Autor |
Wiadomość |
Temat: Powiększony WĘZEŁ PRZY UCHU |
absenteeism
Odpowiedzi: 97
Wyświetleń: 71200
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2012-01-12, 13:00 Temat: Powiększony WĘZEŁ PRZY UCHU |
BEwelka napisał/a: | Tak się zastanawiam jeszcze czy na zwykłym wuniku morfologii i rozmazu mozna wywnioskować czy to ma podłoże bakteryje czy wirusowe itd.? |
Teoretycznie można, np. przy zakażeniach wirusowych często spada poziom WBC, przy ciężkich zakażeniach wirusowych spadają limfocyty. Ale już np. NEUT spadają zarówno przy zakażeniach bakteryjnych, wirusowych jak i pasożytniczych. Nie jest to więc takie proste i jednoznaczne, jak by się wydawało. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2010-06-22, 19:21 Temat: Powiększony WĘZEŁ PRZY UCHU |
Na podwyższone ciśnienie można np. zmniejszyć ilość soli w diecie (chociaż chyba nie masz zdiagnozowanego przez lekarza nadciśnienia). Bóle głowy - może jesteś wrażliwa na zmiany pogody.
Chociaż jak dla mnie to wszystko jest reakcją nerwicową.
Temperatury proponuję nie mierzyć kilka razy dziennie, bo nie ma to żadnego sensu moim zdaniem. A tylko wpędzasz się w kolejne nerwy.
Zawsze możesz zrobić testy alergiczne, być może uczula Cię coś, co aktualnie pyli. Aczkolwiek węzły od alergii powiększone nie bywają. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2010-06-14, 15:36 Temat: Powiększony WĘZEŁ PRZY UCHU |
Tak, węzły < 15mm są OK - nie masz się czym przejmować. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2010-06-06, 06:53 Temat: Powiększony WĘZEŁ PRZY UCHU |
BEwelka napisał/a: | Zrobię USG za miesiąc lub dwa. Jesli węzły będą bez zmian to co wtedy? |
To się wtedy będziemy martwić i zastanawiać |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2010-06-01, 13:45 Temat: Powiększony WĘZEŁ PRZY UCHU |
U osoby bez wywiadu onkologicznego niepokojące są węzły o wymiarach powyżej 15mm. U Ciebie takich nie ma, więc nie ma się czym niepokoić. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2010-05-21, 17:18 Temat: Powiększony WĘZEŁ PRZY UCHU |
Dokładnie, dla mnie też objawy przemawiają za infekcją.
Naturalnie wszystkie wyniki powinien analizować dobry internista, żeby mieć pełnię obrazu klinicznego.
Jak już mówiłam, dla mnie wysokie RR i tętno mogą być wynikiem ciągłego stresu spowodowanego objawami. Stany podgorączkowe, ból głowy i karku tak samo - somatyczne objawy silnego stresu. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2010-05-13, 21:10 Temat: Re: Powiększony WĘZEŁ PRZY UCHU |
BEwelka napisał/a: | Kark z tyłu tez lekko boli (ból jakby reumatyzm). |
Kark z tyłu bardzo często boli od zbyt długiego siedzenia (np. przy kompie) w jednej pozycji, co pewnie zdarza Ci się przeszukując internet w poszukiwaniu artykułów dot. Twoich objawów :)
Cytat: | A na dodatek robi mi się jeszcze jakaś wielka krosta na szyi, ale to chyba nie ma nic wspólnego? |
Może to po prostu zwykły pryszcz?
Cytat: | Tętno też mam szybsze. |
Nie dziwię się, przy tych nerwach to normalne. Poza tym - co to znaczy "szybsze"? Szybsze niż masz zwykle (jakie masz zwykle?)? Szybsze niż normy podręcznikowe?
Cytat: | Jestem załamana bo tyle jest w internecie artykułów jak trudno rozpoznac nowotwory układu krwionośnego. |
Dlatego właśnie do wszelkich informacji w necie należy podchodzić z dystansem - coś wziąć do siebie, większość odrzucić, a przede wszystkim stawiać na wizytę u realnego lekarza, nie dr. Google.
Cytat: | Prosze o jakąkolwiek radę. |
Myślę odobnie jak jogi - zrób sobie (dla własnego spokoju, wiem z własnego doświadczenia, że to pomaga) usg węzłów chłonnych, możesz poprosić lekarza o skierowanie na RTG zatok skoro o nich wspominasz. Morfologię masz ok, to dobrze. Spróbuj umówić się na wizytę do innego lekarza i przedstawić mu swój problem, tak w celu konsultacji i uzyskania odmiennej opinii.
I przede wszystkim - nie martw się na zapas :) wiem, łatwo się to mówi będąc po drugiej stronie, ale przynajmniej spróbuj się trochę uspokoić bo ludzka psychika jest w stanie generować najdziwniejsze objawy :) |
|