1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 4
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Rak jądra - guz mieszany z przerzutami do płuc i wątroby
lukaszandrzejewski

Odpowiedzi: 9
Wyświetleń: 23176

PostDział: Nowotwory układu moczowo-płciowego   Wysłany: 2010-03-07, 21:21   Temat: Rak jądra - guz mieszany z przerzutami do płuc i wątroby
Koniecznie warto to skonsultować w CO. Dość skomplikowana, niestety, wydaje mi się sprawa ze zmianami na wątrobie. To bardzo "kłopotliwy" narząd. Pamiętam, mój sąsiad z sali, 38 latek, miał zmiany na wątrobie, które jednak ustąpiły po zwykłej chemii BEP. Koniecznie musisz sprawę drążyć - niezależnie od wszystkiego.
lukaszandrzejewski

PostDział: Nowotwory układu moczowo-płciowego   Wysłany: 2010-03-04, 11:11   Temat: Rak jądra - guz mieszany z przerzutami do płuc i wątroby
Tomku,
czego się dowiedziałeś u onkologa?
Pozdrowienia,
lukaszandrzejewski

PostDział: Nowotwory układu moczowo-płciowego   Wysłany: 2010-02-25, 22:16   Temat: Rak jądra - guz mieszany z przerzutami do płuc i wątroby
Czyli jest progresja jednego z hormonów (AFP z 5,1 na 41). Nie podałeś LDH? W normie, bez zmian?
Nie jestem lekarzem, ale z moich dziesiątek rozmów, które przeprowadziłem w sprawie własnego zdrowia, dowiedziałem się, że markery pierwsze biją na alarm. Zmiany widoczne w obrazie TK przychodzą później. Sam miałem i mam z tym różne przeboje - obserwacje węzłów, częstsze niż zwykle badania. Niedawno, bo w tym tygodniu miałem kontrolę i wzrósł poziom LDH o 5 jednostek - jak się dowiedziałem taka zmiana jest nieistotna. Jednak zmiana z 5, 1 i na 45 to wystarczający powód, by prędko skontaktować się z onkologiem. Musisz być dobrej myśli - mi zaraz po operacji (bardzo dużo guz), po wstępnym badaniu histologicznym (podobne, bo mieszane utkanie, ale nie pamiętam proporcji), a jeszcze przed tomografiami po operacji też przedstawiano raczej ciemne scenariusze. Rzadko który onkolog (przynajmniej ja takiego nie spotkałem) powie, że wyleczy na 100%. Jednak póki się nie dowiesz konkretów, póki ktoś kompetentny nie zanalizuje Twoich wyników - nie masz co panikować. Jestem w stanie sobie wyobrazić Twój niepokój, wiem, że strasznie trudno zebrać myśli i działać, jak to się ładnie mówi, racjonalnie. Ale musisz to przeczekać. Poznałem w szpitalu wielu facetów chorych na to, co my, którzy mieli naprawdę skomplikowaną sytuację (i przerzuty, i złe znoszenie leczenia, i inne niespodzianki), ale nie słyszałem, by któryś z nich się nie pozbierał. Wiem, że to tylko przykłady innych osób, w dodatku z drugiej ręki, ale, jeśli mogę Ci radzić, serio - myśl pozytywnie i konstruktywnie. Jakbyś potrzebował, wahał się, cokolwiek - pisz.
Trzymam za Ciebie mocno kciuki.
lukaszandrzejewski

PostDział: Nowotwory układu moczowo-płciowego   Wysłany: 2010-02-25, 21:07   Temat: Rak jądra - guz mieszany z przerzutami do płuc i wątroby
Cześć,
przede wszystkim gratuluje wytrwałości w leczeniu. Sam byłem w podobnej sytuacji i też bardzo późno zgłosiłem się do lekarza.
Co do markerów - przede wszystkim, by móc Ci cokolwiek powiedzieć, musisz podać wyniki wszystkich trzech markerów z ostatniego badania (LDH, AFP i betaHCG). Po drugie - czy robiłeś badanie krwi zawsze w tym samym miejscu (pomiar markerów jest stosunkowo skomplikowanym badaniem, warto je robić zawsze w jednym miejscu).? I po trzecie najważniejsze - jakie były wyniki markerów sprzed ostatniej kontroli (pewnie masz je co trzy miesiące)?
Najlepiej podaj cały cykl - od poziomu markerów po zakończeniu ostatniej chemii.

Długo się leczyć i pewnie wiesz, że każdy marker (hormon) jest wskaźnikiem innego elementu w ramach procesu nowotworowego. Niestety, jeśli nastąpiła znaczna progresja AFP (norma w/g mojego wypisu to 0,0-8,0 ng/ml)od ostatniej kontroli czy wyjścia ze szpitala - to jest to powód do prędkiego kontaktu z lekarzem. Kluczem do jakichkolwiek ew. sugestii będą Twoje wyniki z ostatniego okresu.

Trzymam kciuki!

Pozdrowienia,
Ł.

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron