Autor |
Wiadomość |
Temat: Powiekszony węzeł chłonny |
kobiecinka
Odpowiedzi: 24
Wyświetleń: 52342
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2011-11-21, 09:49 Temat: Powiekszony węzeł chłonny |
Węzły zostaw w spokoju:)
Wiem, ze to trudne ale postaraj się o nich nie myśleć.
Jak będę się powiększały to możesz powtórzyć morfologię.
Ale ja na twoim miejscu chyba zrobiłabym badania pod kątem jakiejś alergii, mononukleozy itp w związku z tym swędzeniem.
Tu jest ciekawy artykuł na ten temat:
http://www.poradnia.pl/up...e-leczenie.html |
kobiecinka
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2011-11-18, 20:26 Temat: Powiekszony węzeł chłonny |
Już wszystko napisali poprzednicy.
Nie masz powodu do niepokoju;) |
kobiecinka
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2011-11-18, 13:07 Temat: Powiekszony węzeł chłonny |
Nie czytaj już o chłoniakach bo wylądujesz u psychiatry:) |
kobiecinka
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2011-11-18, 10:50 Temat: Powiekszony węzeł chłonny |
luk napisał/a: | Jutro o 15 mam USG dopiero. Wyjdzie napewno powiększony bo nie mogę się dotknąć. Czy w takim USG będzie coś wiadomo po kształtach ilości czy to jest jeden czy wiele węzłów? Jeżeli jeden to czy nie należy się martwić? |
Na USG będzie widać kształt i budowę węzła, wielkość. To badanie samo w sobie wiele mówi o tym, czy jest powód do zmartwienia czy nie.
Tylko trzeba trafić na radiologa, który się do tego przyłoży.
luk napisał/a: | bardzo podejrzane te wszystkie objawy klatka, węzły, świąd.
Wiem że nie diagnozuje się po objawach tylko że ja je miałem wszystkie przed tym jak się dowiedziałem o istnieniu tej choroby i byłem naprawde spokojny. Więc nie można mówić o jakiejś fobii. Chociaż mój dzień zamienił się w lekki koszmar. |
Te objawy mogą mieć znaczenie a mogą być czystym przypadkiem...
A koszmarki na tym etapie badań to standard;)
luk napisał/a: | absenteeism napisał/a: | Węzły same w sobie w ogóle nie bolą - mogą ewentualnie uciskać nerw, co powoduje ból. |
czyli objawy o nie bolących węzłach w ziarnicy i chłoniakach to mit skoro w okolicy każdego mogą się znajdować różnego rodzaju nerwy. |
Nie, to nie jest mit.
Przy chorobach nowotworowych węzły są twarde, nie przesuwają się pod wpływem dotyku, nie można ich wcisnąć pod skórę.
Mnie osobiście węzły "przeziębieniowe" bolą przy dotyku, w sensie, jak ich dotykam czuję dyskomfort.
Przy chłoniakowym nie miałam czegoś takiego.
luk napisał/a: | Jakie jest skuteczne badanie które jasno mogło by stweirdzić obecność chłoniaka, TK węzłów chłonnych? |
Najpierw uSG, morfologia z rozmazem ręcznym a potem w razie potrzeby wycięcie podejrzanego węzła i zbadanie go.
[ Dodano: 2011-11-17, 21:40 ]
luk napisał/a: | kasicamar27 napisał/a: | Finlandja ma racje Istnieje mozliwosc zakazenia ze strony zeba. |
Czy to możliwe jeżeli nie boli mnie ząb. |
Możliwe...
luk napisał/a: | Przepraszam za moją nadgorliwość i tyle pytań ale chciałbym się wszystkiego dowiedzieć.
dzięki kasicamar27 absenteeism kobiecinka Finlandia za porady pocieszenia dziwne rzeczy się ze mną dzieją bo mi się łezka w oku kręci że jest ktoś taki zupełnie gdzie indziej w innym miejscu a jednak obchodzi go los innego człowieka zupełnie mu nieznanego |
Pytaj jak masz taką potrzebę.
Przechodziliśmy przez to i wiemy jak czuje się człowiek, który nie wie o co chodzi z chorobą;)
Głowa do góry i nie zakładaj najgorszej diagnozy.
[ Komentarz dodany przez Moderatora: absenteeism: 2011-11-18, 10:58 ]
Poprawiłam cytowanie.
|
kobiecinka
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2011-11-17, 20:15 Temat: Powiekszony węzeł chłonny |
Węzły nowotworowe na ogół też nie bolą.
Morfologia z rozmazem ręcznym.
Nie obstawiałabym chłoniaka ale dla pewności zrób te badania.
A jak opis USG? |
|