Autor |
Wiadomość |
Temat: Guz płuca prawego |
absenteeism
Odpowiedzi: 42
Wyświetleń: 21442
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-06-18, 21:44 Temat: Guz płuca prawego |
Armando123 napisał/a: | A w brochoskopii stosuje się taką gietkę rurę jak w kolonoskopii czy gastroskopii? |
W uproszczeniu - tak, fiberoskop. Ale to nie jest zawsze taka sama rurka w tych wszystkich badaniach, mają różne średnice, pewnie różne końcówki.
Armando123 napisał/a: | Może dałoby radę zastosować jakieś mniej obciążające leczenie np. radioterapię albo brachyterapię chociaż?! |
Radioterapia czy brachyterapia to też obciążające leczenie.
Armando123 napisał/a: | Pewnie dlatego częściej wyniki są fałszywie ujemne bo oszkrzela są porozagałęziane, nie tak jak jelito grube, czy przełyk, żołądek? |
Nie, rozgałęzienie oskrzeli nie jest powodem
Po prostu taka specyfika guzów, że nie są zbudowane tylko z tkanki nowotworowej, ale też ze zdrowej tkanki, i nie zawsze udaje się w nią trafić igłą. Do tego dochodzi niewielka średnica oskrzeli, co uniemożliwia jakąś większą manipulację bronchofiberoskopem i dodatkowo utrudnia pobranie materiału. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-06-18, 20:40 Temat: Guz płuca prawego |
Armando123 napisał/a: | Z tego co billyb i inni pisaliście to jednak obraz brochoskopii wskazuje na nowotwór złosliwy, tak? |
Nie, pisaliśmy jedynie, że duży % bronchoskopii daje wynik fałszywie negatywny - mimo istnienia choroby nowotworowej nie udaje się pobrać fragmentu guza z kom. nowotworowymi.
Natomiast ogólny obraz sytuacji wskazuje na nowotwór złośliwy. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-05-22, 22:28 Temat: Guz płuca prawego |
Już o tym pisałam tutaj:
Cytat: | Należałoby powtórzyć bronchoskopię, aczkolwiek nie wiem czy nie będzie problemów z dotarciem do guza - w tej sytuacji teoretycznie powinno się wykonać biopsję cienkoigłową, niemniej nie wiem jak szpital podejdzie do takiej diagnostyki u starszej osoby. |
|
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-05-22, 20:58 Temat: Guz płuca prawego |
Skoro poprzednia bronchoskopia była wykonywana bez wykonania TK (co w ogóle jest dość dziwne), to lekarz nie wiedział nawet gdzie szukać ewentualnego guza. Teraz, mając wynik TK, można badanie spróbować powtórzyć. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-05-21, 21:46 Temat: Guz płuca prawego |
Nie wydaje mi się, by lekarze zdecydowali się na tak obciążająca operację w tym wieku. Zwłaszcza, że dziadek ma pewnie jakieś obciążenia kardiologiczne (choćby wspomniana miażdżyca), choruje na Parkinsona. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-05-20, 19:49 Temat: Guz płuca prawego |
Armando123 napisał/a: | Co to znaczy, że guz ma spikularny zarys |
Że wygląda mniej więcej tak:
Armando123 napisał/a: | i jest niejednorodny? |
Pewnie że ma różną gęstość w różnych miejscach w obrazie TK.
Te szczegóły nie są istotne dla pacjenta, raczej są wskazówką dla radiologa czym jest dana zmiana i wskazówką dla lekarza jakie dalsze działania należy podjąć (o nich pisałam już wyżej). |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-05-20, 16:28 Temat: Guz płuca prawego |
U niepalących też niestety występują pierwotne nowotwory złośliwe płuc.
Należałoby powtórzyć bronchoskopię, aczkolwiek nie wiem czy nie będzie problemów z dotarciem do guza - w tej sytuacji teoretycznie powinno się wykonać biopsję cienkoigłową, niemniej nie wiem jak szpital podejdzie do takiej diagnostyki u starszej osoby. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-05-20, 12:20 Temat: Guz płuca prawego |
A ma sprawdzane regularnie PSA? |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-05-20, 10:39 Temat: Guz płuca prawego |
Armando123 napisał/a: | Dziadek od 16 lat leczy się na prostatę. Czy może to być także przerzut z prostaty? |
Tzn. leczy się na raka prostaty? |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-05-20, 09:22 Temat: Guz płuca prawego |
Wg spirometrii parametry wydolnościowe są prawidłowe (przynajmniej na bazie ogólnego zapisu "Prawidłowe parametry płuc w spirometrii" ). |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-05-20, 09:08 Temat: Guz płuca prawego |
Może to być zmiana złośliwa pierwotna, natomiast bez dalszych badań nie da się powiedzieć nic ponad to, że "może". |
|