1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Prośba o interpretację wyników PET |
ela1
Odpowiedzi: 43
Wyświetleń: 13198
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-08-07, 15:27 Temat: Prośba o interpretację wyników PET |
Nikt Ci nie odpowie na to pytanie, bo nie wiadomo jaki to jest nowotwór, a w każdym są inne rokowania. |
ela1
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-08-07, 14:02 Temat: Prośba o interpretację wyników PET |
mau napisał/a: | Czy w polskiej służbie zdrowia jest możliwe, że kiedy mama jutro pójdzie na konsultację na Płocką, to od razu ją położą? |
Raczej jutro wyznaczą termin przyjęcia. Chyba, że lekarz do którego jutro idziecie tam pracuje.....
Bronchoskopię przeważnie robi się w szpitalu i leży się 3-4 dni, na wynik czeka się ok 14 dni.
[ Dodano: 2012-08-07, 15:04 ]
Tutaj masz o bronchoskopii http://pl.wikipedia.org/wiki/Bronchoskopia |
ela1
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-08-07, 13:42 Temat: Prośba o interpretację wyników PET |
mau napisał/a: | zy dobrze rozumiem, że z opisu badania wynika, że jest to coś złośliwego, zaawansowanego z przerzutami? I również chyba do węzłów chłonnych, tak? |
Dla mnie tak, PET wskazuje na nowotwór złośliwy, wneki prawej płuca z przerzutami do wezłów chłonnych śródpiersia.
Podejrzenie jest też o przerzut do trzustki no i kregosłupa.
Bardzo mi przykro.
Jeżeli bronchoskopia potwierdzi nowotwór i da odpowiedź jakiego jest typu, wdrożone zostanie najprawdopodobniej leczenie chemioterapeutyczne. Jednak jak pisałam wszystko zależy od wyniku hist-pat. Ponieważ każdy rodzaj nowotworu leczy się inaczej.
Do tego czasu kładłabym nacisk, na odpowiednie leczenie przeciwbólowe i jutro poprosiłabym lekarza o odpowiednie leki.
Wiem jak się czujesz, jakie to wszystko dla Ciebie jest trudne do ogarnięcia, wspieraj mamusię i bądź przy Niej. |
ela1
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-08-07, 13:05 Temat: Prośba o interpretację wyników PET |
mau, witaj na forum.
Przykro mi, że do Nas trafiłaś.
Tak jak napisamo w epikryzie z PET, jest to obraz zawansowanej choroby nowotworowej płuc, z przerzutami do kregosłupa, prawdopodobnie trzustki.
Jednak aby to potwierdzić trzeba zrobić bronchoskopię, podczas której lekarz pobiera wycinek do badania histopatologicznego.
Bez potwierdzenia i ustalenia jakiego typu jest to nowotwór nie jest możliwe podjęcie leczenia.
Tak na marginesie, to od czerwca, to trochę długi okres na zdiagnozowanie mamy.
Kiedy teraz macie konsultację z onkologiem ?
Czy mama ma leki przeciwbólowe ? To może nawet ogólny lekarz przepisać
pozdrawiam |
|
|