1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Guz ślinianki przyusznej |
absenteeism
Odpowiedzi: 52
Wyświetleń: 37009
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2012-01-12, 17:47 Temat: Guz ślinianki przyusznej |
Niestety medycyna to nie matematyka i nie ma tutaj zasad, które są stałe i niezmienne, w każdym przypadku. Nie zawsze też wszystko da się tu przewidzieć. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2012-01-12, 16:41 Temat: Guz ślinianki przyusznej |
panga napisał/a: | po pierwsze podróż pociągiem przez 5 godzin po wyjściu ze szpitala nie jest chyba możliwa - ból, twarz spuchnięta i nieruchoma jedna strona, sączenie się płynów
itd. Czyli taka opcja raczej odpada, tak? |
Jeśli chcesz sobie tak jechać tuż po wybudzeniu, to z pewnością odpada
Gdyby bolało, z pewnością zapiszą coś p/bólowego, dren powinni usunąć przed wyjściem ze szpitala.
Że miejsce operowane będzie nieco opuchnięte, to normalne - w końcu ingerencja w tkanki.
panga napisał/a: | po drugie częściowe lub całkowite uszkodzenie nerwu - dochodzenie do sprawności mówienia to np. 3 miesiące. No to ja jestem ugotowany zawodowo. Nie mówiąc już o opadających pow9iekach, kącikach czy nieruchomym czole. A ja się blizny obawiałem. Okazuje się, że blizna to nie wszystko. Jak to jest? |
Przy każdej operacji istnieje ryzyko różnych powikłań - łącznie z najprostszym wycięciem wyrostka robaczkowego. Tutaj także istnieje ryzyko uszkodzenia nerwu, o którym piszesz, ale czy tak się stanie i - jeśli tak - w jakim stopniu będzie on uszkodzony, nikt Ci nie powie. Z pewnością lekarz będzie starał się go omijać i nie uszkodzić, bo przecież zaszkodzić pacjentowi nie chce. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2011-11-25, 08:55 Temat: Guz ślinianki przyusznej |
Najpierw trzeba zrobić USG, dalej - jeśli będzie wskazanie - biopsję guza i dopiero wtedy będzie wiadomo co to jest, czy do wycięcia i jaka będzie po tym blizna. |
|
|