1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 9
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Zmiana w piersi - zalecenie biopsji
aislinn

Odpowiedzi: 15
Wyświetleń: 10375

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2013-11-29, 09:03   Temat: Zmiana w piersi - zalecenie biopsji
anna53, dzięki za radę :) Masz rację, lepiej na wszelki wypadek skonsultować to wszytsko z jakimś dobrym lekarzem - niech pokieruje co dalej.

Chciałabym zajść w ciążę w niedługim czasie i zastanawiam się czy nie lepiej byłoby wcześniej pozbyć się tych guzków (aby zmiany hormonalne podczas ciąży nie pobudziły ich do wzrostu)?

Czy macie jakieś doświadczenia / porady w tym zakresie? :)
aislinn

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2013-11-27, 09:39   Temat: Zmiana w piersi - zalecenie biopsji
Hej, zgodnie z sugestią pani doktor wykonującej mi w sierpniu br. biospsję, wykonałam kontrolne usg piersi po 3 miesiącach (no prawie czterech...;). Zmiana, której w sierpniu wykonano BAC jest stabilna, pojawiła się za to druga zmiana w tej samej piersi.
Wklejam opis:

"Sutki o budowie gruczołowo - tłuszczowej. W SP na godz. 9 obwodowo zmiana o morfologii FA 9x4mm oraz na godz. 12 torbiel? poszerzenie przewodowe? 7x4mm. Poza tym po obu stronach nie stwierdzam obecności zmian ogniskowych ani nieprawidłowych zagęszczeń. Przewody mlekowe nie są poszerzone. Okolice pachowe prawidłowe. "

Macie jakieś sugestie? Czy w Waszej ocenie konieczna jest konsultacja u onkologa/ chirurga-onkologa, czy też wystarczą badania porównawcze za jakiś czas?

Serdecznie pozdrawiam :)
aislinn

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2013-08-10, 12:51   Temat: Zmiana w piersi - zalecenie biopsji
dzięki Dziewczyny :flower: :)
aislinn

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2013-08-09, 18:55   Temat: Zmiana w piersi - zalecenie biopsji
Mam wynik: "Obecne w rozmazie grupy komórek nabłonkowych bez cech atypii przemawiają za zmianą o charakterze łagodnym" :-D
aislinn

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2013-08-07, 07:53   Temat: Zmiana w piersi - zalecenie biopsji
Już po biposji. Wszystko poszło ok, badanie było pod kontrolą usg. Wynik powinien być w ciągu tygodnia - pozostaje czekać. Mimo, że jestem raczej dobrej myśli, lekki stres jest..;)
Dam znać co i jak :)
Pozdrawiam :)
aislinn

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2013-08-02, 07:24   Temat: Zmiana w piersi - zalecenie biopsji
Tego się właśnie obawiałam :) Na skierowaniu mam BAC nie BACC, więc pewnie będzie problem z lokalizacją zmiany...:(
No nic....zobaczymy - może lekarz znjadzie jakieś rozwiązanie.. a może będzie lepszy ode mnie w paplacyjnym wyszukiwaniu guzków..;)
aislinn

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2013-08-01, 21:02   Temat: Zmiana w piersi - zalecenie biopsji
Mam jeszcze jedno pytanie - czy każda BAC jest przeprowadzana pod kontrolą USG, cz też powinno być to zaznaczone na skierowaniu? Pytam, bo mój guzek jest niewyczuwalny palpacyjnie i myślę, że bez pomocy USG będzie niemożliwe jego zlokalizowanie..;) Tymczasem skierowanie mam po prostu na BAC...
Serdecznie pozdrawiam :)
aislinn

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2013-07-31, 16:08   Temat: Zmiana w piersi - zalecenie biopsji
Dzięki Richelieu :)
Udało mi się uzyskać skierowanie na biopsję w ramach pakietu medycznego opłacanego przez pracodawcę w Medicover. Pielęgniarka z Medicover umówiła mnie też już na badanie w placówce współpracującej z nimi- biopsja odbędzie się 06.08 w Przychodni Polskiej Fundacji Europejskiej Szkoły Onkologii. Jestem bardzo pozytywnie zaskoczona profesjonalnym i szybkim załatwieniem sprawy :)

Teraz czekanie na badanie i na wynik...
Trzymajcie kciuki proszę :)
aislinn

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2013-07-30, 19:43   Temat: Zmiana w piersi - zalecenie biopsji
Witam serdecznie,
wykonałam dzisiaj profilaktyczne usg piersi (mam 33 lata, robię je co roku, do tej pory nigdy nie wykryto żadnych zmian).

Opis jest taki:
"W sutku prawym na godz. 9 obwodowo nad powięzią zmiana hypoechogeniczna o wym. ok 8x5 mm mogąca odpowiadać FA,
poza tym na godz. 12 odcinkowo poszerzony przewód mlekowy do ok. 2.8mm.
W sutku lewym nie stwierdzam obecności zmian ogniskowych ani nieprawidłowych zagęszczeń.
Przewody mlekowe nie są poszerzone.
Okolice pachowe prawidłowe."

Lekarz radiolog wykonująca badanie zaleciła biopsję i ewentualne usunięcie zmiany.

B. proszę o komentarz do wyniku i pokierowanie mnie gdzie powinnam się zgłosić po skierowanie na biopsję.
Jestem z Warszawy, może ktoś z Was może polecić mi jakiegoś lekarza od tych spraw :)

Pozdrawiam :)

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron