Autor |
Wiadomość |
Temat: Interpretacja wyników TK płuc |
kamilaw51
Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 6301
|
Dział: Choroba nowotworowa / pacjent onkologiczny Wysłany: 2014-05-01, 21:17 Temat: Interpretacja wyników TK płuc |
Dziękuję bardzo za odpowiedź |
kamilaw51
|
Dział: Choroba nowotworowa / pacjent onkologiczny Wysłany: 2014-05-01, 16:24 Temat: Wyniki bronchoskopii |
Strasznie długo mnie tu nie było, ale niestety dopiero wczoraj babcia miała bronchoskopie i teraz dostałam wyniki. Bardzo proszę o interpretacje tych wyników, ponieważ nic z tego nie rozumiem :( Lekarz powiedział, że babcia ma raka. Czy jest możliwość, żeby to była pomyłka? W jakim stanie ogólnym jest babcia? I czy wyniki krwi mogą świadczyć o jakiś przerzutach? Mam nadzieję, że coś widać na tych zdjęciach, bo niestety nie mam jak wstawić zdjęć lepszej jakości :(
|
kamilaw51
|
Dział: Choroba nowotworowa / pacjent onkologiczny Wysłany: 2014-04-17, 07:40 Temat: Interpretacja wyników TK płuc |
Nic doktor o tym nie mówiła, żeby miała jakąś infekcję, dlatego dziwi mnie ta zielona wydzielina. Babcia dostała tylko Tramal i jakieś zastrzyki w brzuch musi sobie codziennie robić.
(Są one podobno po to, żeby "ognisko zapalne" się nie rozprzestrzeniało).
[ Dodano: 2014-04-17, 10:15 ]
Babcia odkrztusza teraz wydzielinę koloru szarego. |
kamilaw51
|
Dział: Choroba nowotworowa / pacjent onkologiczny Wysłany: 2014-04-16, 20:47 Temat: Interpretacja wyników TK płuc |
Zlecono bronchoskopię. Babcia przyjmuje Tramal, który lekarz przepisał ze względu na silny ból barku. Choroba zaczęła się jakieś 5 miesięcy temu, podejrzewano zapalenie płuc. Jednak po TK klatki piersiowej wykluczono zapalenie. W związku z tym mam pytania: Czy po bronchoskopii lekarz jednoznacznie stwierdzi czy jest to nowotwór? Babcia odkrztusza także zieloną wydzielinę, czy wiadomo co może być tego przyczyną? Pani doktor prowadząca powiedziała, że niestety idzie to w kierunku nowotworu, a jeśli nie jest to nowotwór to, co innego może dać taki obraz w TK klatki piersiowej? Przepraszam za tyle pytań, ale bardzo martwię się o babcię, ponieważ jest mi bardzo bliska ;( I dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi! |
kamilaw51
|
Dział: Choroba nowotworowa / pacjent onkologiczny Wysłany: 2014-04-16, 18:18 Temat: Interpretacja wyników TK płuc |
Witam wszystkich na forum.:) Niestety dowiedziałam się, że moja babcia jest chora i ma prawdopodobnie raka. Chciałabym prosić o zinterpretowanie wyników TK płuc:
TK KLP:
Całkowita niedodma płata dolnego i języczka PL, oskrzele dolnopłatowe lewe i jego oskrzela segmentalne oraz oskrzele do języczka niedrożne, w ich świetle nieprawidłowe zmiany - tkanka lub wydzielina. W płacie górnym PL, liczne guzki typu matowej szyby wielkości do 10 mm. Miąższ płuca prawego bez zagęszczeń. Ślad płynu w lewej jamie opłucnowej, prawa jama opłucnowa bez cech płynu.
Widoczne węzły chłonne śródpiersiowe przyaortalne wielkości 9 mm, wnęki płucnej prawej - 11 mm. Ze względu na niedodmę ocena wnęki płucnej niemożliwa. Tracheobronchosclerosis.
Nadnercza pogrubiałe, ale bez zmian ogniskowych. Struktury kostne bez zmian podejrzanych.
Bardzo proszę o pomoc |
|