Autor |
Wiadomość |
Temat: non-hodgkin's lymphoma możliwości leczenia w Polsce |
jo_a
Odpowiedzi: 59
Wyświetleń: 19408
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2013-02-07, 09:55 Temat: non-hodgkin's lymphoma możliwości leczenia w Polsce |
Informacja udzielona przez pracownika śląskiego NFZ-tu:
Nie ma problemu z ubezpieczeniem obywatela Unii Europejskiej. Z obywatelem Ukrainy jest już gorzej.
Można zrobić tak: zameldować go w Polsce
https://www.um.warszawa.p...nad-3-miesiace- (tu Miasto Stołeczne Warszawa) i załatwić żeby jego emerytura przychodziła na konto bankowe. Zgłosić go do ubezpieczenia zdrowotnego i przez bank potrącać składkę zdrowotną.
To sposób chyba najszybszy do zrealizowania.
Można też powalczyć o Kartę Polaka
http://pl.wikipedia.org/wiki/Karta_Polaka
Pogadałam sobie z panem i zapytałam co on by doradził "prywatnie". Czy np "zatrudnienie".
Powiedział mi tak: Hmm, a jak to wyjdzie w ZUSie, że zatrudnia pani chorego człowieka to całe koszty leczenia będą do zwrotu.
Poradził też leczenie prywatne (ale na moje argumenty, że nawet Polaka nie byłoby stać żeby leczyć się od początku do końca, włącznie z pobytami w szpitalu)... Powiedział, ze wie o tym ale szuka ze mną wyjścia z sytuacji.
Zobaczymy czego dowie się vanceon. |
jo_a
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2013-02-07, 09:20 Temat: non-hodgkin's lymphoma możliwości leczenia w Polsce |
greg1990, przestań się wymądrzać!
A może julia-kaczor, najnormalniej w świecie chce mieć ojca blisko siebie?! |
jo_a
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2013-02-06, 14:14 Temat: non-hodgkin's lymphoma możliwości leczenia w Polsce |
Ale po co ta cala dysputa?
julia-kaczor, chce leczyć ojca w Polsce. Podałam jej jak ma spróbować to załatwić.
Myślę, że można ewentualnie zapytać (ciągle w NFZ-cie) czy jest możliwość leczenia ubezpieczonego obcokrajowca w Polsce (o ile jest ubezpieczony).
Po za tym: Jeżeli pyta o możliwość ubezpieczenie ojca to nie sądzę, że:
Cytat: | Przecież nie wyklucza prywatnego leczenia! |
|
jo_a
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2013-02-05, 13:26 Temat: non-hodgkin's lymphoma możliwości leczenia w Polsce |
Dobra, odpadłam. Nie lubię kiedy każdy pisze o czymś innym.
Obawiam się, że Ty w ogóle nie wiesz czego chcesz. Teraz włączasz w to ubezpieczenie "na życie" (PZU i podobne) :0 |
jo_a
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2013-02-05, 13:09 Temat: non-hodgkin's lymphoma możliwości leczenia w Polsce |
Cytat: | przecież w ZUSie wprost nie zapytam |
cały czas piszę do Ciebie o NFZ-cie! Nie o ZUS-ie.
Skup się, dziewczyno.
Dzwonisz i pytasz czy jest możliwość ubezpieczenia obcokrajowca. Tyle. A jeżeli jest to jak to zrobić. Jeżeli nie ma to jak to obejść. |
jo_a
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2013-02-05, 12:39 Temat: non-hodgkin's lymphoma możliwości leczenia w Polsce |
Cytat: | zadzwonic mozna przeciez anonimowo... |
Lub do innego oddziału.
Myślę, że jest możliwość indywidualnego ubezpieczenia zdrowotnego (to tak na marginesie). |
jo_a
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2013-02-05, 11:57 Temat: non-hodgkin's lymphoma możliwości leczenia w Polsce |
julia-kaczor, próbowałaś dzwonić do NFZ-u? |
|