Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak płuca z przerzutami do mózgu |
alaslepa
Odpowiedzi: 140
Wyświetleń: 47710
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2014-02-20, 10:47 Temat: Rak płuca z przerzutami do mózgu |
JMD napisał/a: | leży na łóżku z hospicjum z materacem przeciwodleżynowym z kompresorem i cały czas jest tam ruch powietrza w tym materacu - czy jest to wystarczające działanie przeciwodleżynowe? |
Materac jest dużą pomocą w działaniu zapobiegającym powstawaniu odleżynom, jednak są potrzebne dodatkowe zabiegi(sam materac nie wystarczy).
W podanym linku jest filmik wart obejrzenia, dotyczący opieki nad chorym leżącym.
http://www.youtube.com/watch?v=O_gZt9RCrgo |
alaslepa
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2014-01-31, 14:21 Temat: Rak płuca z przerzutami do mózgu |
JMD napisał/a: | jak rozmawiałam z hospicjum to mi proponowali krzesełko toaletke - myślę, że będzie potrzebne. | To jest bardzo dobre rozwiązanie, wyprawa do toalety gdzie trzeba pokonać schody jest dodatkowym obciążeniem dla mamy i dodatkowo Ją osłabia.
A jak jest z oddawaniem moczu? |
alaslepa
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2014-01-31, 13:52 Temat: Rak płuca z przerzutami do mózgu |
JMD a co z hospicjum domowym? Pisałaś że mama jest już zgłoszona, czy był już lekarz, albo pielęgniarka?
Teraz właśnie ta instytucja może Wam najwięcej pomóc. |
alaslepa
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2014-01-31, 13:36 Temat: Rak płuca z przerzutami do mózgu |
JMD napisał/a: | Podpowiedźcie mi proszę czy jest możliwość wezwać do mamy pogotowie, żeby zabrali do szpitala, podali kroplówkę, żeby mamę nawodnić i wzmocnić? |
Raczej nie, pogotowie przyjeżdża jak jest zagrożenie życia. To że mama jest słaba i odwodniona może nie być wystarczającym powodem. |
alaslepa
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2014-01-31, 08:58 Temat: Rak płuca z przerzutami do mózgu |
JMD napisał/a: | chodziło mi o o te syropki... już wiem że na receptę | zapewne miałaś na myśli Megalie, a ta jest na receptę tak jak napisałeś. |
alaslepa
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2014-01-31, 08:51 Temat: Rak płuca z przerzutami do mózgu |
JMD nutridrinki są dostępne bez recepty. |
alaslepa
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2013-04-09, 19:14 Temat: Rak płuca z przerzutami do mózgu |
JMD napisał/a: | aha... i jak to jest z tym PETem - to można się nie zakwalifikować do samego badania??? |
można
http://www.io.gliwice.pl/strona.php?typ=3&m=43
w podanym linku są inf. dotyczące tego badania |
|