Autor |
Wiadomość |
Temat: Podejrzenie przerzutów raka piersi do kręgosłupa |
lajza
Odpowiedzi: 124
Wyświetleń: 54874
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2016-06-14, 14:11 Temat: Podejrzenie przerzutów raka piersi do kręgosłupa |
Dzień dobry.
Jutro powinnam zgłosić się na oddział na chemię i Herceptynę. Bardzo się boję czy ją dostanę. Tak pisałam już o tym już. Mam jednak cichą nadzieję, że wniosek napisany w wyniku badania uchroni mnie przed utratą?
Może zacytuję początek" Na scyntygramach kośćca widoczne są nowe ogniska podwyższonego wychwytu znacznika: ........... (wypisane wszystike które występowały w poprzednim badaniu)
Wniosek: Obraz meta ad ossa. Obraz badania zbliżony do poprzedniego z dn 12/11/2015 |
lajza
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2016-05-30, 21:11 Temat: Podejrzenie przerzutów raka piersi do kręgosłupa |
Dziękuje :(
Sprawdzają mnie scyntygrafią . Ostatnią miałam w listopadzie 2015 i teraz w maju.
W międzyczasie w grudniu 2015 zrobiono mi PET, ale ten opis jest bardzo ogólnikowy. |
lajza
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2016-05-30, 16:44 Temat: Podejrzenie przerzutów raka piersi do kręgosłupa |
Dzień dobry.
Mam pytanie. Czy jeśli w kośćcu uwidocznionych jest kilka nowych zmian, to zabiorą mi Herceptynę?
W ubiegłym roku bez Transtuzumabu w dwa miesiące rozsiało mi się z kilku zmian na kilkadziesiąt- w dwa miesiące. Teraz w trakcie przyjmowania Herceptyny po 7 miesiącach pojawiło się kilka nowych. Wygląda na to, że proces został spowolniony, ale jednak sieje.
Nie am żadnych innych przerzutów ( tak po cichu, po wielkiemu cichu, bo boję się głośno cieszyć) tylko ten kościec.
Bardzo obawiam się tego, że z uwagi na progres mogą i ją zabrać, a przecież spowalnia rozsiew. Zdążyłam przyjąć tylko 8 dawek Transtuzumabu (z Docetaxelem*7 po raz drugi) ??? |
lajza
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2015-11-14, 13:30 Temat: Podejrzenie przerzutów raka piersi do kręgosłupa |
Bardzo dziękuję, już czytam. |
lajza
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2015-11-14, 12:39 Temat: Podejrzenie przerzutów raka piersi do kręgosłupa |
Dziękuję za odpowiedzi.
Mam jeszcze jedno pytanie. Co mogę zrobić by włączono mi Pertuzumab? Wiem że jest nierefundowany. Czy mogłabym nabywać go sama, jaka jest cena i jak to zorgniazować? |
lajza
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2015-11-13, 17:09 Temat: Podejrzenie przerzutów raka piersi do kręgosłupa |
Dziękuję. Doczytałam o Her2. Jeszcze jedno pytanko, czy niski KI67 to stary Bloom np I ? |
lajza
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2015-11-13, 16:31 Temat: Podejrzenie przerzutów raka piersi do kręgosłupa |
Czy to dodatkowo źle rokuje? Generalnie skraca przeżycie? |
lajza
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2015-11-13, 14:54 Temat: Podejrzenie przerzutów raka piersi do kręgosłupa |
Nie wsztystko przepisałam. w ostatnim wyniku nad opisem
, który zacytowałam " HER 2:2+ "
Rozszerzyć na jakie leczenie?
Czy kwalifikuję się w stadium i Docetaxelu? |
lajza
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2015-11-13, 14:22 Temat: Podejrzenie przerzutów raka piersi do kręgosłupa |
"Ocena amplifikacji Her2 z zastosowaniem testu Ventana nform HER2 Dua lISH DNA Probe Coctail: Obecna amplifikacja. Wskaźnik >2,0. Stan HER2 dodatni"- cytat wyniku. Ki67 - 10% ER 8/8, PR 0/8. Co dalej? Jak to leczyć? |
lajza
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2015-11-13, 13:43 Temat: Podejrzenie przerzutów raka piersi do kręgosłupa |
Witam !
U mnie w miarę statecznie. Przeszłam paliatywne naświetlania kręgosłupa. Nie dopuszczono mnie do radioterapii zmiany pod prawym mięśniem klatki piersiowej( zbyt niskie "białe"). Usunęłam ją chirurgicznie w sierpniu tego roku. Przyjmuję kwas zoledronowy i Faslodex. Siedzę na bombie i staram się żyć normalnie, nadal pracuję.
Mam pytanie. Czy to możliwe by 9 lat temu Her2-0, przeistoczyło się w Her2 ++???
