1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Interpretacja wyników TK płuc |
absenteeism
Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 6301
|
Dział: Choroba nowotworowa / pacjent onkologiczny Wysłany: 2014-05-01, 20:16 Temat: Interpretacja wyników TK płuc |
Tutaj nie ma żadnych wyników bronchoskopii czy EBUS. Bronchoskopia była nieudana z racji skrzepu bądź innej masy, opisanej w badaniu. Wykonano EBUS, czyli pobrano węzły chłonne do badania i na wynik tego badania trzeba czekać.
kamilaw51 napisał/a: | W jakim stanie ogólnym jest babcia? |
Mamy tylko wyniki badań krwi, więc niewiele możemy powiedzieć o stanie ogólnym. W każdym razie w tych wynikach, poza podwyższonymi parametrami wątrobowymi (AspAT, AlAT), nie widać (chyba, ciężko się dopatrzeć momentami) nic niepokojącego.
kamilaw51 napisał/a: | czy wyniki krwi mogą świadczyć o jakiś przerzutach |
Nie. Wyniki krwi nie mają nic do obecności przerzutów lub ich braku. |
absenteeism
|
Dział: Choroba nowotworowa / pacjent onkologiczny Wysłany: 2014-04-16, 21:43 Temat: Interpretacja wyników TK płuc |
kamilaw51 napisał/a: | Czy po bronchoskopii lekarz jednoznacznie stwierdzi czy jest to nowotwór? |
Nie wiadomo, to zależy czy uda się pobrać wycinek do badania i co zostanie w nim stwierdzone.
kamilaw51 napisał/a: | Babcia odkrztusza także zieloną wydzielinę, czy wiadomo co może być tego przyczyną? |
A nie ma żadnej infekcji w tej chwili?
kamilaw51 napisał/a: | jeśli nie jest to nowotwór to, co innego może dać taki obraz w TK klatki piersiowej? |
Są różne choroby płuc, jakieś włóknienie, nadciśnienie płucne - aczkolwiek ja nie jestem radiologiem, więc nie chcę tu snuć rozmyślań o diagnozie.
Trzeba poczekać na wynik bronchoskopii. |
absenteeism
|
Dział: Choroba nowotworowa / pacjent onkologiczny Wysłany: 2014-04-16, 19:24 Temat: Interpretacja wyników TK płuc |
Obraz nie jest jednoznaczny, natomiast może sugerować raka płuca. Czy zlecono dalsze badania? |
|
|