Autor |
Wiadomość |
Temat: Problem z żuchwą - Chłoniak B-komórkowy strefy brzeżnej |
maciej1990
Odpowiedzi: 24
Wyświetleń: 11701
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2014-06-30, 21:15 Temat: Problem z żuchwą - Chłoniak B-komórkowy strefy brzeżnej |
Witajcie,
Dawno mnie nie było, ale obrona pracy + wyjazdowa szkoła mnie pochłonęły.
Babcia czuje się dobrze jest po 2 cyklu chemioterapii, wyniki spadają ale potem rosną więc jest dobrze! Martwi mnie tylko, że beta 2 mikroglobulina wzrosła do 4304 gdzie przed chemią była na poziomie 3900 co to oznacza ?
Pozdrawiam |
maciej1990
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2014-05-26, 21:31 Temat: Problem z żuchwą - Chłoniak B-komórkowy strefy brzeżnej |
Dobry wieczór,
Ostatni tydzień poświęciłem na prace magisterską stąd moja nieobecność
Babci puchną nogi, wycofali jej leki na odwodnienie przy wypisie nie wiem czemu.. JustynaS1975 babcia leki bierze tylko te które, są wskazane w wypisie, w piątek źle się czuła - wyniki były kiepskie lekarka domowa zaleciła Prewenit intensive i sok z noni. Dziś kontrolne wyniki i leukocyty wzrosły. Lekarka domowa zasugerowała by poszukać domowego hospicjum.. czy to znaczy, że jest już tak źle ? 12 czerwca ma być druga chemia
Pozdrawiam i załączam wyniki z piątku i z dziś
[ Komentarz dodany przez Moderatora: absenteeism: 2014-05-27, 08:47 ]
Prosimy o usuwanie danych osobowych z wklejanej dokumentacji.
|
maciej1990
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2014-05-16, 14:45 Temat: Problem z żuchwą - Chłoniak B-komórkowy strefy brzeżnej |
Babcia robiła dziś badania krwi: leukocyty są na poziomie 1,52 limfocyty 0,34 erytrocyty 3,56 hemoglobina 11,3 hematokryt 33,8 płytki krwi 137 czy coś mamy działać czy jest ok ? |
maciej1990
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2014-05-10, 21:00 Temat: Problem z żuchwą - Chłoniak B-komórkowy strefy brzeżnej |
Dziękuje! A co myśleć o przekroczonym prawie o 1000 beta 2 mikroglublinie czytałem, że to daje złe rokowania |
maciej1990
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2014-05-10, 16:09 Temat: Problem z żuchwą - Chłoniak B-komórkowy strefy brzeżnej |
Dzień dobry,
Babcia dziś wyszła przesyłam wam fotografie wypisu i wyników. Chciałbym zapytać jakie mogą być skutku uboczne tej chemii w domu - czy wypadną włosy, co może się zdarzyć niepożądanego ? Jak po tym wypisie oceniacie czy jest szansa by całkowicie z tego wyjść ?
Dzięki za pomoc!
|
maciej1990
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2014-05-06, 14:52 Temat: Problem z żuchwą - Chłoniak B-komórkowy strefy brzeżnej |
Babcia jest już w trakcie chemii wczoraj miała podany rytuksymab a dziś cyklofosfamid póki co czuje się bardzo dobrze więc nie taki diabeł straszny ta chemioterapia!
Pozdrawiam |
maciej1990
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2014-04-17, 16:11 Temat: Problem z żuchwą - Chłoniak B-komórkowy strefy brzeżnej |
Leczenie wyznaczone na 30 kwietnia w klinice hematologicznej. Na moje oko i na to co czytam tutaj wszędzie wyniki TK jamy brzusznej nie są chyba aż tak bardzo złe ? |
maciej1990
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2014-04-15, 08:55 Temat: Problem z żuchwą - Chłoniak B-komórkowy strefy brzeżnej |
Wyniki TK klatki piersiowej i jamy brzusznej
[ Komentarz dodany przez Moderatora: absenteeism: 2014-04-15, 09:59 ]
Bardzo prosimy o usuwanie danych osobowych lekarzy z wklejanej dokumentacji.
