1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Guzy jąder |
marko1
Odpowiedzi: 27
Wyświetleń: 14917
|
Dział: Nowotwory układu moczowo-płciowego Wysłany: 2016-06-15, 22:11 Temat: Guzy jąder |
Ciesze się bardzo, że dobrze znosisz chemię.
Efekty uboczne oczywiście wystąpią, dostajesz cytostatyki (chemioterapia), czynnik wzrostu białych krwinek G-CSF, prawdopodobnie steryd oraz inne leki. Trudno więc wymagać, dobrego samopoczucia po takiej kuracji ale okres osłabienia, zmęczenia minie.
Teraz trzeba, uważnie słuchać co mówi lekarz i wykonywać wszystkie jego zalecenia. Powinieneś również, informować lekarza o wszystkich problemach zdrowotnych. Nawet o tych, które człowiekowi zdrowemu wydają się mało istotnymi, jak na przykład katar.
Podczas leczenia wszelkie diety, ziółka, przeciery z owoców, warzyw i inne wynalazki naszych kochanych małżonek, należy uzgodnić z lekarzem prowadzącym. To jest ważne, ponieważ niektóre z nich mogą wchodzić w interakcję z branymi lekami.
Dostałeś czynnik wzrostu G-CSF, w momencie kiedy szpik zaczyna produkować białe krwinki, występują dokładnie takie bóle jak opisujesz. Mogą to być bóle kręgosłupa lub innych rejonów naszego układu kostnego, bóle stawów. Do uśmierzenia bólu, wystarczy mocny środek przeciwbólowy z grupy niesteroidowych leków przeciwbólowych i przeciwzapalnych - NLPZ.
Ja brałem w szczycie dolegliwości bólowych, Bi-Profenid 150 mg (Ketoprofenum), dwie tabletki na dobę, czyli 1 tabl. co 12 godzin i problem bólowy był zlikwidowany.
Swoją drogą to przy wypisie ze szpitala, powinieneś zostać zaopatrzony w recepty na leki przeciwbólowe, przeciwwymiotne, przeciwbiegunkowe i inne. |
marko1
|
Dział: Nowotwory układu moczowo-płciowego Wysłany: 2016-05-09, 22:26 Temat: Guzy jąder |
Lukaszzz,,
cała dokumentacja dotycząca przebiegu choroby, powinna być w twoim posiadaniu. Lekarz prowadzący powinien przekazać choremu wszystkie kopie badań, wypisy z prowadzonego leczenia i obserwacji. Trzeba jednak to samemu pilnować, bo nigdy nie wiadomo, czy taka dokumentacja nie będzie w przyszłości przydatna. W przypadkach podejrzenia poważnych chorób, bagatelizowanie oraz powiedzenie "jakoś to będzie" w ogóle się nie sprawdza i może mieć smutne zakończenie.
Obecnie masz kontakt, do bardzo dobrych lekarzy onkologów, wykorzystaj to z korzyścią dla siebie.
Z mrożeniem nasienia, bardzo dobry pomysł. Wizyta u endokrynologa konieczna, po orchidektomii będziesz potrzebował kuracji hormonalnej.
Pozdrawiam |
marko1
|
Dział: Nowotwory układu moczowo-płciowego Wysłany: 2016-05-05, 13:20 Temat: Guzy jąder |
Łukaszzz,
koniecznie zdaj relację z dzisiejszej wizyty u dr. Ś. |
marko1
|
Dział: Nowotwory układu moczowo-płciowego Wysłany: 2016-05-03, 21:11 Temat: Guzy jąder |
Wysłałem namiary.
[ Dodano: 2016-05-03, 22:12 ]
http://www.forum-onkologi...p=273219#273219
odbierz PW |
marko1
|
Dział: Nowotwory układu moczowo-płciowego Wysłany: 2016-05-01, 22:36 Temat: Guzy jąder |
Moim zdaniem, przed operacją wskazana jest pilna konsultacja u dobrego onkologa. Proponuję wizytę w Warszawie, COI lub Magodent, u dobrego speca od nowotworów jądra, służę namiarami.
Wydaje mi się również, że w tym przypadku przed podjęciem decyzji o wykonaniu orchidektomii, powinno się zrobić TK. |
marko1
|
Dział: Nowotwory układu moczowo-płciowego Wysłany: 2016-04-27, 23:01 Temat: Guzy jąder |
Witaj Lukaszzz,
również przeszedłem orchidektomię, wykryto chłoniaka.
Skoro masz zaplanowana wizytę u onkologa, to powinieneś tam być. Jakie badania ewentualnie zleci onkolog, to dowiesz się na wizycie. Z histpatu wynika, że to potworniak. W takiej jak u Ciebie lokalizacji, podstawą jest orchidektomia. Czyli, usunięcie zajętego jądra razem z guzem. Czasami, potrzebna jest chemioterapia uzupełniająca. Przy potworniakach dojrzałych, zwykle wystarczy chirurgiczne usunięcie zmiany. Potem obserwacja i badania kontrolne.
Twój strach jest jak najbardziej zrozumiały ale lepiej jest nie wymyślać czarnych scenariuszy, także wyluzuj.
Z tego co piszesz jesteś pod opieką onkologa w Gliwicach, COI Gliwice?
Może warto byłoby skonsultować, Twój przypadek w innym ośrodku?
Myślę, że dobrze zrobisz jak opiszesz swój przypadek na RJForum.pl
https://www.google.pl/url...FIFLzK9Gd-rOW_A
Pozdrawiam serdecznie. |
|
|