Autor |
Wiadomość |
Temat: Regularny wzrost wartości markera CA-125 |
janna
Odpowiedzi: 129
Wyświetleń: 73834
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2013-10-23, 10:25 Temat: Regularny wzrost wartości markera CA-125 |
Krakowianko nie mam specjalistycznej wiedzy w tym kierunku, ale wiem, że zapalenie tarczycy łączy się czasem z występowaniem Zespołu Policystycznych Jajników. Czasami marker CA 125 ma wskazanie dodatnie. Niezależnie od tego powinnaś pójść do endokrynologa i sprawdzić te antygeny, jeśli są one podwyższone.
Pozdrawiam |
janna
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2013-10-20, 10:15 Temat: Regularny wzrost wartości markera CA-125 |
krakowianka napisał/a: | wysokie p. ciala anty-TPO (tarczyca | ,
czy w związku z tym jesteś pod kontrolą endokrynologa?
Bo to może oznaczać stan zapalny tarczycy?
Tarczyca potrafi nieźle nabroić.
Trzymam kciuki za dobre wyniki:) |
janna
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2013-10-06, 10:37 Temat: Regularny wzrost wartości markera CA-125 |
krakowianka napisał/a: | Czy jeśli badanie usg nie wykazało żadnych zmian to powinnam być raczej dobrej myśli??? |
to jest dobra informacja, ale tak naprawdę to po laparoskopii i badaniu histopatologicznym
pobranych tkanek będziesz wiedziała co to jest.
pozdrawiam
[ Dodano: 2013-10-06, 11:45 ]
fraszka33 napisał/a: | Krakowianko zdarza się, ze na usg jest czysto i jest rak jajnika. Zmiany czasem są bardzo małe i na usg ich nie widać.
Ale bez sensu się teraz nakręcać, laparoskopia wyjaśni wszystko:) |
Nic już nie wymyślimy, trzeba czekać |
janna
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2013-09-20, 10:35 Temat: Regularny wzrost wartości markera CA-125 |
krakowianka napisał/a: | Czy ja dobrze rozumiem ???
| , poczytaj uważnie nasze odpowiedzi, weź głęboki oddech.
Na tym etapie diagnozowania nic nie można napisać o stopniu zaawansowania, nie masz żadnych bieżących badań poza markerami. Spróbuj przeczekać do poniedziałku, posłuchaj rady KasiC. Im więcej będziesz czytała, tym bardziej będziesz zdenerwowana i wpadniesz w panikę. Jeszcze tylko dodam ja miałam guz 27 cm a stan zaawansowania Ic G1, uwierz, że w tej chorobie nic nie jest takie oczywiste, niestety musisz cierpliwie poczekać, przynajmniej spróbuj.
pozdrawiam janna |
janna
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2013-09-19, 11:06 Temat: Regularny wzrost wartości markera CA-125 |
Krakowianko nic nie można ocenić bez histopatologii. Objawy, które opisujesz pojawiają się również przy innych chorobach, rak jajnika jest trudny w diagnozowaniu i nikt nie powie Tobie jakie jest stadium jeżeli w ogóle, jesteś chora. Obecnie wzrasta marker i tyle wiemy. Musisz poczekać, po wykonaniu badań i laparoskopii będzie więcej wiadomo. Bardzo dobrze, że będzie to zrobione szybko.
pozdrawiam janna |
janna
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2013-09-18, 21:32 Temat: Regularny wzrost wartości markera CA-125 |
Fajnie to przyśpieszyłaś:)
pozdrawiam |
janna
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2013-09-17, 21:33 Temat: Regularny wzrost wartości markera CA-125 |
Nie wiem jak przyśpieszyć, ale skoro tak postanowił lekarz ...
Może wskazana byłaby konsultacja z innym lekarzem onkologiem?
Te terminy są porażające, ja miałam skierowania na cito, ale moja sytuacja była inna bo miałam dużego guza.
Trzeba zatem poczekać do jutra, może przy ustalaniu terminu zlecą wykonanie innych badań obrazowych albo wyjaśnią co będzie dalej?
Trzymam kciuki, oby wszystko pomyślnie się zakończyło. |
janna
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2013-09-17, 15:27 Temat: Regularny wzrost wartości markera CA-125 |
malaperelka, krakowianka, tu nie ma na co czekać tylko trzeba się diagnozować.
Krakowianko piszesz dwa, trzy miesiące, trzeba zarejestrować się do poradni, która skieruje Cię na zabieg, ale zanim zrobią zabieg, powinni dowiedzieć się co mają robić. W tym celu dadzą Tobie skierowania na badania np. TK. Jak będziesz miała skierowanie to wtedy pójdziesz prywatnie lub odczekasz w kolejce, ale będziesz miała zrobione wymagane badania. Pozdrawiam serdecznie |
janna
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2013-09-14, 21:12 Temat: Regularny wzrost wartości markera CA-125 |
Żeby na cito musisz mieć to napisane na skierowaniu, może uda Ci się jeszcze raz pójść do lekarza i go przekonać,
U mnie sytuacja była inna ponieważ miałam dużego guza na jajniku. U Ciebie usg nic nie wykazuje a marker rośnie i masz bóle brzucha, to powinno być wskazaniem do wykonania dalszych badań. Badania zrobione w marcu mogą być już nieaktualne. Dowiedz się na kiedy wyznaczą Tobie termin laparoskopii. |
janna
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2013-09-14, 19:02 Temat: Regularny wzrost wartości markera CA-125 |
krakowianka napisał/a: | że weszłam w tzw. okres przejściowy i mam niergularne miesiączki co 1-3 m-ce, ostatnio plamienie po 3 tyg. od @.
|
to nie musi być okres przejściowy tylko jeden z objawów rozwijającej się choroby, zrobiłabym jak najszybciej usg przezpochwowe i umówiła laparoskopię na cito. Lepiej to sprawdzić,
pozdrawiam serdecznie.
[ Dodano: 2013-09-14, 20:10 ]
Ja miałam usg, tomografię miednicy mniejszej i kolonoskopię. Dalsze decyzje były podejmowane na podstawie tych badań obrazowych. |
|