Autor |
Wiadomość |
Temat: Bardzo prosze o pomoc . Mój tata ma raka płaskonabłonkowego |
absenteeism
Odpowiedzi: 46
Wyświetleń: 13177
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-11-26, 21:53 Temat: Bardzo prosze o pomoc . Mój tata ma raka płaskonabłonkowego |
artstudio napisał/a: | Czyli ja już nic nie mogę zrobić? |
Nie jesteś lekarzem onkologiem, nie możesz leczyć taty - wszystko, co robisz, to bardzo wiele. Dbasz o tatę, o jego leczenie, starasz się jak możesz - to naprawdę bardzo wiele, wielu ojców marzy o takiej córce. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-11-26, 20:42 Temat: Bardzo prosze o pomoc . Mój tata ma raka płaskonabłonkowego |
artstudio napisał/a: | Czy istnieje jakikolwiek sposób na zatrzymanie zbierającego się płynu w opłucnej? |
Czasem tak bywa, że po prostu płyn narasta mimo pleurodezy czy usuwania i nic nie można na to poradzić.
artstudio napisał/a: | powiedziała że możemy spróbować radioterapii mimo płynu w płucach |
Dość śmiała decyzja. Naświetlania przy obecności płynu w opłucnej są możliwe, gdy jest go bardzo mało - taki wciąż narastający płyn moim zdaniem jest p/wskazaniem do radioterapii. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-11-16, 21:33 Temat: Bardzo prosze o pomoc . Mój tata ma raka płaskonabłonkowego |
http://www.fundacja-onkol...ja-lodzkie.html |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-11-16, 21:26 Temat: Bardzo prosze o pomoc . Mój tata ma raka płaskonabłonkowego |
Jesteście zapisani do hospicjum? |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-11-14, 20:12 Temat: Bardzo prosze o pomoc . Mój tata ma raka płaskonabłonkowego |
artstudio napisał/a: | Mam pytanie czy krew w płynie z opłucnej oznacza,że dzieje się coś złego ? |
Nie jest to niestety dobry objaw, choroba rozwija się.
Czy tata wie o swojej sytuacji? Bo to on powinien podjąć decyzję co do ewent. dalszego leczenia. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-11-12, 23:29 Temat: Bardzo prosze o pomoc . Mój tata ma raka płaskonabłonkowego |
Słyszałam, natomiast głównie w leczeniu raka skóry. W PL z pewnością nie jest prowadzone leczenie tą metodą innych nowotworów.
(są na ten temat badania, aczkolwiek nic nie przeszło jeszcze, z tego co wiem, do praktyki) |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-11-12, 22:36 Temat: Bardzo prosze o pomoc . Mój tata ma raka płaskonabłonkowego |
Tak, poziom albumin oznaczany jest z krwi. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-11-12, 22:02 Temat: Bardzo prosze o pomoc . Mój tata ma raka płaskonabłonkowego |
artstudio napisał/a: | tak to jest jak się człowiek nie zna chce pomóc a może zaszkodzić |
Dlatego najważniejsze jest, by pytać - to jedyne, co mogłaś zrobić, i zrobiłaś
Najpierw trzeba by określić jaki jest poziom albumin u taty, by móc rozważać ich podanie. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-11-12, 20:40 Temat: Bardzo prosze o pomoc . Mój tata ma raka płaskonabłonkowego |
Tu pewnie konkretnie chodzi o obniżenie poziomu albumin - zwykle wówczas podaje się albuminę ludzką 20% (roztwór do wstrzykiwań, naturalnie w szpitalu). Nie ma tutaj miejsce (zazwyczaj) obniżenie ogólnego poziomu białek - przykładowo albuminy spadają, a wzrasta inna frakcja (globuliny), dlatego takie faszerowanie pacjenta samym białkiem może w prosty sposób doprowadzić do pogorszenia funkcji nerek, zaś sama opuchlizna na pewno nie zejdzie od tego. Oczywiście skąd miałaś to wiedzieć, skoro lekarz nie wyjaśnił - to żaden zarzut, jedynie porada by nie przesadzać z tym białkiem w pokarmie. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-11-07, 23:25 Temat: Bardzo prosze o pomoc . Mój tata ma raka płaskonabłonkowego |
Po prostu zapytaj, czy jest taka możliwość, bo o tym słyszałaś, tak chyba będzie najlepiej. Zwykle zakłada się go na tak długo, jak utrzymuje się płyn. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-11-07, 22:56 Temat: Bardzo prosze o pomoc . Mój tata ma raka płaskonabłonkowego |
Jeśli pleurodeza nie pomogła, to niestety jedynym sposobem jest założenie drenu. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-11-07, 08:09 Temat: Bardzo prosze o pomoc . Mój tata ma raka płaskonabłonkowego |
My nie znamy taty stanu ogólnego, wyników badań (poza powyżej opisanymi), więc nie do końca jesteśmy w stanie stwierdzić, czy lekarz ma rację rezygnując z chemioterapii, czy faktycznie tak będzie lepiej dla pacjenta.
