1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 17
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Regularny wzrost wartości markera CA-125
Richelieu

Odpowiedzi: 129
Wyświetleń: 73834

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2015-02-03, 18:50   Temat: Regularny wzrost wartości markera CA-125
1. Nie: wykluczyć obecność procesu nowotworowego można tylko na podstawie badania histopatologicznego,
i co więcej - dotyczy to tylko tego obszaru, który został usunięty i poddany badaniu laboratoryjnemu.

2. Świadczy to o normalizowaniu się procesu (patologicznego, ale niekoniecznie złośliwego),
który był przyczyną podwyższonej wartości markera.
Co do wykluczenia obecności procesu złośliwego - patrz pkt 1.

3. Tyle, że torbiel ma strukturę niejednorodną. Dalej idące wnioski mogą być bardzo różne,
i wątpię, czy warto je stawiać nie będąc na miejscu lekarza mającego wgląd w całą Twoją historię.
Richelieu

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2013-12-27, 23:59   Temat: Regularny wzrost wartości markera CA-125
krakowianka napisał/a:
Pytania do moderatorów: gdzie mogę zapytać o koszt badania PET w innych miastach, okolicach Krakowa?

Najlepiej załóż wątek z zapytaniem w tym dziale: http://www.forum-onkologi...czenie-vf14.htm
Richelieu

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2013-11-29, 14:34   Temat: Regularny wzrost wartości markera CA-125
krakowianka napisał/a:
Co jest lepszym badaniem do sprawdzenia przerzutu do kości? TK czy MRI?

W tym opracowaniu spotykamy zapis:
Cytat:
Diagnostyka obrazowa za pomocą klasycznych obrazów rentgenowskich może nie wykryć zmian patologicznych w obrębie kości pomimo występowania dolegliwości bólowych. Pomocne w tym przypadku może być badanie izotopowe (99Tc), TK (szczególnie przerzuty do kręgosłupa), NMR lub densytometria.

krakowianka napisał/a:
Chciałabym przy okazji zbadać płuca/klatkę piersiową, to jakie badanie powinnam wykonać TK klatki piersiowej czy jakieś zdjęcie na konkretną kość w moim wypadku na rękojeść mostka? (Nie chciałabym wykonywać dwóch badań tylko w jednej cenie i o jedno mniej podania kontrastu)

Jeśli masz na myśli badanie pod kątem obecności przerzutów do kości, to TK całej klatki piersiowej wydaje się być odpowiednie, o ile lekarz uzna je za zasadne.

krakowianka napisał/a:
Czy w ogóle mogę się poddać teraz temu badaniu bez szkody dla organizmu?

Odpowiedź częściowo zawarta wyżej: badania wykonuje się w miarę potrzeby (wskazań).
Jeśli są potrzebne, to skutki uboczne (napromieniowanie) mają mniejsze znaczenie, jednak bez potrzeby wykonywać ich nie należy.
Ocena zasadności diagnostyki a potrzeby wyjaśnienia charakteru zmiany w mostku należy do lekarza,
który znając Twoją historię i oceniając sytuację (prawdopodobieństwa zagrożeń) powinien zarekomendować Ci odpowiednie postępowanie - powinnaś go w tym celu 'pociągnąć za język': niech powie, co sądzi o Twojej sytuacji, co proponuje, i jeśli tylko obserwację, to dlaczego, jak uzasadnia odstąpienie od badań.

krakowianka napisał/a:
Czy wykonanie teraz TK czy MRI nie zamknie mi drogi do wykonania PET? W kontekście zbyt częstych badań z podaniem kontrastu?

PET jako badanie bardzo zaawansowane zwykle wykonuje się z konkretnych wskazań (uzasadnionych podejrzeń wznowy lub przerzutów),
wówczas mniejsze znaczenie może mieć ograniczenie wynikające z wcześniejszego przyjmowania kontrastu,
jednak bardzo możliwe, że także ten czynnik lekarz uwzględni, np. obecnie nie zlecając tego badania jeśli nie uzna go za niezbędne.

krakowianka napisał/a:
Pisałeś że powinnam zapytać ortopedy o to jakie mogą być przyczyny gromadzenia znacznika na mostku - czy jest na forum lekarz ortopeda lub ktoś kto posiadałby taką wiedzę?