|
maciej1990
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2014-04-12, 19:12 Temat: Problem z żuchwą - Chłoniak B-komórkowy strefy brzeżnej |
Babcia zrobiła badania krwi, OB 10, Białko CRP 16, morfologia w normie. Była dziś na UKG i kardiolog powiedziała, że jest ok a frakcja wyrzutowa z komory lewej która jest istotna dla chemioterapii jest w porządku. Na skierowaniu do szpitala piszę, że będzie to chemia w trybie stacjonarnym to ile może trwać pobyt babci na oddziale hematologi ? |
maciej1990
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2014-04-10, 18:59 Temat: Problem z żuchwą - Chłoniak B-komórkowy strefy brzeżnej |
Chłoniak w śledzionie był podejrzewany w 2008 roku ale po leczeniu sterydami objawt ustąpiły zniknęła niedokrwistość oraz splenomegalia i hepatomegalia. Od tamtego czasu było wszystko ok w wynikach i do tej pory jest. Ta zmiana tu wedle Pani Profesor zrodziła się w migdałku przeszła na węzły potem na kość żuchwy no a teraz prawdopodobnie jest wszędzie bo Pani Profesor wspomniała o powiększeniu wszystkich węzłów i ponownej lekkiej hepatomegali i splenomegali. Tyle wiem
Dziękuje |
maciej1990
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2014-04-09, 21:16 Temat: Chłoniak B-komórkowy strefy brzeżnej |
Dobry wieczór,
jestem dziś po wizycie z babcią(77 lat) u profesor hematologii. Babcia z niewydolnością serca NYHA III, przewlekła obturacyjna choroba płuc.
Rozpoznanie kliniczne: Chłoniak B-komórkowy
Rozpoznanie: Fragmenty częściowo zmiażdżone węzła chłonnego. Węzel o zatartej strukturze przez naciek z drobnych nowotworowych komórek limfoidalnych B(CD20+) cyklina D1 (-) CD23, CD5, CD10, CD3. Grudki chłonne zniszczone z zanikową siateczką komórek dendrytycznych CD23(+) Indeks proliferycyjny Ki67 w komórkach kimfoidalnych średnio 20 % miejscami do 70 %. Obraz mikroskopowy odpowiada chłoniakowi B-komórkowemu. Fenotyp komórek limfoidalnych odpowiada chłoniakowi strefy brzeżnej.
Proszę mi powiedzieć czy jest sens leczyć ją chemią i wgl jak to będzie wyglądać.. Babcia jest słaba z powodu serca i wydaje mi się że taka chemia może ją zabić. Czy bez leczenia przy takim zaawansowaniu można jakoś żyć ? po dzisiejszej wizycie Pani Profesor stwierdziła zajęcie innych węzłów napisała na skierowaniu: NHL - MZL progresja / C82/IVB
Zleciła TK jamy brzusznej i klatki piersiowej
Dziękuje za pomoc!
[ Komentarz dodany przez Moderatora: absenteeism: 2014-04-09, 22:20 ]
Wątki scalone.
|
maciej1990
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2014-03-27, 21:11 Temat: Problem z żuchwą - Chłoniak B-komórkowy strefy brzeżnej |
Rozpoznanie kliniczne: Chłoniak B-komórkowy
Rozpoznanie: Fragmenty częściowo zmiażdżone węzła chłonnego. Węzel o zatartej strukturze przez naciek z drobnych nowotworowych komórek limfoidalnych B(CD20+) cyklina D1 (-) CD23, CD5, CD10, CD3. Grudki chłonne zniszczone z zanikową siateczką komórek dendrytycznych CD23(+) Indeks proliferycyjny Ki67 w komórkach kimfoidalnych średnio 20 % miejscami do 70 %. Obraz mikroskopowy odpowiada chłoniakowi B-komórkowemu. Fenotyp komórek limfoidalnych odpowiada chłoniakowi strefy brzeżnej.
Proszę o interpretacje.. |
maciej1990
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2013-12-30, 12:18 Temat: Problem z żuchwą - Chłoniak B-komórkowy strefy brzeżnej |
Z wyniku biopsji cienko igłowej węzlą chłonnego: Podejrzenie choroby rozrostowej układu chłonnego co to znaczy ? |
maciej1990
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2013-11-27, 22:17 Temat: Problem z żuchwą - Chłoniak B-komórkowy strefy brzeżnej |
Wypis z hematologii jest z przed 8 lat ostatecznie doszli do wniosku ze chłoniaka nie ma i śledziona i wątroba zmalały, od tego czasu babcia leczyła się encortonem i było ok. Aktualny jest wypis z pulmonologii i wyniki TK i rezonansu. Wycinek jeszcze nie był pobierany |
maciej1990
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2013-11-23, 11:44 Temat: Problem z żuchwą - Chłoniak B-komórkowy strefy brzeżnej |
Witam, moja babcia lat 77 jest osobą bardzo schorowaną: niewydolność serca, niewydolność oddechowa dawniej choroba krwi w załączeniu wypisy. W maju jednej nocy dostała silnego bólu żuchwy po przejściu bólu pół wargi i pół brody stało się odrętwiałe bez czucia. Chodzila babcia do neurologów którzy nic nie stwierdzili aż pulmonolog wpadł że może by tak zrobić rezonans. Wyniki w załączeniu ale wyglądają moim zdaniem źle... prosze o pomoc
[ Dodano: 2013-11-23, 13:59 ]
Przesyłam jeszcze wypis z hematologii
|
|