1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Dysplazja szyjki macicy |
Richelieu
Odpowiedzi: 6
Wyświetleń: 6856
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2014-03-15, 12:29 Temat: Dysplazja szyjki macicy |
radka44 napisał/a: | Czy te wyniki wskazują na raka i czy bezpieczne jest tak długie czekanie ? |
Wynik mówi o stwierdzeniu dysplazji szyjki macicy w jej tarczy (stopień wysoki, CIN3) oraz w kanale (stopień średni, CIN2).
Są to stany wymagające leczenia, ale będące zmianami jeszcze przednowotworowymi, dającymi pewność powodzenia leczenia.
radka44 napisał/a: | co mam robić i czego się spodziewać |
Popieram zdanie Przedmówczyń, sama dysplazja szyjki macicy, nawet wysokiego stopnia jaką u Ciebie rozpoznano, nie musi być wskazaniem do usunięcia macicy, chyba, że zachodzą jeszcze inne okoliczności za tym przemawiające.
Dlatego uważam, że nie zaszkodzi konsultacja u innego lekarza albo uzyskanie uzasadnienia proponowanego sposobu leczenia od lekarza który je zaproponował.
radka44 napisał/a: | Czekam już 3 miesiące na termin, dziś byłam w szpitalu i pano wygoniła mnie mówiąc , że mam czekać. |
Samo wykonanie zabiegu (niezależnie od tego, czy usunięcia macicy, czy tylko samych zmian z marginesem zdrowej tkanki) nie jest szczególnie pilne po stwierdzeniu obecności takich zmian,
natomiast termin, nawet jeśli niezbyt pilny, powinien przynajmniej orientacyjnie zostać określony niezwłocznie, czekanie 3 miesięcy na jego ustalenie uważam za niedopuszczalnie niepoważne tratowanie pacjenta. |
|
|