1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Zmiana w piersi |
malaperelka
Odpowiedzi: 6
Wyświetleń: 6607
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2012-09-13, 18:43 Temat: Zmiana w piersi |
Pierwsze badanie miałam ponad pół roku temu, lekarz zalecił ponowne USG po pół roku. Miałam pewne przejścia, żeby znaleźć za drugim razem dobrego Radiologa (do tamtego nie mogłam się dostać) i nowa Pani Radiolog właściwie ponowiła wersję poprzedniego. Dostałam polecenie zrobienia badania ponownie za 3 miesiące.
Każdorazowo byłam po wizycie u onkologa, również u różnych (ta druga dr bardziej specjalizuje się w piersiach, poprzednia nie, więc ją zmieniłam), w związku z tym, że mam z 7, 8 zmian, lekarze nie chcą mnie nakłuwać, tylko zalecają obserwację. Jeśli jakaś zmiana będzie rosnąć lub zmieniać kształt na podejrzany, to zrobią biopsję tej zmiany.
Na początku też byłam przerażona, ale teraz już się uspokoiłam. Pamiętam, że już jako nastolatka wyczuwałam różne "guzy" w piersiach. Mam, tak jak około 50% kobiet piersi mastopatyczne, w których "lubią" tworzyć się takie łagodne zmiany.
Sądzę, że u Ciebie będzie dobrze, moja przyjaciółka miała dwie zmiany FA i też biopsję, więc jeśli zmiany nie są liczne, to pewnie biopsja jest częstszym postępowaniem, niż tylko obserwacja. |
malaperelka
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2012-09-13, 16:58 Temat: Zmiana w piersi |
Sądzę, że może być nietypowa zmiana łagodna, skoro Radiolog ją tak opisał, ale poczekajmy na wypowiedź specjalisty. Na 100% będzie wiadomo po biopsji. Nie miałaś oznaczenia BIRADS ? |
malaperelka
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2012-09-13, 15:26 Temat: Zmiana w piersi |
Syja, lekarz podejrzewa łagodny guzek Fibroadenoma (mam sama takie, zwiazane z mastopatią). Klasyczne FA mają gładkie obrysy, w związku z tym, że Twój jest policykliczny, należy zrobić biopsję, żeby w 100% określić charakter zmiany. |
|
|