1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 128
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: szukam nadziei
marcelina007

Odpowiedzi: 315
Wyświetleń: 148225

PostDział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka   Wysłany: 2021-12-03, 22:24   Temat: szukam nadziei
Hej , dzięki ze pytasz . Wczoraj byłam na pierwszych obrazowych badaniach w CO i węzły czyste , brzuch czysty . Bardzo się stresowałam . A wyniki rtg za tydzień , aż się boje co wyjdzie , jeszcze przeszłam covida niby bezobjawowo ale kto wie czy w płucach jakich szkód nie narobił 🤷

Nadia spokojna 😍 pół nocy da pospać a pół nie …. Ale mogę nawet nie spać nic , bo nawet nie marzyłam o dziecku 7 lat temu , ważne że jest .
marcelina007

PostDział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka   Wysłany: 2021-09-22, 16:34   Temat: szukam nadziei
Melduję że 6 września przyszła na świat nasza córka Nadia ❤ Łożysko poszło do hist - padu a mnie czekają w październiku badania i mam nadzieję ze wyjdą dobrze , trzymajcie kciuki .
marcelina007

PostDział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka   Wysłany: 2021-06-02, 11:02   Temat: szukam nadziei
Dziękuje 🥲 a jest tu jakaś dziewczyna która rodziła po czerniaku ?
marcelina007

PostDział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka   Wysłany: 2021-06-02, 05:55   Temat: szukam nadziei
Witam się z wami , ostatnio dawno tu nie zaglądałam , a jak już zajrzałam to mało było wpisów . Mam nadzieję ze to dlatego ze wszyscy zdrowi i nie myślą o chorobie. We wrześniu minie 7 lat od wycięcia zmiany pierwotnej ... i na świat przyjdzie nasza córeczka ❤. Zaryzykowałam a co mi tam . Mam nadzieje ze wszystko OK będzie. Pozdrawiam wszystkich 😁
marcelina007

PostDział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka   Wysłany: 2020-09-04, 12:24   Temat: szukam nadziei
Już wszystko wiem, trzeba napisać maila i oddzwaniają bo inaczej nie idzie się skontaktować z rejestracją. Ahhh ten wirus namieszał....
marcelina007

PostDział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka   Wysłany: 2020-08-31, 12:24   Temat: szukam nadziei
Witam. Czy jest tu ktoś kto leczy się w CO Kraków ? Od dwóch miesięcy się próbuje dodzwonić żeby sie umówić na wizytę kontrolną i nie moge. Czy w ogóle przyjmują ? Chyba będe się musiała pofatygować osobiście .
marcelina007

PostDział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka   Wysłany: 2020-02-04, 23:47   Temat: szukam nadziei
Tak to już jest ... 20 stron postów a tak naprawdę nie wydarzyło się jak dotąd nic złego. To trochę jak mój wirtualny "pamiętnik z choroby " :)
Życzę wam wszystkim dobrych wyników :)

Aaa i naprawdę podziwiam za odwagę , zazdroszczę i składam pokłon wszystkim mamuśką które urodziły dzieciaczki-to się chwali :)
marcelina007

PostDział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka   Wysłany: 2020-02-03, 16:51   Temat: szukam nadziei
Witajcie, odebrałam dziś wynik wyciętego guza - Dermatofibroma- nic złego :) mam spokój narazie.
marcelina007

PostDział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka   Wysłany: 2020-01-05, 19:47   Temat: szukam nadziei
Witam. Jestem po kontrolnym usg podejrzanego węzła i okazało się że już go nie ma tzn jest prawidłowy ( widać już zatokę tłuszczową)

Rtg płuc też ok , ale ...

...ale zawsze coś musi być. Na tej nodze co był czerniak zrobiła mi się grudka ok 7mm a obok dwie czerwono fioletowe punkty. Lekarz wycią mi to tego samego dnia na wizycie kontrolnej. Tydzień przed tym zanim to zobaczyłam poczułam okropne ukłucie ale nie pamiętam czy to na tej stopie.

[ Dodano: 2020-01-05, 19:48 ]
Pytanie: czy możliwe że to było ugryzienie?

A jak tak to czy grudka by utrzymywała się miesiąc?
marcelina007

PostDział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka   Wysłany: 2019-10-13, 07:40   Temat: szukam nadziei
no właśnie nie wiem jak mam interpretować to "dobrze unaczyniony" w sensie że obficie czy "dobrze" czyli tak jak ma być prawidłowo. Minął już prawi miesiąc od badań i narazie jeszcze nie wyczuwam go palpacyjnie. No nikt na oko mi nie powie , trzeba sprawdzić. Zastanawiam się tylko czy 3 miesiące to bezpieczny czas.
marcelina007

PostDział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka   Wysłany: 2019-10-12, 21:14   Temat: szukam nadziei
Muszę poprostu przetrwać ten czas do następnych badań. Pocieszam się tym że nie każdy węzeł którego jest robiona biopsja ( bo w usg wygląda źle) jest nie przerzutowy. A jak to lekarz stwierdził pachwiny są miejscem gdzie najczęściej są infekcje i stany zapalne. I trzymam się słów "nieco" zatarta i to że jest jeden.
Muszę w końcu wychwycić coś pozytywnego ;)

[ Dodano: 2019-10-12, 22:19 ]
Tak jest szefowo, czujność i szybka kontrola wskazana ;) Jak to kiedyś lekarz powiedział " dostałam taką etykietę że zawsze czujniej się będzie patrzyło na wyniki niż u zdrowego człowieka"

[ Dodano: 2019-10-12, 22:23 ]
I wiem jeszcze że nie tylko "rozmiar" :) jest ważny co " stosunek" długości do szerokości...wypowiedź bez podtekstów erotycznych ;) o węzłach mowa oczywiście. Różnica nie może być mniejsza niż 2 mm
marcelina007

PostDział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka   Wysłany: 2019-10-12, 20:40   Temat: szukam nadziei
Basik78 ale ten węzeł u was to był przerzut ? No nieźle sie nastraszyłam teraz. Zatarty wiem że źle , z pogrubiałą korą mam już od dawna po lewej stronie, wymiar nie jest duży bo do 1cm są ok. Tyle się dowiedziałam że ukrwienie to dobry znak. A badanie następne mam już 17 grudnia z ewentualną biopsją.
marcelina007

PostDział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka   Wysłany: 2019-10-11, 13:55   Temat: szukam nadziei
Hej. Lekarz powiedział że węzły chłonne pachwinowe są często narażone na infekcje więc żebym się nie martwiła. Mam je skontrolować w grudniu. Zapytałam lekarza ze moze by to przyspieszyć ale stwierdził że nie ma potrzeby. Tak że muszę poczekać na kolejne badania USG z ew biopsją. Zaraz wstawię opis USG.

[ Dodano: 2019-10-11, 15:02 ]
W lewej pachwinie utrzymuje się policykliczny węzeł chłonny z zachowaną zatoką tłuszczową oraz odcinkowo pogrubiałą warstwą korową. (od roku wygląda tak samo) W prawej pachwinie niepowiększone owalne węzły chłonne z zachowanymi zatokami tłuszczowymi . Nieco powyżej naczyń udowych , wyróżnia się na tle innych , węzeł chłonny z pogrubiałą warstwą kory , dobrze unaczynioną i nieco zatartą wnęką tłuszczową o wym 9x5.

[ Dodano: 2019-10-11, 15:05 ]
Chyba że ktoś z was może wiedzieć coś więcej ? :)
marcelina007

PostDział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka   Wysłany: 2019-09-19, 21:36   Temat: szukam nadziei
Mam nadzieję tylko że "MOGĄ świadczyć" ale nie "MUSZĄ" :cry:
marcelina007

PostDział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka   Wysłany: 2019-09-19, 13:29   Temat: szukam nadziei
Witam. Byłam dziś na kontrolnym usg tego podejrzanego węzła i jest taki sam jak w grudniu ale znaleźli coś w prawej pachwinie (strona czerniaka) Wyników nie mam bo mam je dostać u lekarza 25tego. Padło słowo coś o " troche zatartej wnęce"
Pytanie do was jest takie :bo miałam wycinane znamię (wynik dobry) w dolnej części pleców właśnie po stronie prawej i rana mi się "rozpruła " i ciężko się goiła. Czy ten węzeł może być od tego?

[ Dodano: 2019-09-19, 14:29 ]
Czy limfa z tamtej okolicy spływa do pachwiny?

[ Dodano: 2019-09-19, 14:32 ]
Lekarka uspokoiła mnie że " nie wygląda jednoznacznie źle" ale ona by zrobiła bjopsję.

[ Dodano: 2019-09-19, 16:25 ]
Jezu wszędzie jest napisane że to świadczy o procesie nowotworowym. Załamka.

Strona 1 z 9
Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron