1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 3
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Rak nerki jasnokomórkowy z przerzutami do płuc
cjstone

Odpowiedzi: 211
Wyświetleń: 119539

PostDział: Nowotwory układu moczowo-płciowego   Wysłany: 2014-03-14, 18:00   Temat: Rak nerki jasnokomórkowy z przerzutami do płuc
Naświetlania powinny być wykonane. A dostaliście skierowanie na scyntygrafię? Tym badaniem można w porę wyłapać przerzuty, które jeszcze nie pojawią się na zdjęciach rtg. Scyntygrafia jest bardzo czuła pod tym względem.
cjstone

PostDział: Nowotwory układu moczowo-płciowego   Wysłany: 2014-02-17, 22:35   Temat: Rak nerki jasnokomórkowy z przerzutami do płuc
Marysiu5,

Będąc w Twojej sytuacji poprosiłbym kogoś o pomoc w dojściu do samochodu i transporcie do i z samochodu. W szpitalach maja wózki wiec łaski nie robią ze Wam pożycza. Bol tego typu jest straszny, moja mama przed naswietlaniem nóg ledwo chodziła i tym bardziej nie dziwie sie Twojemu mężowi. Teraz mama porusza sie z laska ale samodzielnie.

Powiedz mu, ze to po to by mógł chodzić. Przerzuty musza być potwierdzone i leczone, bo dzięki temu chory zachowuje sprawność. Radioterapia jest skuteczna. Naciskaj na pełne badanie. Scyntygrafia jest bardzo czułym badaniem. Jeżeli pojawiają sie zmiany w kośćcu pozwala ona na wczesne wychwycenie i leczenie zanim rozwiną sie.

[ Dodano: 2014-02-17, 22:37 ]
Moja mama na przykład szła oparta o mnie i delikatnie wsiadała do samochodu. Ale nie wiem jak mocno boli noga Twojego męża. Po własnych doświadczeniach wiem, ze doprowadzenie takiej osoby do samochodu to potężny wysiłek.

[ Dodano: 2014-02-17, 22:38 ]
Taksówka - poprosić o wysokie auto, zeby przy wsiadaniu nie trzeba było schylać sie
cjstone

PostDział: Nowotwory układu moczowo-płciowego   Wysłany: 2014-02-17, 21:25   Temat: Scyntygrafia + Rtg
Marysia5,

To może, ale wcale nie musi być przerzut.

Izajarz słusznie napisał, ze tylko dokładne badanie może to zobrazować. Scyntygrafia z RTG bolącego miejsca. Doświadczony radioterapeuta to zauważy. Ale reagować trzeba szybko, bo radioterapia może powstrzymać dalsze powiększanie przerzutu ( o ile faktycznie jest to przerzut) i zadziała skutecznie. Nie ma co zwlekać.

Moja mama ma rozległe przerzuty do kości, a po serii napromieniowań dolegliwości bólowe całkowicie ustąpiły i dzisiaj nie skarży się.

Trzymam kciuki za Was. ;)

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron