1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak piersi przedinwazyjny przewodowy->zrazikowy |
gaba
Odpowiedzi: 6
Wyświetleń: 7336
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2015-02-09, 17:47 Temat: Rak piersi przedinwazyjny przewodowy->zrazikowy |
Ad 2 Taka rozbieżność jest możłiwa bo to co widać pod mikroskopem oceniono tak samo - in situ, o tym jaki to dokładnie typ często decydują barwienia a te nie zawsze wykonuje się w biopsji. Tak czy inaczej wynik końcowy bardzo korzystny.
Ad 3 Istnieją jakieś teorie że przy hormonozależnych "in situ" celowe byłoby włączenie hormonoterapii, ale w wytycznych jest to tylko jako opcja. Ja osobiście widzę w takiej terapii same skutki uboczne a przy mastektomii i in situ to nie widzę czemu hormonoterapia miałaby zapobiegać. Tym nie mniej nie należy przesadzać w drugą stronę i o HZT należałoby zapomnieć. Ponieważ była mastektomia to niepotrzebna jest radioterapia. Czyli leczenie zakończone.
Ad 4 100% wyleczeń, zdarzają się pojedyńcze przypadki rozwoju ale to raczej wynika z niedokładnego zdiagnozowania lub rozwoju następnego nowotworu.
Ad 5 Bardzo, bardzo dokładna i częsta kontrola drugiej piersi bo prawdopodobieństwo pojawienia się tam raka przewodowego jest bardzo duże. Po wygojemiu się wszystkiego i po uspokojeniu organizmu przy ewentualnej kuracji hormonalnej dobrze byłoby zrobić MR obu piersi żeby zobaczyć czy nic się nie wykluwa. Lekarz nie da zlecenia, chyba to tylko prywatnie. A do końca życia mammografia i usg drugiej piersi. LCIS nie daje przerzutów więc nie trzeba pogłębiać diagnostyki. No można jeszcze dokładnie przebadać się u ginekologa, ale to tylko na wszelki wypadek. |
gaba
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2015-01-08, 17:26 Temat: Rak piersi przedinwazyjny przewodowy->zrazikowy |
Nie wiem, najlepiej odpowie chirurg który to będzie robił, w Polsce robionych jest tak mało tych zabiegów, że w grę wchodzą nie jakieś ogólne statystyki ale doświadczenie poszczególnych chirurgów na zasadzie : Ja robię w ten sposób i u mnie może się Pani spodziewać.... |
gaba
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2015-01-07, 20:42 Temat: Rak piersi przedinwazyjny przewodowy->zrazikowy |
Nie chcę straszyć ale DCIS może zmienić się w raka inwazyjnego całkiem szybko. Miałam w biopsji gruboigłowej DCIS a po wycięciu okazało się że jest mikroinwazja. Tak to z biopsjami bywa. Standardową procedurą przy DCIS jest usunięcie i badanie guza i węzła wartownika. Z tych 2 proponowanych Ci procedur ja bym wybrała badanie wartownika. Ale jeżeli jesteś nosicielką mutacji to Twoja koncepcja też ma sens. Tyle że o jednoczasówkę trochę trudno i przynajmniej ja miałabym lekką obawę: a jeżeli nic nie znajdą i wszystkie pozostałe zmiany są łagodne?
Mimo małych piersi poszukaj może chirurga z artystycznym zacięciem i usuń całego guzka, zbadaj go, przynajmniej będzie pewność. Jeżeli usunięto tylko guz i po zbadaniu przez patologa stwierdzono że to tylko DCIS można nie robić oznaczania węzła wartownika. Natomiast przy pełnej mastektomii trzeba koniecznie jednocześnie (lub wcześniej) zrobić oznaczanie i badanie węzła wartownika. Wygląda na to że ta biopsja wartownika byłaby wstępem do pełnej mastektomii, bo jeżeli guz ma pozostać, to badanie węzła jest bez sensu, dziś nie zmieniony jutro może zacząć się inwazja. |
|
|