1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: guz płuca |
marzena66
Odpowiedzi: 13
Wyświetleń: 5515
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2016-03-13, 10:24 Temat: guz płuca |
Kasia_L napisał/a: | To dopiero początek naszej drogi, jednak po lekturze podobnych wątków tu na forum - przeraża mnie tempo podróży ... |
Kasiu nigdy nie wiadomo jak szybko to się potoczy. Moja mama od diagnozy poleciała tempem błyskawicy a dziadek mimo raka i to rozsianego całkiem dobrze funkcjonuje, jest samodzielny i dalej kwitnie ku uciesze rodziny ale jak długo, tego nikt nie wie zwłaszcza w tak podstępnej chorobie.
Co do hospicjum, to radzę z serca a korzystałam z ich pomocy trzy razy (trzy przypadki) i wiem, że lepiej wcześniej zapewnić sobie miejsce bo później możecie potrzebować pilnej pomocy a lekarza w pobliżu brak. Tacie zawsze możesz wytłumaczyć, że to nie ostateczność, tylko zabezpieczenie medyczne i dla Niego i dla Was. Poza tym, jeśli tato będzie w dobrej formie, to lekarz/pielęgniarka nie będą "nachodzić", ustalisz sobie, że jak będą pilnie potrzebni to się odezwiesz ale będziesz już na liście "pod opieką".
Trzymaj się, przed Wami trudna droga i musisz zachować siły fizyczne i psychiczne do towarzyszenia tacie w tej drodze. Pozdrawiam. |
Temat: guz płuca |
marzena66
Odpowiedzi: 13
Wyświetleń: 5515
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2016-03-13, 09:05 Temat: guz płuca |
Kasia_L,
Czy został w szpitalu pobrany materiał do badań, żeby określić rodzaj raka?
Jeśli nie, to będzie to konieczne bo inaczej nikt nie rozpocznie leczenia. Jaki jest stan teścia po udarze? robili rezonans głowy, nie ma tam żadnych zmian przerzutowych, tylko stan po udarze?
Kasia_L napisał/a: | Czy może mieć dolegliwości bólowe? |
Może, przykro mi, w większości przypadków tej chorobie towarzyszą ogromne bóle. Ponieważ będzie to leczenie paliatywne może warto już teraz postarać się o skierowanie do hospicjum, oni najlepiej zapanują nad dolegliwościami wszelkiego rodzaju a przeciwbólowo najlepiej. Wiem, że teraz może to budzić Twój/teścia strach ale do hospicjum często bywają kolejki a lepiej mieć to zaklepane bo nie wiadomo kiedy nasilą się dolegliwości.
Kasia_L napisał/a: | Jakie badania powinny być jeszcze wykonane, |
przede wszystkim ustalenie jaki to rodzaj raka.
Kasia_L napisał/a: | Ile nam czasu pozostało? |
nie wiemy jaki rak więc czas trudno określić ale wiesz chyba jak może być.
Kasia_L napisał/a: | Czy stan Teścia pozwoli nam na wspólny wyjazd wakacyjny ( w lipcu)? |
trudno określić. Po pierwsze nie wiadomo ile będzie trwała diagnostyka, po drugie czy dostanie teść chemię i kiedy, czy nie dostanie ze względu na Jego stan, trudno wyrokować.
Kasia_L napisał/a: | O co powinnam pytać onkologa w trakcie wizyty, która ma się niebawem odbyć? |
o wszystko co chcesz wiedzieć, nie ma głupich pytań, lepiej wiedzieć więcej niż mniej. Możesz sobie spisywać pytania na kartce i jak będziesz u lekarza o niczym wtedy nie zapomnisz.
pozdrawiam |
|
|