Taki wynik otrzymałam wczoraj i zdębiałam-usunięta w sierpniu zmiana spod prawego mięśnia klatki piersiowej. Czy to możliwe i co dalej w takim wypadku ????
Czy dlatego,że nie otrzymałam "czegoś" na Her ++ ta zmiana w trakcie chemioterapii (od października 2014r do marca 2015r) nawet nie drgnęła???
Czy 9 lat temu ktoś mógł się tak pomylić? |
lajza
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2015-05-12, 20:42 Temat: Podejrzenie przerzutów raka piersi do kręgosłupa |
Witam.
Niestety "nie przeszłam do drugiego etapu". Mam tydzień przerwy na regeneracje "białych"
i może od poniedziałku rozpocznę drugą część naświetlań, drugie 10 frakcji na dolną partię kręgosłupa. Tak mnie podzielono z uwagi na dużą liczbę (6) zmian. Pozdrawiam. |
lajza
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2015-05-06, 18:50 Temat: Podejrzenie przerzutów raka piersi do kręgosłupa |
missy
Dziękuje. Poziom WBC przed radioterapią miałam na poziomie 3,42. Mam cichą nadzieję, że obecny poziom nie wyeliminuje mnie z dalszego cyklu naświetlań. Pozdrawiam . |
lajza
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2015-05-05, 21:00 Temat: Podejrzenie przerzutów raka piersi do kręgosłupa |
Witam !
Zwracam się ponownie z prośbą o radę.
Od ubiegłego poniedziałku zostałam poddana radioterapii paliatywnej ( 10 frakcji 30Gy) i już pojawiły się schody .
Odebrałam dzisiaj wynik morfologii z poziomem WBC 2,3 (= leukopenia).
Od przyszłego poniedziałku miałam mieć naświetlaną drugą część kręgosłupa (podzielono mi go na 2 etapy) pod warunkiem, że wyniki będą w normie. Czy ten poziom WBC dyskwalifikuje mnie z dalszego napromieniania? Czy mogę w jakiś sposób podnieść poziom ?
Może zamieszczę resztę:
WBC 2,3
RBC 4,44
HGB 12,7
HCT 38,1
PCT 0,220%
MCV85,8
MCH 28,6
MCHC33,3
RDW-SD 45,0
RDW-CV 14,9
P-LCR 37
MPV 11,6
PDW 13,9
LYM 0,6
LYM% 25,9
MON 0,2
MON% 9,6
NEU 1,3
NEU% 58,8
EOS 0,12
EOS% 5,3
BAS 0,01
BAS% 0,4
Mocznik 20mg/dl
Kreatynina 0,43 mg/dl
Kwas moczowy w surowicy 2,80 mg/dl
Potas 4,1 mmol/l
Wapń całkowity 9,5 mg/dl
Sód 140,0 mmol/l
eGFR >60 ml/min/1,73m2 |
lajza
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2015-03-10, 20:00 Temat: Podejrzenie przerzutów raka piersi do kręgosłupa |
Dziękuje !!!
Dziękuję za odpowiedzi. Jutro z rana wybieram się konsultację w temacie naświetlań. Niepokoję się, zobaczymy co przyniesie dzień ?
P.s.
Nie jestem jeszcze tak wprawiona w zamieszczanie(wklejanie )cytatów.
Natknęłam się na coś takiego w trakcie poszukiwań "pocieszenia":
"... Niestety napromieniowanie kości zwiększa ryzyko złamań patologicznych w i tak osłabionej przez nowotwór tkance. Dlatego przed rozpoczęciem radioterapii paliatywnej konieczne jest rozważenie wszystkich za i przeciw... "
PostWysłany: Wczoraj 11:49 Temat postu:
lajza napisał/a:
naczytałam się, że naświetlania powodują "rozkruszanie" (nadwątlonego już) kręgu ??? Czy prowokować?
Gdzie się tego naczytałaś?...
Pozdrawiam, jeszcze raz dziękuję. |
lajza
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2015-03-09, 11:12 Temat: Podejrzenie przerzutów raka piersi do kręgosłupa |
Dziękuje Dziewczęta za odpowiedź !
W środę umówiona jestem na konsultacje w temacie naświetlań. Nurtują mnie ponieważ, co dziwne nie odczuwam większych dolegliwości ze strony "Th12", a naczytałam się, że naświetlania powodują "rozkruszanie" (nadwątlonego już) kręgu ??? Czy prowokować?
Ale pozostawić "go" do rozkwitu w samopas też jest nielogicznym.
Mam jeszcze jedno pytanie, czy on (kiedyś) się zrośnie (bez chirurgicznej interwencji)? Przyjmuję co 3 tygodnie kwas zoledronowy + wapno 1000 z vitD3.
Szczerze zrobię wszystko by, ominąć operacje, do której jak myślę i tak nie zostałabym zakwalifikowana ze względu na ilość przerzutów do kośćca? |
|