1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak piersi |
Richelieu
Odpowiedzi: 6
Wyświetleń: 5809
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2013-06-28, 09:38 Temat: Rak piersi |
Dominika59 napisał/a: | co to znaczy? |
Że rak należy to podtypu molekularnego tzw. luminalnego A, będącego najlepiej rokującym i najlepiej reagującym na leczenie
(w porównaniu do innych podtypów przy takich samych pozostałych ich cechach ['ceteris paribus']: stadium zaawansowania, stopień złośliwości, etc.).
Czynnik ten (Ki-67) koreluje ze stopniem złośliwości, im niższy, tym lepiej.
Uważam, że Twoja sytuacja wygląda dobrze i masz bardzo duże szanse na powodzenie leczenia.
|
Temat: Rak piersi |
Richelieu
Odpowiedzi: 6
Wyświetleń: 5809
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2013-06-28, 07:59 Temat: Rak piersi |
Dominika59 napisał/a: | mój lekarz jest bardzo oszczędny w słowach, przekazał mi tylko informację, że wycięty rak jest średni na jeża |
Podstawowym czynnikiem rokowniczym jest stadium zaawansowania choroby, w tym przypadku wczesne: IB.
Stopień złośliwości nowotworu jest średni (G2).
Tzw. podtyp molekularny raka: luminalny.
Brak podanej wartości Ki-67 uniemożliwia dokładne określenie podtypu A albo B.
Są to dość korzystne czynniki rokownicze, pozwalające także na zastosowanie w leczeniu hormonoterapii,
a zgodnie z aktualnymi Zaleceniami (2011 r.) (str. 223, tab. 14) powinna ona być zastosowana
jako podstawowa metoda leczenia uzupełniającego,
najprawdopodobniej są to wspomniane przez Ciebie "zastrzyki na 2 lata i tabletki na 5".
Najprawdopodobniej to właśnie te czynniki klasyfikują chorobę do grupy "średni na jeża"
(chociaż przyznaję, że w wyżej linkowanych 'Zaleceniach' takiej grupy ... nie znalazłem ).
Dominika59 napisał/a: | Czy mogę biegać (małe dystanse ok 5-6 km 3 x w tyg) podczas chemioterapii (czy to nie obciąży za bardzo serca)? |
Stopień negatywnego wpływu (kardiotoksyczności) zależy od rodzaju przyjmowanej chemioterapii,
i może się nawet znacznie różnić dla różnych schematów leczenia,
dlatego na to pytanie powinien odpowiedzieć Twój lekarz prowadzący i odpowiadający za leczenie.
Pozdrawiam i witam Cię na forum. |
|
|