Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak piersi uogólniony |
gaba
Odpowiedzi: 16
Wyświetleń: 24361
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2012-02-21, 18:25 Temat: Rak piersi uogólniony |
Ale tytuł wątku to przydałoby się zmienić (i kto to zrobi ).
Przepisz dokładnie cały ten wynik w którym masz wpisane że to rak zrazikowy (to były biopsje gruboigłowe?). Pewnie tam jest informacja o złośliwości histopatologicznej. A w ogóle to zawsze trzeba podawać informację razem ze źródłem. Np guz 6 cm wg usg.
W swoich studiach poświęć trochę uwagi lekowi o nazwie paklitaksel i porozmawiaj o nim z lekarzem, zwłaszcza o dawkowaniu co tydzień. Powodzenia
[ Komentarz dodany przez Moderatora: Richelieu: 2012-02-21, 19:07 ]
O ja Cię, patrzcie ! Samo się zrobiło ...
|
gaba
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2012-01-28, 23:32 Temat: Rak piersi uogólniony |
Nie słyszałam o jakichkolwiek badaniach nad IBC w Polsce, o specjalistach od leczenia też nie, rzecz w tym że to się leczy dokładnie tak samo (przynajmniej dotychczas) jak każdego innego raka piersi w stopniu IIIB lub IIIC, tylko niestety z gorszym rezultatem jak to już czytałaś. Zasadą jest najpierw chemioterapia. Z tych badań o których czytałam nie wynika żeby istniał jakiś specjalny schemat chemioterapii (oczywiście z wyjątkiem przypadków z HER2 dodatnim). Gdzieś czytałam, że trochę lepsze rezultaty leczenia są w przypadku raka hormonozależnego, a z tych cząstkowych wyników można przypuszczać że taki jest Twój (ER i Pgr dodatnie). Ale podkreślam że to wszystko to gdybanie, bo tak naprawdę to masz dopiero przypuszczenia, na diagnozę musisz poczekać, dobrze że się ruszyło i diagnoza będzie już szybko. Pozdrowienia |
gaba
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2012-01-27, 11:02 Temat: Rak piersi uogólniony |
No to możesz się powoli przegryzać przez stronę fccc, ten lekarz jest rzeczywiście uznanym specjalistą, ale to nie jest tak że to jakiś specjalny ośrodek, na nasze warunki to coś takiego jak oddział szpitalny skupiony wokół jednego dobrego specjalisty. Ale możesz z tej strony się nauczyć wszystkiego co potrzebne i lepiej to zrób. Wydrukuj sobie te informacje i tłumacz po kolei a następnie przeczytaj kilka razy żeby sobie utrwalić. Naprawdę lepiej wiedzieć o czym się mówi w rozmowie z lekarzem
Natomiast zwracam Ci uwagę że ta strona Valley Cancer Institute opisuje alternatywną metodę czyli coś co jeszcze nie ma udowodnionego działania. |
gaba
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2012-01-27, 10:18 Temat: Rak piersi uogólniony |
Napisałam cały długi post i przez pomyłkę wszystko zamknęłam i poszło .... w nicość.
Drugi raz to krócej (ale jeżeli coś niejasne to pytaj)
ad 1. ER, Pgr i P53 są to charakterystyczne cechy raka sutka, tu wyszły dodatnio, próba na SMA była nieudana i patolog uznał że nie może jednoznacznie się wypowiedzieć.
ad 2. Infiratio (chyba błąd literowy w wyniku), infiltratio neopl. = naciek nowotworowy
Tu. malign. susp. = podejrzenie guza złośliwego.
Lekarz nie chciał się wypowiedzieć ostatecznie, ale w trybie pilnym masz być przyjęta bo na podstawie tych wyników już wiadomo (z bardzo dużym prawdopodobieństwem) że masz raka, ale nie wiadomo dokładnie jakiego. Prawdziwy rak zapalny ma określone właściwości i powinien być potwierdzony badaniem histopatologicznym. Jesteś w wieku (zgaduję po dziecku) w którym może wystąpić mastitis (zapalenie przewodów mlekowych) i zewnętrzne objawy są identyczne. Ciągle możliwa jest opcja że masz zwykłego raka + zapalenie. Tak czy inaczej teraz pewnie zrobią Ci wszystko jeszcze raz tylko krócej. Powodzenia
Ps Chciałabym wiedzieć gdzie przeczytałaś informację o tych amerykańskich klinikach specjalizujących się w raku zapalnym sutka. Wiarygodność informacji w necie to mój konik i ciekawi mnie zawsze źródło. |
gaba
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2012-01-25, 20:01 Temat: Rak piersi uogólniony |
Mogę Ci tylko jeszcze raz powtórzyć, niezależnie od wyniku biopsji zgłoś się do Centrum, właściwie dlaczego nie od razu? Powiesz lekarzowi że czekasz na wynik biopsji. Weź skierowanie do chirurga onkologa (taka formalność, on zaczyna leczenie) i jedź. Od pierwszych objawów minęło 9 miesięcy , nie ma na co czekać. Powiedz lekarce wprost że niezależnie od tego co wyjdzie w biopsji chcesz się zgłosić do CO, powinna Ci wystawić skierowanie na konsultację, może zaznaczyć że była biopsja. Ja widziałam w warszawskim CO chore z takimi skierowaniami, tak właśnie miały na pisane: proszę o konsultację. |
gaba
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2012-01-25, 15:23 Temat: Rak piersi uogólniony |
Pogrubienie skóry zawsze powinno być do końca diagnozowane, niestety z tego co ja wiem w przypadku podejrzenia raka zapalnego powinno się pobrać wycinek skóry z niewielkim skrawkiem tkanki podskórnej, biopsja może nic nie wykazać. Niezależnie od wyniku zgłoś się z tą sprawą do Centrum Onkologii, Bydgoszcz masz blisko i oni się na pewno z tym zetknęli. Opisane przez Ciebie objawy mogą mieć również pochodzenie sercowe, do leczenia raka dokładne rozpoznanie stanu serca jest konieczne, porozmawiaj o tym ze swoim lekarzem POZ.
Uciekaj od każdego lekarza który zaproponuje operację bez wstępnej chemioterapii, słyszałam że takie wypadki się zdarzyły. A w ogóle to życzę Ci żeby to nie był prawdziwy rak zapalny.
Charakterystycznym objawem tego raka jest przypominający skórkę pomarańczy wygląd skóry w zaatakowanej okolicy. Nie jest to aż taka rzadkość, występuje od 1% w górę, więc jak w dużym centrum jest 2-3 tys chorych rocznie to mają rocznie powyżej 20 przypadków.
Pozdrowienia |
|