1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: rak wątroby |
marzena66
Odpowiedzi: 38
Wyświetleń: 17104
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2017-04-02, 07:51 Temat: rak wątroby |
Klarysa1 napisał/a: | Czy wątroba daje przerzuty do serca? |
Nowotwory wtórne serca najczęściej są wynikiem przerzutów z:
płuc - 40-60%
piersi - 11%
układu krwionośnego - 10-11%
komórek pokrywających błony surowicze - 9%
przełyku - 5%
żołądka, trzustki, nerki, skóry - po 3%
wątroby, jajnika, prostaty, jelita grubego - po 1%
Praktycznie wszystkie nowotwory złośliwe mogą dawać przerzuty do serca. Przerzuty najczęściej szerzą się drogą limfatyczną i lokalizują się w osierdziu i warstwie nasierdziowej.
http://www.serca.choroby....+złośliwy+serca
Jest to rzadko jak widać po procentach ale zdarza się czasami.
Klarysa1 napisał/a: | Jest tylko słaby - jak to określa - nogi są słabe. |
Jest to wynik choroby, rak powoduje, że wątroba nie pracuje tak jak powinna a spełnia ona ogromną rolę w organizmie.
Tato nie ma żółtaczki?, trzeba na to uważać.
Klarysa1 napisał/a: | Tato nie dostał chemii bo markery nie były przekroczone... |
Tego ja akurat nie rozumiem, według mojej oceny nie jest to powód odstąpienia od chemii. Może chodzi o wyniki wątrobowe, te są mocno powiększone i wtedy od chemii mogli odstąpić. Poza tym morfologia czy znaczne osłabienie też będzie powodem od zaprzestania podawania chemii.
Pomyślcie o hospicjum domowym, żeby tatę objąć już opieką bo to będzie bardzo potrzebne.
pozdrawiam |
marzena66
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2016-02-15, 21:10 Temat: rak wątroby |
Klarysa1,
Tak bywa, że biopsja nie zawsze daje jednoznaczny wynik. Powinniście drążyć temat dalej, bo coś co jest na wątrobie wygląda podejrzanie.
powodzenia. |
marzena66
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2016-02-05, 22:00 Temat: rak wątroby |
Klarysa1 napisał/a: | On chce żyć. Ale nie chce tego czasu jaki mu został spędzać w szpitalach... Zwłaszcza, że póki co czuje się dobrze |
Na siłę nic się nie zrobi, tato jest osobą samodzielną i sam za siebie odpowiada. Myślę, że najlepiej będzie jak po otrzymaniu wyników badań lekarz mu dokładnie wytłumaczy wszystko za i przeciw dot. choroby i ewentualnej operacji. Niech tato sam podejmie decyzję co do dalszego leczenia.
pozdrawiam. |
marzena66
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2016-02-05, 17:20 Temat: rak wątroby |
Klarysa1,
Teraz poczekajcie na wynik biopsji. Jeśli okaże się, że to HCC i jak lekarze napisali guz nadający się do wycięcia to nie ma na co czekać tylko ciąć, bo tym można przedłużyć tacie życie.
HCC jest rakiem źle rokującym więc jak jest możliwość to poddać się operacji. Może być taka opcja, że tatę otworzą i zamkną nie robiąc nic bo dopiero otwarcie jamy brzusznej powie lekarzom jaki jest stan faktyczny ale póki lekarze chcę się tego zabiegu podjąć to trzeba to wykorzystać.
Guzków w płucach trochę jest, są malutkie więc trudno ocenić czy to przerzuty czy guzki innego pochodzenia, będą na pewno do obserwacji. Dobra informacja to taka, że w płucach nie ma powiększonych węzłów chłonnych.
To tyle z mojej wiedzy. A na marginesie, mój mąż też miał podejrzenie HCC i wszystkie badania obrazowe na to wskazywały. Poddał się operacji, stracił pół wątroby i okazało się, ze nie było to HCC czego i Wam z całego serca życzę.
pozdrawiam. |
marzena66
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2016-02-04, 23:59 Temat: rak wątroby |
Wyników nie można odczytać, coś źle wstawiłaś.
Jeśli to rzeczywiście HCC i jest możliwość operacji, to trzeba to zrobić jak najszybciej wtedy jest większa szansa na dłuższe życie. Nic więcej nie da się napisać, wstaw dobrze wyniki badań wtedy fachowcy tego forum więcej Ci wyjaśnią.
pozdrawiam. |
|
|