1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: PLUCA |
marzena66
Odpowiedzi: 13
Wyświetleń: 6679
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2016-09-12, 17:08 Temat: PLUCA |
BELUNIA,
Pisałam Ci, że obraz z badań nie był bardzo niepokojący ale coś radiolog wykrył i trzeba było to wyjaśnić do końca. Bronchoskopia nic nie pokazała ale często się zdarza, że lekarz nie trafia w miejsce zmienione chorobowo a może trafił i rzeczywiście zmiana jest łagodna. Można by było uwierzyć, że nic siostrze nie jest ale PET znowu zasiał pewien niepokój, że zmiany w płucu mogą sugerować proces rozrostowy, czyli dalej nie wiadomo kto się myli.
Ja na Waszym miejscu drążyłabym temat, bo zostawiając możecie coś bardzo ważnego zaprzepaścić zdrowie i życie.
Zapewne onkolog niewiele pomoże bo badania mówią co innego a hist.pat. co innego. Według mnie powinien być szpital pulmonologiczny i ponowna diagnostyka.
pozdrawiam |
marzena66
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2016-09-07, 17:01 Temat: PLUCA |
BELUNIA,
Wnioski z badania PET mówią o tym, że w płucu zmiana może mieć charakter rozrostowy czyli nowotworowy. Trzeba to diagnozować dalej ponieważ jest podejrzenie.
Bronchoskopia nie zawsze się uda, lekarz mógł nie trafić w miejsce chorobowo zmienione dlatego wynik wyszedł dobry a może tak rzeczywiście jest, tylko jak badania budzą podejrzenie to trzeba zrobić jeszcze raz bronchoskopię albo zaproponują inną formę pobrania materiału do badań, zostawiać tego nie można.
pozdrawiam |
marzena66
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2016-08-05, 17:03 Temat: PLUCA |
BELUNIA,
Rzeczywiście Twoje posty były bez odpowiedzi, jakoś umknęły widocznie.
Trudno powiedzieć co jest siostrze, niby nic strasznego w tych płucach nie widać, zmiany nie powiększają się ale trudno mi wyrokować co jest jak lekarze nie potrafią pomóc.
A nie próbowano zrobić jakiejś biopsji tych zmian, które w płucu się znajdują?
Tylko co jakiś czas jest powtarzane TK?, innych badań nie robiono?
BELUNIA napisał/a: | Lekarze wysylaja na kolejne badania. |
Tym kolejnym badaniem ma być PET, czy jeszcze coś?
A jak wyniki z krwi, jak OB, CRP, jest podwyższone?
BELUNIA napisał/a: | Myslalam, ze moze ktos by potrafil nam pomóc w odczytaniu tych wynikow |
Jak lekarz mając badania i pacjenta przed oczami nie potrafi pomóc to nam tym bardziej przez internet trudno wyrokować.
Może jak coś jeszcze nam podpowiesz/odpowiesz na pytania będziemy mogli pomóc.
Jeśli siostra dostała na PET-a to bardzo dobrze, na pewno dużo się wyjaśni dzięki temu badaniu a kiedy to badanie?
pozdrawiam |
|
|