Trzeba pamiętać, że chemioterapia w tym wypadku byłaby tylko leczeniem paliatywnym - wydłużającym życie pacjenta, ale nie prowadzącym niestety do wyleczenia.
Główne pytanie brzmi - jaka byłaby decyzja taty, bo to on jest chory i on powinien decydować o swojej przyszłości. Czy chciałby się leczyć - o ile jego stan by na to pozwalał - i czy byłby gotowy znieść ewentualne skutki uboczne leczenia, czy wolałby z tego zrezygnować. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-11-07, 07:30 Temat: Bardzo prosze o pomoc . Mój tata ma raka płaskonabłonkowego |
Jeśli faktycznie onkolog na podstawie wyniku TK decyduje o tym, że pacjent chemii nie przeżyje, to proponowałabym skonsultować się z innym onkologiem.
Dobrze byłoby również wykonać badanie EUS (endosonografię), nie wiem czy lekarz o tym wspominał. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-11-06, 22:33 Temat: Bardzo prosze o pomoc . Mój tata ma raka płaskonabłonkowego |
artstudio napisał/a: | Pani doktor, która stwierdziła, że mój tata nie przeżyje chemii powiedziała to po tym jak przeczytała wynik Tk. |
Na podstawie TK nie można stwierdzić, czy ktoś przeżyje chemię, czy nie.
Czy to była opinia onkologa?
Czy było wykonane TK klatki piersiowej z kontrastem? Jeśli nie, należy je wykonać.
Czy była wykonana gastroskopia? Jeśli tak, jaki jest jej wynik (bo pewnie podczas gastroskopii pobierany był wycinek na histopatologię)?
Poprosimy o pełen wynik histopatologii - z uwzględnieniem miejsca pobrania wycinka, generalnie ze wszystkim, co jest na nim napisane. Każde słowo jest ważne.
Czy tata jest w tej chwili pod opieką onkologa? Piszesz, że byliście u trzech - czy jakiś ośrodek prowadzi leczenie taty? Bo piszesz, że jedziecie na kontrolę - do onkologa?
Niestety diagnozy nie zmieni się - jest to rak przełyku, więc trzeba się z nią zmierzyć w takiej postaci, w jakiej jest, zebrać w sobie i myślę, że porozmawiać z rodzicami. Ukrywanie prawdy niestety nie doprowadzi do tego, że rzeczywistość cudem się odmieni - brutalne, ale wszyscy tutaj musieliśmy przez to przejść. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-11-06, 21:59 Temat: Bardzo prosze o pomoc . Mój tata ma raka płaskonabłonkowego |
Przede wszystkim - z czego pobrany był wycinek, którego wynik histopatologiczny stwierdza raka płaskonabłonkowego?
Jaki jest ogólny stan taty? Jakieś choroby współistniejące, które powodują następującą opinię:
artstudio napisał/a: | drugi nie podajemy bo nie przeżyje | ?
Polecam zapoznać się z tym wątkiem: Jak zadać na Forum pytanie by uzyskać POMOCNĄ odpowiedź? |
|