1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Pomocy |
majkelek
Odpowiedzi: 57
Wyświetleń: 20068
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2013-05-17, 14:36 Temat: Pomocy |
Marzena64 napisał/a: | Poradźcie mi: tata nie może spać w nocy, dusi go kaszel, nawet inhalatory które ma przypisane przez lekarza nie działają, razem z tatą nie śpi mama. Jest bardzo zmęczona. W jaki sposób mogę im pomóc? | O to właśnie pytałem. Niekiedy ułożenie chorego w odpowiedniej pozycji (pół-siedzącej albo nawet siedzącej) ułatwia oddychanie, ale zwykle jest to za mało by pozbyć się kłopotu.
Powinniście w trybie pilnym skontaktować się z lekarzem medycyny paliatywnej (np pracującym w hospicjum), aby mógł wdrożyć odpowiednie leczenie. Możliwe, że potrzebne może okazać się również wypożyczenie koncentratora tlenu.
Na stronie Fundacji są dane kontaktowe do poradni leczenia bólu i medycyny paliatywnej jak również do hospicjów domowych. Być może ktoś z Forumowiczów lub z Moderatorów jest w stanie polecić Ci jakiś konkretny adres (ja niestety nie mam informacji na ten temat). Podzwoń i powiedz w jakiej jesteście sytuacji: Tata leczony jest radioterapią paliatywną z uwagi na rozmiar guza, nie wiadomo czy będzie kwalifikował się do leczenia chemicznego i cierpi pomimo leków jakie otrzymuje.
Pozdrawiam serdecznie. |
Temat: Pomocy |
majkelek
Odpowiedzi: 57
Wyświetleń: 20068
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2013-05-14, 18:34 Temat: Pomocy |
Marzena64 napisał/a: | Proszę o interpretacje wyników:Carcinomia nom microcellulare. | rak niedrobnokomórkowy
Marzena64 napisał/a: | Uzupełnienie rozpoznania:
Carcinoma planoepitheliale
CK7(-); p64(+); TTF1(-); CD56(-). | płaskonabłonkowy
Marzena64 napisał/a: | Jutro idziemy do lekarza radiologa czy może być zastosowana radioterapia paliatywna. | do radioterapeuty;
Zmiany są bardzo rozległe i z tego co ja rozumiem, to radioterapia w takim przypadku ma na celu zmniejszenie dolegliwości ze strony ucisku jaki powoduje guz (guzy), albo w celu prewencyjnym (jeśli istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że zmiany powodować będą uciążliwe dolegliwości - to ocenia radioerapeuta).
Marzena64 napisał/a: | Jeśli tatuś przetrzyma od 19.06 chemioterapia. | Jeśli stan Twojego taty na to pozwoli, to zostanie zapewne zastosowany schemat dwulekowy oparty na platynie.
Czy Twój tata odczuwa jakieś dolegliwości prócz braku apetytu i szybkiego męczenia się (o których wspomniałaś powyżej)? |
|
|