1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak nerki jasnokomórkowy, przerzut do trzustki |
marzena66
Odpowiedzi: 19
Wyświetleń: 11788
|
Dział: Nowotwory układu moczowo-płciowego Wysłany: 2017-03-27, 11:16 Temat: Rak nerki jasnokomórkowy, przerzut do trzustki |
Gosiakk,
Twój wpis jest tylko potwierdzeniem na to co ciągle tutaj klepiemy, że RTG jest zbyt mało precyzyjnym badaniem.
Najważniejsze, że już znaleziona przyczynę dolegliwości bólowych. Niedobrze, że podejrzewane są przerzuty do kości, po wszystkim może konieczna będzie scyntygrafia.
Teraz najważniejsza operacja, oczywiście trzymamy kciuki, żeby wszystko pomyślnie się skończyło i w końcu ruszyło prawidłowe leczenie.
Trzymaj się i sił dla mamy. |
marzena66
|
Dział: Nowotwory układu moczowo-płciowego Wysłany: 2017-01-23, 11:17 Temat: Rak nerki jasnokomórkowy, przerzut do trzustki |
Gosiakk napisał/a: | Czy mama powinna nosić pas brzuszny przepuklinowy po takiej operacji? |
Nie zmusisz, mój mąż też nie bardzo chciał i teraz ma wywaloną przepuklinę. Nam lekarz mówił, że mąż ma zakładać pas jak będzie coś dźwigał, wykonywał cięższe czynności.
pozdrawiam |
marzena66
|
Dział: Nowotwory układu moczowo-płciowego Wysłany: 2017-01-22, 09:42 Temat: Rak nerki jasnokomórkowy, przerzut do trzustki |
Gosiakk napisał/a: | nie wiem co znaczy. (0/3) przy Sine metastasium? |
Z moją łaciną kiepska sprawa ale chyba oznacza to, że na 3 przebadane węzły chłonne nie ma w nich przerzutów.
Gosiakk napisał/a: | Czy to że jedna ze zmian sięga do brzegu cięcia chir. to źle? Za mało usunęli? |
Za pewne lekarz usunął tyle ile mógł a to, że zmiana zwłaszcza złośliwa jest na brzegu cięcia to jest źle bo może powstać wznowa w tym miejscu, bo zostają jakieś komórki rakowe i jest pożywka do rozsiewu.
Gosiakk napisał/a: | Czy dobrze odczytuję, że śledziona bez zmian? |
Śledziona bez zmian nowotworowych Gosiakk napisał/a: | Absentia neoplasmatis
|
a Gosiakk napisał/a: | Arteriolosclerosis hyalinica | - stwardnienie tętniczek (arteriolosclerosis hyalinica) - głównie w przebiegu cukrzycy lub nadciśnienia.
Mama miała raka nerki jak się doczytałam z wyników czy to również był rak jasnokomórkowy wysokozróżnicowany, tak jak teraz jest po operacji?, macie wyniki histopatologiczne z resekcji nerki?
Jest podejrzenie przerzutu do płuc.
pozdrawiam i witam na forum. |
|
|