Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak piersi - wątpliwości co do mastektomii |
gaba
Odpowiedzi: 29
Wyświetleń: 11218
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2016-02-14, 19:20 Temat: Rak piersi - wątpliwości co do mastektomii |
U Ciebie zaczęto leczenie od operacji czyli tak jak przy lokalnym, to teraz konsekwentnie chemia. Jesteś za młoda, a Twój rak za bardzo agresywny żeby poprzestać na hormonoterapii.
Zalecenia które czytasz dotyczą rozpoczęcia leczenia, a ty masz już "rozgrzebane".
[ Dodano: 2016-02-14, 19:22 ]
Przerzut do kości prawdopodobnie był już wcześniej tylko nie zdiagnozowano go przed operacją. |
gaba
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2016-02-14, 10:45 Temat: Rak piersi - wątpliwości co do mastektomii |
Od samego początku rozważasz jakby tu jak najmniej leczyć, a kolejne wyniki pokazują coraz gorszy obraz. Wg mnie w raku nie ma żadnego "później" co nie ubite za pierwszym razem to się rozwinie. Miałaś angioinwazję, a to oznacza że w Twojej krwi krążą komórki nowotworowe które mogą się zagnieździć (jeżeli już tego nie zrobiły) gdzieś w organach miękkich, nie widać tego w badaniach obrazowych bo jeszcze za małe. Takie mikroprzerzuty można chemią zlikwidować, a jak urosną to już tylko zatrzymywać rozwój na pewien czas. Lekarz ma rację, agresywna chemia teraz daje Ci większą szansę. (jakkolwiek tak jak już pisałam przed operacją byłoby jeszcze lepiej). |
gaba
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2015-12-16, 19:49 Temat: Rak piersi - wątpliwości co do mastektomii |
Kawa_Alice - nie mów, nie wiem gdzie się leczysz ale zwykle to jest wszystko kolejno: chemia, chirurg(lub odwrotnie) radioterapia itd. Nie chodzisz do 2 jednocześnie. Jeżeli jesteś w 'zielonej karcie" to masz koordynatora i u niego załatwiasz zmianę lekarza a jak nie to sama w rejestracji prosisz o zmianę lekarza. Do takich próśb są przyzwyczajeni i zwykle nie ma problemu. |
gaba
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2015-12-16, 15:43 Temat: Rak piersi - wątpliwości co do mastektomii |
Maura, nie przykładaj swojego przypadku do tego wątku - tu jest inny guz i inna sytuacja w węzłach. |
gaba
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2015-11-10, 18:05 Temat: Rak piersi - wątpliwości co do mastektomii |
do wielu już dotarło, przecież u jednego takiego byłaś.
[ Dodano: 2015-11-10, 18:31 ]
Sorry Kuna przeoczyłam że to nie Ty jesteś autorką wątku, odpowiedziałam na Twój post biorąc Cię za KawaAlice |
gaba
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2015-11-09, 21:25 Temat: Rak piersi - wątpliwości co do mastektomii |
To poczytaj (nawet są w tym dziale ale i ogólnie w necie) jak ostatnio leczone są w dobrych ośrodkach za granicą przypadki raka piersi. Teraz to prawie reguła "chemo first". |
gaba
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2015-11-09, 19:26 Temat: Rak piersi - wątpliwości co do mastektomii |
Idź do tego który proponuje najpierw chemię, to najnowocześniejsze podejście. Przeoczyłam czy nie napisałaś ile masz lat?
[ Dodano: 2015-11-09, 19:28 ]
Przeoczyłam, jesteś młoda - zacznij koniecznie od chemii. |
|