O ile mi wiadomo lekarza o specjalności ortopedycznej tutaj nie ma,
natomiast każdy z lekarzy z racji wyuczonego zawodu jakieś tam przynajmniej ogólne podstawy wiedzy z tej dziedziny mieć powinien.
Inna rzecz, że niestety nie mamy ich zbyt wielu na forum, a ci co są, też nie zawsze i raczej nieczęsto tu zaglądają,
co należy przyjąć ze zrozumieniem - ich powołaniem i pracą jest przede wszystkim opieka medyczna nad pacjentami,
a nie przesiadywanie na internetowych forach ...
Richelieu

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2013-11-25, 00:05   Temat: Regularny wzrost wartości markera CA-125
krakowianka napisał/a:
Pozostał jeszcze rak płuc lub tarczycy. Jakie tu są rokowania przy przerzutach do kości?

Mediany odpowiednio:
6 m-cy (przerzuty do kości raka płuc),
od < 1 roku do kilku lat (w zależności od typu nowotworu) dla przerzutów do kości raka tarczycy (w tym opracowaniu).

krakowianka napisał/a:
czy CRP zawsze wychodzi podwyższone przy stanie zapalnym?

Nie mam odpowiedniej wiedzy na ten temat.
Prawdopodobnie jest jakiś margines przypadków, dla których marker ten nie wykazuje wzrostu przynajmniej do pewnego czasu, jednak nie dysponuję szczegółowymi opracowaniami na ten temat.
Richelieu

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2013-11-24, 21:57   Temat: Regularny wzrost wartości markera CA-125
krakowianka napisał/a:
to znaczy że w moim wypadku raczej nie występują inne przyczyny niż nowotworowe?

Na takie pytanie moim zdaniem powinien odpowiedzieć Twój lekarz, jako najlepiej znający Twoją sytuację.

krakowianka napisał/a:
nie widzę tematów jak stany zwyrodnieniowe mostka, zapalne chyba występują.

Mogę się tylko podpisać pod tym.
Mostek wydaje się być na tyle stabilnym i sztywnym układem, że trudno mówić o jakichś znaczących zwyrodnieniach,
stany zapalne zapewne mogą dotyczyć każdej lokalizacji, mostka nie wykluczając.
Pewnie bardziej wyczerpująca byłaby odpowiedź kolejnego lekarza specjalisty - tym razem ortopedy.

krakowianka napisał/a:
Czy jeśli by zakładać pojedynczy przerzut do kości to nie da się go usunąć chirurgicznie lub naświetlać aż do całkowitego zniknięcia?

Gdyby przerzut był ściśle ograniczony i zlokalizowany w jednym miejscu,
to być może dałoby się go usunąć w opisywany przez Ciebie sposób.
W praktyce się tego nie robi, gdyż jeśli dochodzi do ujawnienia przerzutu w jednym miejscu,
to choroba jest już uogólniona i rozsiana także w innych jeszcze nie wykrytych lokalizacjach.

krakowianka napisał/a:
Jakie są to przeżycia wieloletnie? Masz jakieś źródła na ten temat? Może jakiś link podeślesz?

W tej pracy jest mowa o tym, że przerzuty do kości w przypadku raka jajnika występują rzadko,
ale wiążą się ze złym rokowaniem:
obserwowany czas przeżycia od stwierdzenia przerzutów do kości raka jajnika wynosił od 6 do 39 m-cy (mediana 7,5 m-ca).
Znacznie lepsze wyniki zaobserwowano dla chorych z przerzutami do kości
(przy braku przerzutów do innych lokalizacji odległych) raka piersi (w tej pracy),
gdzie w zależności od podtypu nowotworu pierwotnego jest mowa o medianach czasu przeżyć wynoszących 40 - 65 m-cy.
Richelieu

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2013-11-22, 11:04   Temat: Regularny wzrost wartości markera CA-125
krakowianka napisał/a:
- Robilam rtg płuc we wrześniu i nic nie było podejrzanego, to możliwe, że na rtg nic nie było widać ?

Wykluczyć tego nie można.

krakowianka napisał/a:
- Czy to w ogóle możliwe że tak szybko nastąpił by przerzut 10 m-cy od wykrycia wyższego markera?

10 miesięcy to sporo czasu, ponadto nie zawsze marker wykazuje wzrost przy toczącym się - w takim razie już wcześniej - procesie nowotworowym.

krakowianka napisał/a:
- Powiedzcie czy istnieją jakieś szanse na stan zapalny lub zwyrodnienie tego mostka?

Dopóki rozpoznanie nie zostanie postawione (potwierdzone) na podstawie badania histopatologicznego
zawsze są możliwe także inne scenariusze, choć nie zawsze mogą one być bardzo prawdopodobne.

krakowianka napisał/a:
- Jakie są najdłuższe przeżycia przy przerzutach do kości?

Jeśli przerzuty nie są zlokalizowane do narządów miąższowych, a dotyczą jedynie kości,
to można dość skutecznie i długo próbować ograniczać ich progresję,
zdarzają się w takich przypadkach przeżycia nawet wieloletnie, chociaż oczywiście nie są one częste.

krakowianka napisał/a:
Czy to że na rtg nie było widać żadnych zmian może być korzystne prognostycznie? Czyli że tam nie ma przerzutu? Czy rtg może nie pokazywać tych zmian a są?

Brak widocznych zmian w RTG zawsze jest lepszy, niż obraz je wykazujący.
Może to w gorszym razie oznaczać, że zmiany są np. mniej zaawansowane.
Jednak brak zmian w obrazie na pewno nie wyklucza tego, że mogą one być.

krakowianka napisał/a:
Jakie są rokowania jeśli byłby to przerzut do kości (na razie z niewiadomego źródła)?

W sensie medycznym niepomyślne, tzn. nie dające spodziewanej możliwości wyleczenia / uzyskania trwałej remisji.
Jednak jak wyżej pisałem - przy braku innych przerzutów leczenie może dać długotrwały pozytywny rezultat powstrzymania choroby.
Richelieu

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2013-10-25, 10:06   Temat: Regularny wzrost wartości markera CA-125
Badania obrazowe mogą wykazać zmiany wielkości kilku milimetrów, czasem nawet około jednego milimetra,
jednak problemem jest interpretacja uzyskanych obrazów, gdyż mają one bardzo różne cechy, w tym intensywność.
Uwidoczniona zmiana różniąca się od otoczenia może być jakąś zmianą łagodną lub złośliwą,
nie zawsze daje się to łatwo określić na podstawie wyglądu otrzymanego obrazu.

W uzupełnieniu opisy poszczególnych metod:

TK:
http://www.przychodnia.pl...1549&akcja=view

MRI:
http://www.czytelniamedyc...cy-kobiety.html

TK i MRI:
http://www.tomograf.com.pl/zakres-badan.php

PET-TK:
http://www.czytelniamedyc...h-rola-pet.html
http://www.google.pl/url?...5,d.bGE&cad=rja
Richelieu

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2013-10-24, 19:02   Temat: Regularny wzrost wartości markera CA-125
krakowianka napisał/a:
Czy powinnam domagać się skierowania na rezonans, TK a nawet PET - chodzi mi zwłaszcza o PET - czy takie osoby jak ja które w innych badaniach jak usg i nawet laparoskopia nic nie wykazują to w końcu jak należy takich jak ja diagnozować ?

Domagać się zawsze możesz, a w trosce o swoje zdrowie nawet powinnaś.
Problemem tylko jest to, że w chwili obecnej nie wiadomo, co należy diagnozować.
Każde z badań obrazowych ma swoje właściwości i ograniczenia,
nie wykrywają one zmian poniżej pewnego progowego zaawansowania.

krakowianka napisał/a:
Czy najpierw mniej skomplikowane badania jak TK, gastroskopia, a dopiero jak nic nie wykażą na końcu PET?

Na pewno taką kolejność lekarz uzna za właściwą,
poza tym PET wcale nie jest badaniem "najlepszym na wszystko", chociaż niewątpliwie bywa bardzo przydatne.

krakowianka napisał/a:
Jak mam się zachować jeśli lekarz prowadzący powie, że oni (onkologia) nie mają tu nic do roboty i będą się chcieli pozbyć tematu czyli mnie pacjenta który na razie nie ma nowotworu ale może mieć?

Jedyne co w takim razie przychodzi mi do głowy, to zmiana lekarza i poszukanie takiego, który zechce rozwikłać tę zagadkę wzrastającego markera.

:tull:
Richelieu

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2013-10-23, 05:45   Temat: Regularny wzrost wartości markera CA-125
krakowianka napisał/a:
były dwa wycinki po jednym z jajnika, czy można w ten sposób ominąć zmienione chorobowo miejsce w jajniku i pobrać obok?

Myślę, że w przypadku bardzo małej i wcześnie zaawansowanej zmiany nie można tego z całą pewnością wykluczyć,
chociaż raczej nie wydaje mi się to dość prawdopodobne, by tak miało się zdarzyć,
szczególnie po 10 miesiącach od zaobserwowania wzrostu wartości markera.

Warto byłoby poprosić o opinię na ten temat Twojego lekarza, i o odpowiedź na następne nasuwające się pytanie:
jak dalej widzi on postępowanie w Twojej sytuacji i jaką proponuje dalszą diagnostykę.
Richelieu

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2013-10-22, 20:06   Temat: Regularny wzrost wartości markera CA-125
krakowianka napisał/a:
czy jest szansa że lekarze mnie gdzieś dalej pokierują tylko przy samych nieprawidłowych markerach?

Na moje niemedyczne wyczucie ten regularny wzrost markera trwa już na tyle długo (prawie rok)
i na tyle przekroczył normę (niemal dziesięciokrotnie), że wymaga zainteresowania ze strony lekarza.

Zdarzają się opisy sytuacji kiedy przy podobnych (a nawet większych) wartościach tego markera
występujące zmiany okazują się łagodne (przykłady),
jednak moim zdaniem ryzyko występowania procesu złośliwego jest na tyle poważne,
że lekarz powinien dążyć do znalezienia przyczyny wzrostu wartości tego markera,
by ryzyko to zweryfikować i w razie potrzeby podjąć odpowiednie leczenie.

Nie bardzo wyobrażam sobie, by lekarz mający na uwadze dobro pacjenta pozostawił to bez działań,
dlatego skierowanie na dalszą diagnostykę w tej sytuacji wydaje mi się raczej oczywiste.
Richelieu

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2013-10-15, 19:40   Temat: Regularny wzrost wartości markera CA-125
krakowianka napisał/a:
czy do tego żeby skonsultować się w innym mieście należy mieć jakieś skierowanie? Czy będąc mieszkanką Krakowa i udając się np. do Gliwic można otrzymać skierowania na badania czy tylko konsultację?

Do lekarza onkologa nie potrzeba skierowania i nie obowiązuje rejonizacja.
Wystarczy, że zarejestrujesz się na wizytę w wybrany przez Ciebie ośrodku (Centrum Onkologii)
i zgłosisz w umówionym terminie z całą dokumentacją medyczną.

Cytat:
W jaki sposób można wyszukać na forum osoby z Krakowa?

Na głównej stronie w menu poniżej logo forum klikasz 'Użytkownicy',
następnie w okienku 'Metoda sortowania:' wybierasz 'Skąd' oraz 'Malejąco' i klikasz przycisk 'Sortuj',
teraz musisz udać się na dół strony i wybrać stronę nr 56 (przy obecnym stanie zarejestrowanych użytkowników):
w menu 'Idź do strony:' klikasz przycisk '<< >>' i w uaktywnionym rozwijanym pasku (widocznym po kliknięciu przycisku 'v') wybierasz odpowiednią stronę ...
Kolejne (sąsiednie) strony wybierasz klikając w tym samym menu przyciski obok numeru aktualnie przeglądanej strony.
Mam nadzieję, że dostatecznie jasno to opisałem.
Uwaga: wylistowani zostaną tylko ci użytkownicy, którzy określili w swoim profilu swoje miasto,
inni zostaną pominięci (w tym także ci, którzy zamiast 'Kraków' napisali np. 'gród Kraka' itp. ;P ).
Richelieu

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2013-10-15, 09:45   Temat: Regularny wzrost wartości markera CA-125
krakowianka napisał/a:
"... stwierdzono m.in. przydatki obustronnie makroskopowo bez patologii, rozdzielono niewielkie zrosty wstępnicy z otrzewną ścienną i pobrano do badania, wykonano płukanie miednicy mniejszej, popłuczyny pobrano do badania cytologicznego, pobrano wycinki z obu jajników. Preparaty wydobyto i przekazano do badania hist.patologicznego".

Wszystko na ten temat powinny powiedzieć wyniki badań pobranych próbek, trzeba na nie zaczekać.

krakowianka napisał/a:
Zastanawia mnie fragment o zrostach wstępnicy z otrzewną - czy zrosty mogą być nowotworem, czy występują tylko jako guzy i nacieki? Lub czy endometrioza też występuje w postaci zrostów?

To nie są jednoznacznie podejrzane onkologicznie zapisy;
zrosty bywają też często np. po zabiegach operacyjnych, nie można jednoznacznie powiedzieć, czym mogą być w Twoim przypadku.

krakowianka napisał/a:
Richelieu - polecasz Gliwice lub Warszawę czy w Krakowie nie ma dobrego ośrodka? Nie bardzo widzę leczenie poza miejscem zamieszkania z uwagi na opiekę nad 2 letnim synkiem.

Znam dobre opinie o ośrodkach w Gliwicach i Warszawie, na temat Krakowa takiej wiedzy nie mam,
dlatego zaproponowałem, jak zauważyła Mała Perełka, konsultację właśnie tam.
Na temat ewentualnego leczenia można będzie pomyśleć później, gdyby po konsultacji okazało się konieczne.

Uważam, że są poważne powody do rozważenia konsultacji w innym ośrodku, skoro dotąd marker rośnie a lekarze nie wiedzą dlaczego.
To nie jest sytuacja, którą bym tak pozostawił.
Richelieu

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2013-10-14, 08:11   Temat: Regularny wzrost wartości markera CA-125
krakowianka napisał/a:
Czy może być tak że jest guzek na mammografii a na usg go nie widać?

Wykluczyć tego nie można, chociaż USG jest badaniem dość dokładnym i pokazuje większość zmian różniących się od ich otoczenia.

krakowianka napisał/a:
Lekarz który robił mi zabieg powiedział że nie ma markerów bez przyczyny
krakowianka napisał/a:
Czy problemy z immunologią - wysokie p. ciala anty-TPO (tarczyca) i problemy reumatyczne - mogą być przyczyna wysokich markerów Ca 125 i Ca 19.9?

Podwyższenie wartości markerów może mieć różne przyczyny,
jednak te markery są specyficzne dla nowotworów ginekologicznych i regularny wzrost ich wartości powinien budzić niepokój.

krakowianka napisał/a:
Lekarz powiedział że już nie wie co dalej ze mną zrobić.
krakowianka napisał/a:
Co powinnam zrobić w tej sytuacji? Do kogo udać się po dalszą diagnostykę skoro ginekolog - onkolog na razie nie ma nic do działania?

W takiej sytuacji przychodzi mi na myśl konsultacja (ze wszystkimi dotychczasowymi wynikami)
u innego onkologa klinicznego, z dobrego (referencyjnego) centrum onkologii.
Rozważyłbym wizytę w Gliwicach, ewentualnie w Warszawie.
Richelieu

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2013-10-03, 09:57   Temat: Regularny wzrost wartości markera CA-125
krakowianka napisał/a:
3. Czy laparoskopia jest metodą bezpieczną i nie powoduje ryzyka rozsiewu?

Na oba pytania odpowiedź twierdząca.

krakowianka napisał/a:
4. Czy mam prawo do spotkania z lekarzem i omówienia szczegółów zabiegu czy po prostu mam się kłaść na stół i o nic nie pytać?

Lekarz powinien mieć czas dla pacjenta przed zabiegiem i wyjaśnić ewentualne wątpliwości z tym związane.

krakowianka napisał/a:
5. Na co powinnam zwrócić uwagę i dopytać przed zabiegiem/operacją?

Np.:
Jak się przygotować i jak postępować po zabiegu, jak długo mogą potrwać związane z tym dolegliwości.
Jaki zakres ma mieć zabieg (co ma być usunięte),
Czego lekarz oczekuje po zabiegu, jakie efekty spodziewa się osiągnąć, jak ocenia sytuację,
(wstępnie, weryfikacja przyjdzie po otrzymaniu wyniku histopatologicznego usuniętych tkanek).
Richelieu

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2013-09-18, 13:03   Temat: Regularny wzrost wartości markera CA-125
krakowianka napisał/a:
Przeczytałam coś takiego "Poziom CA 19-9 rośnie znacznie ponad normę w przebiegu chorób nowotworowych, osiągając wartości rzędu ponad 1000 U/ml a nawet kilkudziesięciu tysięcy U/ml. Jest specyficznym markerem dla raka trzustki, ale jego poziom wzrasta również w innych nowotworach (raku pęcherzyka żółciowego, raku jelita grubego, raku żołądka, raku wątroby i innych). Podwyższony poziom markera spotyka się ponadto w różnych chorobach o nienowotworowej etiologii, np. w stanach zapalnych przewodu pokarmowego, zapaleniach wątroby, zapaleniach trzustki itd. W schorzeniach tych jednak jego wartość zazwyczaj jest w granicach 100 U/ml, rzadko przekraczając 500 U/ml. "

Zwróć uwagę na podkreśloną część cytatu i Twoją wypowiedź:
krakowianka napisał/a:
Przypomnę wynik ca 19.9 to 56

Ponadto jeszcze zobacz odpowiedni fragment tego posta.

Moim zdaniem wyniki te [CA 19.9] nie wskazują jednoznacznie lub z dużym prawdopodobieństwem na proces złośliwy.

Co innego CA 125 - tutaj regularny wzrost moim zdaniem wygląda dużo bardziej niepokojąco.

Strona 1 z 2
Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron