Autor |
Wiadomość |
Temat: Guz piersi - diagnostyka |
gaba
Odpowiedzi: 39
Wyświetleń: 25285
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2011-12-07, 22:26 Temat: Guz piersi - diagnostyka |
Może być płyn, może krwiak, ale jeżeli to nie jest duże ani dolegliwe to czekać bo może się wchłonie, organizm jest tak zbudowany że jak się intensywnie takie wydzieliny odciąga to ich produkcja rośnie, a bez ingerencji to się zwykle jakoś tam stabilizuje i wchłania. Ale jedna uwaga obserwuj to i jeżeli będzie się tak powiększać że może powodować rozszerzenie blizny to leć od razu do CO do pielęgniarki w zabiegowym. Ona albo sama ściągnie albo poprosi lekarza. Nie po to się chirurg starał żeby teraz psuć efekt kosmetyczny. Trzymaj się |
gaba
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2011-12-04, 12:40 Temat: Guz piersi - diagnostyka |
Też mi kazali 2 tygodnie nawet spać w staniku, to było zdecydowanie najgorsze. Powodzenia
Ja ten klej szoruję ostrą gąbką taką jak do garów, można również zmywaczem do paznokci ale piecze, po tygodniu zwykle zejdzie sam, ale najpierw wszystko się do tego przykleja i masz przegląd kolorów jakie nosiłaś. |
gaba
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2011-12-02, 00:06 Temat: Guz piersi - diagnostyka |
Obserwuj bo może Ci się zbierać płyn w miejscu blizny, jak Ci wyłuskał taki guz przez cięcie 1/4 otoczki to niezły jest. Datę stawienia się masz na wypisie? To zrób tak: po 2 tygodniach zadzwoń do gabinetu i zapytaj czy jest wynik hispatu, jak będzie to nikogo o nic nie pytaj (odmówią) tylko w dniu przyjęć tego chirurga, wepchnij się, powiedz że jest wynik i nie wytrzymasz czekania, powinien przyjąć. Życzę dobrego wyniku ! |
gaba
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2011-11-28, 16:29 Temat: Guz piersi - diagnostyka |
Owszem pierś (i wygląd ogólny) nie liczy się jeżeli walczymy z rakiem, ale do stwierdzenia czy to rak u założycielki tego wątku daleko i prawdopodobieństwo niewielkie.
Czytałam o eksperymencie przeprowadzonym przez jakiś babski tygodnik, iluś facetów na podstawie fotografii miało wybrać najsympatyczniejszą dziewczynę i co - wybrali najbardziej biuściastą!, amerykanie dawno ogłosili że kobiety z dużym biustem wydają się mężczyznom najinteligentniejsze. Faceci to robią podświadomie, jednocześnie zupełnie szczerze deklarując że to dla nich nieważne. A zresztą wystarczy włożyć push up, dekolt i popatrzeć jak na tego wybranego podziała. Szanować co się ma dziewczyny !!
[ Komentarz dodany przez Moderatora: Richelieu: 2011-11-28, 18:29 ]
Cytat: | Faceci to robią podświadomie |
Ależ świadomie, jak najbardziej świadomie. Tylko, że do myślenia używają innego organu ...
(dobra, nic nie mówiłem, bo jeszcze mnie tu op... pogonicie, znaczy się, za zaśmiecanie wątku ). |
gaba
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2011-11-27, 13:44 Temat: Guz piersi - diagnostyka |
No to masz jeszcze jedno źródło wiedzy: uczelnię. Tak jak napisała Urania lekarze orientują się kto jest kto, rozejrzyj się wśród wykładowców może mogłabyś któregoś z nich zapytać o namiary. Powodzenia
[ Dodano: 2011-11-27, 13:47 ]
Jak Cię opada szaleństwo to powtarzaj sobie że ciągle jeszcze szansa że to nic złośliwego jest znacznie większa niż odwrotnie. |
gaba
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2011-11-27, 11:25 Temat: Guz piersi - diagnostyka |
No to już z grubsza można powiedzieć gdzie leży problem. Masz 20 lat, guz prawdopodobnie nie jest złośliwy, dziś przestraszona perspektywą nowotworu chcesz go wyciąć, ale za rok jak się okaże że pierś wygląda źle (a po badaniu będzie pewne że to nie rak), to zmienisz zdanie i pozwiesz lekarza - tego się boją, bo lepiej od Ciebie wiedzą jak źle kobiety to przeżywają i jak oglądają każdy centymetr blizny. Chyba to miała na myśli Twoja lekarka polecając dodatkowe konsultacje.
Czy rodzina popiera Cię w Twoich działaniach, czy mają w 100% takie samo zdanie? To ważne bo niezależnie od tego co dalej będzie, najgorsze jak usłyszysz od kogoś bliskiego "a nie mówiłam/łem "
Cóż moja wiedza o zajętych profesorach mówi mi że potrafią doskonale rozeznać problem i z reguły wiedzą jak go rozwiązać ,ale sami usg to nie robią. (upewnij się co do tego). Nie spodziewaj się za dużo po tej wizycie bo ja nie sądzę żeby on zechciał Cię zoperować, ale może poda nazwisko kto, nie krępuj się zapytać jeżeli tak sytuacja się rozwinie.
Mogę sobie wyobrazić jak przebiegała rozmowa w CO i pewnie postanowiłaś że Twoja noga tam więcej nie postanie, ale powinnaś zdawać sobie sprawę że to tam są chirurdzy którzy operują kilka lub kilkanaście sutków tygodniowo. Idź (nie telefonuj) do oddziału amazonek i dowiedz się który robi ładnie, robi rekonstrukcje. Oni z reguły przyjmują też prywatnie, a czasami operują na NFZ w innych szpitalach.
Możesz jeszcze pójść na konsultację do chirurga plastycznego który robi korekty piersi (niektórzy zaczynali właśnie na onkologii). Masz 20 lat, wygląd piersi liczy się w tym wieku bardzo, warto więc poświęcić trochę starań i pieniędzy na znalezienie optymalnego wyjścia.
Apel do forumowiczek zadowolonych z efektu kosmetycznego: Podajcie na pw Kasienka namiary na swojego chirurga
Pozdrowienia |
gaba
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2011-11-26, 16:42 Temat: Guz piersi - diagnostyka |
Ktoś Ci wcisnął ciemnotę albo coś pokręciłaś. Mają podpisany kontrakt również na diagnostykę a tej nie ukończyli (patrz wynik biopsji). Wróć do tego onkologa który Ci powiedział że to trzeba usunąć i poproś o skierowanie do chirurga bo jesteś zdecydowana żeby to usunąć. Mogę Ci powiedzieć że defekt estetyczny zależy od tego jak głęboko jest guz, czy pierś jest duża (mniej widać) zdolności chirurga. Część z Twoich pytań wskazuje że nie masz dobrego kontaktu z tym wynalezionym chirurgiem. Przy guzie dającym się wyczuć chirurg przed operacją powinien Ci powiedzieć (a właściwie palcem przejechać po piersi) jak będzie ciął, w którym miejscu będzie blizna i jakie będzie wgłębienie.
Czasami robi się w trakcie operacji badanie histopatologiczne, ale ono zawsze jest nie do końca miarodajne - tak jak i ta biopsja u Ciebie. Zwykła procedura to wycięcie guza, zbadanie go dokładnie (od 1 do 3 tygodni) i później decyzja jeżeli złośliwy: powiększenie marginesu lub mastektomia i dalsze leczenie.
Powiększenie guza w ciągu miesiąca jest możliwe, jest to niepokojący objaw. Sądząc po tym że podałaś dokładne wymiary to było robione usg. Ja bym zrobiła jeszcze raz dla sprawdzenia, jeżeli rzeczywiście urósł to jest to argument za potraktowaniem sprawy jako pilnej.
Możesz wyciągnąć w CO kopię swojej dokumentacji, tam będzie napisane czarno na białym dokładne rozpoznanie i powinna być decyzja co dalej. Pozdrowienia |
gaba
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2011-11-24, 23:14 Temat: Guz piersi - diagnostyka |
Uranio ten piękny materiał szkoleniowy (zapisałam sobie na dysku) opisuje jak powinno być, a jak jest to wiemy my wszystkie które to przeżywają, może kiedyś zamieszczę zdjęcie jak wygląda pierś po usunięciu guzka 0,9 cm wg "szkoły ursynowskiej". Ja byłam przytomna, niezdenerwowana i trochę obeznana z otoczeniem, patrzyłam uważnie i jakoś tej wymiany narzędzi i rękawiczek po usunięciu guza dopatrzyć się nie mogłam. A zobaczyłam sporo grzeszków przeciwko zwykłym regułom aseptyki.
Kasienko słuchaj onkologa, ale i trzy razy sprawdź z jakim chirurgiem masz do czynienia.
Uranio miło że wróciłaś do aktywności na forum, zawsze coś ciekawego wykopiesz. |
gaba
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2011-11-24, 01:03 Temat: Temat |
Kasienko koniecznie załóż własny wątek, bo to rzeczywiście historia do długiego i wielostronnego rozważenia.
Wątek już wydzielony
Może nasz nieoceniony ale powszechnie doceniony R zadziała.
A odpowiadając na część Twoich pytań to mammotomia nie (chciałabyś mieć ten guzek rozciapciany w środku i wyciągany po kawałku?, a jak jakieś komórki złośliwe uciekną). Biopsja gruboigłowa pozwala zwykle na określenie złośliwości nowotworu, ale czasami są trudności i wygląda że tak jest u Ciebie. Usunięcie guza tej wielkości zawsze powoduje deformację piersi, dobry chirurg już w trakcie zabiegu to trochę koryguje, ale cudów nie ma. Nie słyszałam o rekonstrukcji po usunięciu fragmentu piersi, a na pewno NFZ tego nie refunduje.
Ale dlaczego nie chcą tego guza usunąć w CO, uzasadnili jakoś? Witamy na forum |
|