1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 18
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: choroba mojego teścia........pomóżcie
absenteeism

Odpowiedzi: 184
Wyświetleń: 55405

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2012-10-17, 12:52   Temat: choroba mojego teścia........pomóżcie
guzia napisał/a:
tato ma podwyższoną temperaturę szczególnie wieczorem, wczoraj lekarz badał tatę i niby żadnej infekcji nie ma więc nie wiemy czy to raczysko to powoduje?

Jest to możliwe.

guzia napisał/a:
mam pytanko bo tato już 4 dni nie robił kupy i nie pomaga czopek, czy coś może umiecie doradzić jak sobie z tym problemem poradzić?

A jaki czopek i ile razy był jak do tej pory podany?
absenteeism

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2012-10-07, 17:22   Temat: choroba mojego teścia........pomóżcie
Dawka maksymalna przekroczona na pewno nie jest, skoro lekarz tak zalecił to nie ma sprawy.
absenteeism

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2012-10-07, 15:59   Temat: choroba mojego teścia........pomóżcie
guzia napisał/a:
bierze przeciwbólowo Zaldiar- raz dziennie jedna tabletkę i poltram 2x1 (50mg)

Wiecie, że tata bierze dwa razy to samo?
Poltram i Zaldiar zawierają tę samą substancję - tramadol. Zaldiar dodatkowo ma do tego paracetamol, Poltram to czysty tramadol.
absenteeism

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2012-08-13, 07:13   Temat: choroba mojego teścia........pomóżcie
Dobrze byłoby zrobić USG jamy brzusznej, sprawdzić czy przypadkiem nie jest to efekt wodobrzusza - czy tacie po lekach to "napompowanie" brzucha mija?
absenteeism

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2012-07-24, 13:09   Temat: choroba mojego teścia........pomóżcie
guzia napisał/a:
tylko trochę dokucza mu wątroba bierze sobie espumisan i narazie to pomaga,

Jeśli pomaga to to chyba nie wątroba - Espumisan stosuje się we wzdęciach :)
absenteeism

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2012-07-17, 18:34   Temat: choroba mojego teścia........pomóżcie
Po pierwsze, pisałam to już w innych wątkach, powtórzę - posty dodane w ciągu 24h pod ostatnim postem danego autora, tak jak to widać tutaj, nie wyświetlają się nam jako posty nieczytane - nie wiemy, że ktoś napisał.

Po drugie, zadajesz pytania, na które chyba nikt nie zna odpowiedzi - ile czasu tacie zostało, jak długo stan będzie stabilny na tyle, na ile jest teraz, po co było to całe leczenie. Nie wiem, czy ktoś jest w stanie odpowiedzieć Wam na te pytania satysfakcjonująco.
Leczenie zawsze ma to do siebie, że może zadziałać lub nie - tego niestety nigdy nie przewidzimy. Nawet jeśli chodzi o leczenie paliatywne, nie zawsze musi być na nie odpowiedź...
absenteeism

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2012-07-16, 13:19   Temat: choroba mojego teścia........pomóżcie
Niestety jest progresja, sama wiesz... Jesteście może zapisani do hospicjum domowego?
absenteeism

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2012-04-01, 15:55   Temat: choroba mojego teścia........pomóżcie
Powinni zrobić kontrolne TK po zakończeniu planowanych cykli chemioterapii. Skoro pisałaś, że tata otrzymał 3 - ostatni z zaplanowanych cykli, to po nim powinno zostać wykonane TK w celu oceny odpowiedzi na leczenie.
Co do leków - warto skonsultować się z onkologiem i zapytać.
absenteeism

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2012-03-31, 20:11   Temat: choroba mojego teścia........pomóżcie
guzia napisał/a:
tato dostał dawkę 2000 cGy/g na pola czaszkowe - czy to dawka standardowa? miał 5 naświetleń

Tak, standardowa: 20 Gy w 5 frakcjach po 4 Gy.

A jakie leki tata bierze obecnie, tak na stałe (np. zapisane po chemii przez onkologa, czy inne)?
absenteeism

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2012-03-28, 09:07   Temat: choroba mojego teścia........pomóżcie
guzia napisał/a:
czy jak teraz tato ma naświetlana głowę to potem może mieć radioterapie na płuca i nadnercze,?

Teoretycznie może - każdy narząd, obszar ciała ma swoją dawkę maksymalną promieniowania, jaką może przyjąć. Więc wykorzystanie dawki na jeden narząd nie przeszkadza w naświetleniu innego.

guzia napisał/a:
czy mozna mieć kilka serii naświetleń (w odstępach czasu) tego samego miejsca?

Zależy w jakiej dawce są te naświetlania i ile ich jest - kwestią kluczową jest tu dawka łączna, jaką dane miejsce naświetlane otrzyma. Jeśli łączna dawka przekracza dawkę maksymalną przewidzianą na dany obszar, to nie jest możliwe ponowne naświetlenie.
absenteeism

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2012-03-22, 10:20   Temat: choroba mojego teścia........pomóżcie
guzia napisał/a:
1. czy przed naświetleniem robi się zwykle jakieś badania?

Wykonuje się TK ale w celu dokładnego określenia miejsca naświetlanego. Mogą też zrobić morfologię, ale nie muszą.

guzia napisał/a:
2. w jaki sposób określa się dawkę?

Robi to radiolog, na podstawie konsultacji z onkologiem prowadzącym.

guzia napisał/a:
3. czy może być tak że po naświetlaniach samopoczucie taty będzie dużo gorsze niż po chemii?

Może. Ale nie musi :)

guzia napisał/a:
4. jakie sa możliwe skutki uboczne radioterapii?

Proponuję poczytać tutaj: http://policzmysie.pl/por...skutki-uboczne/

guzia napisał/a:
5. czy są jakieś "specjalne środki ostrożności" jeśli chodzi o postępowanie po naświetleniach? tzn o co ma dbać tato i my aby było jak najlepiej?

W powyższym linku znajdziesz sporo na ten temat, na Forum też jest wiele porad odnośnie postępowania po naświetlaniach. Zresztą myślę, że lekarz poinformuje tatę o wszystkich zaleceniach :)

guzia napisał/a:
6. no i ostatnie (chociaż to chyba bardziej stwierdzenie niz pytanie) radioterapia chorego nie ma wpływu (skutków)na otaczających chorego ludzi - szczególnie chodzi mi o dziecko bo mam malutkiego synka...

Nie ma wpływu.
absenteeism

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2012-03-12, 09:34   Temat: choroba mojego teścia........pomóżcie
guzia napisał/a:
nie wiem czy to dobrze że nie ma nic przeciwobrzękowego z racji pozostałości w głowie.

Dexaven działa p/obrzękowo.
absenteeism

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2012-02-28, 16:27   Temat: choroba mojego teścia........pomóżcie
guzia napisał/a:
ostatnio dostała od kogoś ulotkę z opisem działania wit. B17.....poczytałam i ja ale ja z tych ostrożnych optymistów jestem i nie wierzę w takie "specyfiki", czy ktoś z Was słyszał o tym preparacie AMIGDALINA ???

No ba.

Do poczytania tutaj, tutaj albo też tutaj.
absenteeism

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2012-01-22, 11:03   Temat: choroba mojego teścia........pomóżcie
Anesteloc - osłonowo na żołądek
Furosemid - lek moczopędny
Metypred - lek sterydowy
Kaldyum (chyba o to Ci chodzi) - potas

Leki p/wymiotne, jeśli są przepisane, powinno się przyjmować nawet wówczas, gdy nudności nie występują - właśnie po to, aby w razie czego móc im zapobiec. W momencie wystąpienia nudności i wymiotów lek nie zadziała tak szybko (zresztą pacjent może go wówczas również zwymiotować) i nie będzie szansy na powstrzymanie wymiotów.
absenteeism

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2012-01-18, 17:34   Temat: choroba mojego teścia........pomóżcie
Nie ma markerów specyficznych dla raka płuca. I w przypadku stwierdzenia takowego praktycznie żadnego oznaczania markerów się nie wykonuje.

Strona 1 z 2
Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron