Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak płaskonablonkowy płuca prawego |
absenteeism
Odpowiedzi: 146
Wyświetleń: 98029
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-11-21, 20:33 Temat: Rak płaskonablonkowy płuca prawego |
A Flumycon w jakiej dawce kupiłeś? |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-07-09, 19:02 Temat: Rak płaskonablonkowy płuca prawego |
roman1130 napisał/a: | Mam otrzymać 5 zabiegów nie wiem jak ma się nazywać metoda którą będę leczony ani jak będzie moja mózgownica napromieniana. |
Wygląda na WBRT = naświetlanie całego mózgowia. Pewnie w dawce całkowitej 20 Gy, we frakcjonowaniu po 4 Gy. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-06-19, 21:13 Temat: Rak płaskonablonkowy płuca prawego |
W badaniu nr 1. wymagane jest IV stadium zaawansowania, odpada.
Być może jeszcze to badanie by się nadawało:
Study of AXL1717 Compared to Docetaxel to Treat Squamous Cell Carcinoma or Adenocarcinoma of the Lung
(w kryteriach włączenia dla raka płaskonabłonkowego: IIIB/IV, progresja w trakcie lub po I linii leczenia ; + oczywiście wiele szczegółowych kryteriów włączenia i wyłączenia)
W PL rekrutacja jest w Grudziądzu i w CO-I w Warszawie. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-04-25, 22:36 Temat: Rak płaskonablonkowy płuca prawego |
roman1130 napisał/a: | Nie doczytałem chyba dokładnie ale po tych lekach chce się spać(?!?) |
Po Tolperisie może wystąpić senność, ale to w sumie rzadkie. A już odczuwasz takie dolegliwości? |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-03-20, 18:36 Temat: Rak płaskonablonkowy płuca prawego |
Fakt, wyniki całkiem ładne.
roman1130 napisał/a: | na temperaturę (do 29 stopni) pyralginę. |
Ale aż tak to sobie może temperatury nie obniżaj (wiem wiem, literówka) |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-03-18, 13:22 Temat: Rak płaskonablonkowy płuca prawego |
roman1130 napisał/a: | DHC mam w tabletkach 60 mg przyjmowane co 12 godzin. |
Teoretycznie można by to jeszcze trochę zwiększyć (max. dobowo można wziąć 240 mg dihydrokodeiny), być może rezygnując wówczas z Thiocodinu zawierającego kodeinę (DHC działa silniej p/kaszlowo niż kodeina).
Ale to oczywiście do skonsultowania z lekarzem.
No i dobrze by było zrobić teraz morfologię. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-03-17, 23:08 Temat: Rak płaskonablonkowy płuca prawego |
Kiedy robiłeś ostatnią morfologię?
Co do DHC - w jakiej dawce i ile bierzesz?
[ Dodano: 2012-03-17, 23:09 ]
roman1130 napisał/a: | Czy te symptomy mogą sugerować rozwój choroby w innej lokalizacji? |
Obstawiałabym raczej skutki uboczne radioterapii. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-03-05, 22:31 Temat: Rak płaskonablonkowy płuca prawego |
kmis757 napisał/a: | Zawsze chodzi nam o dobro stąd nasze odpowiedzi, podpowiedzi... |
No pewnie. Każda taka dyskusja, jeśli wnosi coś merytorycznego i ktoś może się z niej czegoś dowiedzieć, jest słuszna i potrzebna a że wątku Romka, no cóż...
kmis757 napisał/a: | zapewne jego lekarze prowadzący mu pomogą pozbyć sie bólu do czego ma prawo jak każdy pacjent a obecna medycyna sobie z tym juz dobrze radzi. |
Zdecydowanie, pacjenta nie ma prawa nic boleć i jest to w pełni osiągalne, trzeba po prostu odpowiednio poprowadzić leczenie p/bólowe. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-03-04, 20:39 Temat: Rak płaskonablonkowy płuca prawego |
kmis757 napisał/a: | Z całym szacunkiem ale my możemy tylko podpowiadać i tak czynimy a decyzja i tak należy zawsze do lekarze. |
No, to chyba oczywiste
kmis757 napisał/a: | Tramal nawet ten najsłabszy (100) działa sennie i po prostu nas otumania ( stosowałem przed leczeniem). |
To akurat zależy od osobniczej reakcji pacjenta na lek - znam takich, na których tramadol działa bardzo dobrze i nie mają żadnych skutków ubocznych, znam i takich, którzy byli po nim otumanieniu właśnie albo słyszeli różne ciekawe głosy.
