Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak jajnika z przerzutami do węzłów chłonnych i otrzewnej |
marzena66
Odpowiedzi: 38
Wyświetleń: 13471
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2017-02-16, 20:57 Temat: Rak jajnika z przerzutami do węzłów chłonnych i otrzewnej |
Midi90 napisał/a: | Lekarz powiedział mi dzisiaj, że rokowania złe |
No niestety ale taka jest raczej gorzka prawda, przerzuty zawsze dają gorsze rokowania dlatego napisałam, żeby cieszyć się i wykorzystywać mamy dobre samopoczucie i spędzać razem mnóstwo czasu bo pogorszenie może nastąpić dosłownie z dnia na dzień.
Trzeba być realistą, trzeba mieć nadzieję, bo ona nas trzyma i umiera ostatnia.
Chemia ma za zadanie utrzymać naszych chorych, tylko u mamy będzie to raczej chemia paliatywna i ona mamy nie wyleczy a jedynie zminimalizuje dolegliwości wynikające z choroby, może trochę przedłuży życie ale to może.
Midi90 napisał/a: | to bardzo niesprawiedliwe, że spotkało ją coś takiego, |
nigdy nie wiemy na kogo to wielkie nieszczęście spadnie, może na każdego, chorują dzieci, dorośli i starsi, nie wiemy czy i my nie zachorujemy, choroba nie wybiera ona po prostu przychodzi.
Midi90 napisał/a: | i że zostało nam jeszcze trochę czasu. Postaram się żeby był przepełniony miłością. |
Życzę Wam tego ale nie wiem jak będzie, tego nikt nie wie ale przepełniony miłością jak najbardziej słusznie.
pozdrawiam ciepło. |
marzena66
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2017-02-16, 20:11 Temat: Rak jajnika z przerzutami do węzłów chłonnych i otrzewnej |
Midi90 napisał/a: | Mama czuję się i wygląda bardzo dobrze... aż nie mogę w to wszystko uwierzyć |
To bardzo pozytywne, przynajmniej to nie dyskwalifikuje mamy do podania chemii, oby ten stan utrzymywał się jakiś czas bo w tej chorobie wszystko potrafi zmienić się w szybkim tempie.
Trzymajcie się obie. |
marzena66
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2017-02-16, 17:03 Temat: Rak jajnika z przerzutami do węzłów chłonnych i otrzewnej |
Midi90,
Przykro mi ale opis TK jest mało optymistyczny. W płucach przerzuty, węzły chłonne też najprawdopodobniej z przerzutami bo patologiczne i niestety liczne.
W jamie brzusznej też licznie powiększone węzły chłonne, węzły biodrowe, pachwinowe, dużo tego, w nadnerczu jest również jakaś zmiana, na razie trudna do oceny ale przy takich zmianach u mamy też może budzić podejrzenie.
pozdrawiam i przykro mi, że tak mało optymistyczne są te wyniki. |
marzena66
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2017-02-05, 14:15 Temat: Rak jajnika z przerzutami do węzłów chłonnych i otrzewnej |
Dziewczyny proszę nie prowadzić rozmów typu " co u Twojej mamy", wszystko jest do przeczytania albo w jednym albo w drugim wątku a takie dyskusje co u kogo zaburzają główny wątek "właścicielki" i może dojść do błędnych informacji/porad. |
marzena66
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2017-02-04, 18:05 Temat: Rak jajnika z przerzutami do węzłów chłonnych i otrzewnej |
Midi90 napisał/a: | U mamy minęły 3 tygodnie od operacji... |
Midi90 napisał/a: | Zastanawia mnie czy ta chemia nie będzie podana za późno ? |
Po operacji trzeba trochę odczekać z podaniem chemii ponieważ musi się wszystko podgoić. Na zewnątrz goi się w miarę szybko a wewnątrz środowisko wilgotne więc proces gojenia jest zawsze trochę dłuższy.
pozdrawiam |
|