1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak płuc - genetyczny? |
majkelek
Odpowiedzi: 6
Wyświetleń: 8065
|
Dział: Choroba nowotworowa / pacjent onkologiczny Wysłany: 2013-03-16, 04:49 Temat: Rak płuc - genetyczny? |
lukkam napisał/a: | Wybacz moja ingnorancje, ale zy istnieje taka mozliwosc, ze nasze organizmy (mojej rodziny) sa tak "zaprogramowane", ze po kilkudziesieciu latach komorki w plucach mutuja sie do postaci raka? |
Witam serdecznie Lukkam.
Nie wiem jak absenteeism, ale ja Ci wybaczam ignorancję, bo sam jestem ignorantem pełną gębą
Co do Twojej mamy, to domyślam się, że chodzi o mutację w eksonie (17 czy 19) genu kodującego EGFR. Jest to informacja istotna z punktu widzenia terapeutycznego, ale nie ma dowodów na to, że pojawienie się tej mutacji jest dziedziczne. Patrząc na epidemiologię raka gruczołowego płuca, to rzeczywiście u kobiet niepalących jest on często zwiazany z tą mutacją.
Natomiast zastanawiają mnie dwie rzeczy:
1. Twój dziadek miał też raka gruczołowego, czy inny typ raka?
2. Czy rzeczywiście w otoczeniu Twojej mamy nie było osób palących? (skoro, wybacz proszę moją bezpośredniość, np Twój dziadek palił).
Tak na dobrą sprawę, to najlepiej jest prowadzić zdrowy tryb życia, unikać infekcji, papierosów, nadmiernej ilości zanieczyszczeń powietrza, przewklekłych stresów i dbać o własny organizm. Zawsze też warto pilnować badań prewencyjnych, bo im wcześniej się coś wychwyci, tym lepiej.
Trzymaj się
P.S. Można też np jeść dużo ziemniaków - co proszę byś potraktował (oczywiście) nie całkiem serio |
|
|