kmis757 napisał/a: | Nie bez znaczenia jest tu też ochrona żołądka. |
Zwykle bierze się jakiś inhibitor pompy protonowej typu omeprazol, pantoprazol aby zminimalizować ryzyko uszkodzenia błony śluzowej żołądka. Oczywiście mówię tu o przyjmowaniu tego typu leków łącznie z tabletkami - naturalnie plastry p/bólowe żołądka czy wątroby nie obciążają, to ich wielka zaleta.
kmis757 napisał/a: | Ps. Czy jest jakieś ukryte przeciwwskazanie brania plastrów przeciwbólowych |
Nie wiem o co dokładnie Ci chodzi ale odnośnie Romana chodziło mi o to, że nie stosuje się od razu najsilniejszych leków p/bólowych, jakie są możliwe, z tzw. III stopnia drabiny analgetycznej (swego czasu udało mi się popełnić artykuł na ten temat, do zapoznania się tutaj ), ale stara się pacjenta zabezpieczyć p/bólowo lekami z II stopnia w połączeniu z lekami z I stopnia.
Diklofenak, jaki Romek obecnie przyjmuje, to dość słaby lek p/bólowy, więc spokojnie można go zastąpić lekami silniejszymi, jednak nie od razy tymi NAJsilniejszymi (jak fentanyl czy morfina).
A jeśli chodzi o ogólne p/wskazania do stosowania plastrów: jeśli idzie o postać leku, czyli terapeutyczny system transdermalny = TTS (bo tak to się fachowo nazywa), to ewentualnym p/wskazaniem może być np. odczyn alergiczny na dany rodzaj plastra.
Istotniejsze są p/wskazania związane z rodzajem substancji, jaka przez TTS jest podawana pacjentowi - tych jest już więcej i stąd nie każdy pacjent może stosować dany rodzaj plastrów.
Pomijając już fakt, że są pacjenci, na których np. morfina działa świetnie, a fentanyl w ogóle, jak i odwrotnie.
Romek, przepraszam Cię, że nieco offtopuję w Twoim wątku |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-03-04, 18:39 Temat: Rak płaskonablonkowy płuca prawego |
kmis757 napisał/a: | najlepiej na plastry Fenta MX25 lub mocniejsze oszczędzające żołądek. |
Spokojnie - nie wiemy jakie dokładnie leki p/bólowe Romek teraz bierze (oprócz diklofenaku), więc nie bierzmy się od razu do fentanylu jest jeszcze spora gama leków do wykorzystania wcześniej.
Romek, jeśli bierzesz tylko diklofenak (Majamil) to zdecydowanie trzeba zmienić leki na mocniejsze - jakiś tramal czy DHC. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-01-11, 15:10 Temat: Rak płaskonablonkowy płuca prawego |
Tyle że albo ja jestem ślepa, albo TK/PETa właśnie tu nie ma
Tak czy inaczej, mamy stadium IIIB, czyli niestety dość wysoko zaawansowane. Nie wiadomo jaki jest obecnie obraz zmian, bo po zakończeniu chemii nie było robionego TK klatki, prawda?
Pisałeś, że planowane jest 35 naświetlań - czyli zakwalifikowano Cię do radioterapii radykalnej? Bo wygląda to właśnie na konwencjonalne frakcjonowanie 2 Gy/frakcja i dawkę całkowitą 70 Gy, maksymalną w radioterapii radykalnej. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-01-11, 15:01 Temat: Rak płaskonablonkowy płuca prawego |
Brakuje mi wyniku PET - możesz dosłać? |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-01-11, 13:12 Temat: Rak płaskonablonkowy płuca prawego |
Jeśli się nie udaje to wyślij mi dokumentację na maila: karolina.debowska@fundacja-onkologiczna.pl
Wkleję za Ciebie |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-01-10, 19:50 Temat: Rak płaskonablonkowy płuca prawego |
Czekamy w takim razie na dokumentację. |
|