1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Nowotwór żołądka mojej mamy- co dalej? |
absenteeism
Odpowiedzi: 66
Wyświetleń: 23014
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2014-06-10, 18:52 Temat: Nowotwór żołądka mojej mamy- co dalej? |
xedonis napisał/a: | Mam pytanie - co oznacza chemia II linii? |
Chemioterapia I linii to leczenie stosowane w pierwszej kolejności. II linia to inny schemat, stosowany po pierwszym (I linii), w wypadku gdy poprzedni np. nie działa bądź są p/wskazania do jego stosowania. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2013-11-03, 09:18 Temat: Nowotwór żołądka mojej mamy- co dalej? |
xedonis napisał/a: | A jak sprawdzić te węzły regionalne, czy mama powinna wykonać jeszcze jakies dodatkowe badanie,
lub ponowne TK? |
Szczerze wątpię, żeby zrobili jej kolejne TK, także pewnie nic więcej robić nie będą.
Generalnie opisana wcześniej wielkość do 14 mm jest taką graniczną wielkością, która oznacza, że w węzłach mogą być przerzuty, ale nie muszą.
Być może lekarze decydując się na resekcję dokonają pełnej limfadenektomii (wycięcia węzłów ; tzw. limfadenektomia D1/D2) i wówczas na podstawie pooperacyjnej histopatologii będą określać stopień zaawansowania. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2013-11-02, 23:10 Temat: Nowotwór żołądka mojej mamy- co dalej? |
Na przyszłość prośba - skanuj wszystkie badania, jakie były robione, cały wypis. To ułatwia interpretację i pomoc.
xedonis napisał/a: | Jakie są dalsze poczynania? Co robi się w takich przypadkach? |
Na razie czeka na wynik histpatu.
Jeśli będzie szansa na resekcję, to raczej będzie to resekcja całkowita żołądka z wycięciem węzłów. Odnośnie węzłów chłonnych, są dość mało konkretnie opisane w TK (opis "węzły chłonne trzewne" to mało precyzyjne określenie), nie wiemy więc w zasadzie nic nt. ewentualnego zajęcia węzłów regionalnych - a to przy tak dużym guzie jest niestety możliwe. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2013-11-02, 22:35 Temat: Nowotwór żołądka mojej mamy- co dalej? |
Prosimy o pełen wynik TK jamy brzusznej.
Masz jakieś konkretne pytania? |
|
|