliwe, iż wzrost wartości PSA (po ponad roku od wyniku poprzedniego)
może wynikać z progresji choroby i jest niezależny od podania Eligardu.
Niezależnie od tego, jak wcześniej napisałem,
priorytetem jest dla Ciebie znalezienie się pod opieką lekarza onkologa
i dalsze prowadzenie leczenia pod jego kierunkiem. |
Temat: Rak prostaty |
Richelieu
Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 14800
|
Dział: Nowotwory układu moczowo-płciowego Wysłany: 2013-03-29, 08:27 Temat: Rak prostaty |
Marianie,
na początek:
rakar napisał/a: | Marian, pewnie nie wszystko napisałeś o swoim leczeniu. |
Pamiętaj o prostej zależności:
jakość informacji, które nam dostarczysz - determinuje jakość odpowiedzi/porady/pomocy, którą uzyskasz.
Marian1 napisał/a: | W ostatnich dniach listopada 2012 roku otrzymałem zastrzyk Eligard dawka 45 mg w Poradni Onkologicznej, która miała starczyć na 6 miesięcy. |
Nie podajesz innych informacji o rozpoznaniu i leczeniu, wobec czego nie wiadomo, czy hormonoterapia (HTH)
jest jednym z elementów leczenia o założeniu radykalnym, czy też jako jedyna metoda (monoterapia) ma założenie jedynie paliatywne.
Opierając się na informacji http://leki.urpl.gov.pl/ na temat leku Eligard w dawce 45 mg (najwyższej stosowanej)
można zauważyć podane tam informacje:
co może wskazywać na zaawansowane stadium choroby i wynikający z tego paliatywny charakter stosowanej terapii.
Marian1 napisał/a: | W marcu tego roku w Poradni Urologicznej u innego lekarza dostałem tą samą dawkę tego samego zastrzyku - czyli o 3 miesiące za wcześnie. [...]
Czy zbyt wczesne podanie kolejnej dawki może przynieść jakieś niepożądane skutki |
Wyżej linkowany arkusz informacyjny o leku nie podaje wiele informacji na ten temat:
Być może przyjęcie tej dawki będzie miało wpływ na oddziaływanie w przyszłości kolejnych dawek
(np. zmniejszenie ich skuteczności wskutek nadmiernego "przyzwyczajenia organizmu" do obecnie wyższego stężenia)
ale to wymaga szczegółowej konsultacji z onkologiem doświadczonym w leczeniu raka prostaty.
Marian1 napisał/a: | Tydzień później lekarz onkolog widząc skserowane dokumenty z poradni Urologicznej zrezygnował z dalszego leczenia mnie. [...]
jakie można zastosować leczenie w moim przypadku i gdzie powinienem się teraz udać ? |
Błędem było leczenie przez dwóch lekarzy niezależnie (jeśli już, to koniecznie w ścisłej współpracy).
Poza tym jedną z podstawowych zasad jest, że Raka leczy ONKOLOG.
Trudno dziwić się onkologowi, że nie chce podejmować się leczenia, gdy inny lekarz "wchodzi mu w paradę"
i to wbrew zasadom postępowania terapeutycznego.
W tej sytuacji powinieneś poszukać lekarza onkologa doświadczonego w leczeniu raka prostaty,
który podejmie się dalszego prowadzenia Twojego leczenia.
Ważne by znał całą dokumentację związaną z historią choroby i by miał wszelkie informacje
potrzebne do prowadzenia dalszego leczenia. |
|
|