Autor |
Wiadomość |
Temat: Jestem tu nowa |
marzena66
Odpowiedzi: 25
Wyświetleń: 8377
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2017-04-23, 15:02 Temat: Jestem tu nowa |
Kate Maj napisał/a: | Nie wiem dlaczego nie mogę wysłać drugiej części wyniku PET, |
Jest awaria, nie można wstawić wyników.
Kate Maj napisał/a: | Pomóżcie, moze jest jakis inny sposób zeby pobeac dobry wycinek |
Cytat: | Diagnostyka
Do badań stosowanych w diagnostyce raka płuca należą:
- badanie radiologiczne płuc i klatki piersiowej
- badanie tomograficzne płuc
- ultrasonografia węzłów szyjnych nadobojczykowych
- badanie cytologiczne plwociny
- bronchofiberoskopia z pobraniem wydzieliny z oskrzeli i wycinków z guza do badania histologicznego
- badanie popłuczyn z oskrzeli
- biopsja aspiracyjna cienkoigłowa wykonywana przez ścianę klatki piersiowej pod kontrolą TK
lub przez ścianę oskrzeli
- pobranie węzłów chłonnych śródpiersia (mediastinoskopia)
- pobranie węzłów chłonnych nadobojczykowych (skalenobiopsja)
- video-torakoskopia
- diagnostyczne otwarcie klatki piersiowej |
http://www.onkonet.pl/dp_rakpluca.php#menu4
pozdrawiam |
marzena66
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2017-04-06, 18:21 Temat: Jestem tu nowa |
Kate Maj,
Chyba nie wszystko wstawiłaś. Skoro to badanie PET to powinno być badanie od głowy po miednicę? |
marzena66
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2017-04-06, 14:31 Temat: Jestem tu nowa |
Kate Maj napisał/a: | przesylam skan. |
Gdzie wynik?, jak jest to poprosimy.
pozdrawiam. |
marzena66
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2017-03-14, 19:06 Temat: Jestem tu nowa |
Kate Maj,
Guz znajduje się w płucu prawym i jest naciekający czy też oparty jak to określił Radiolog sąsiednie struktury.
Są pojedyncze guzki "matowa szyba", niby nie przypominają przerzutów ale do końca nie wiadomo czym są w rzeczywistości. Powiększone węzły chłonne, też nie wiadomo czy nie są już przerzutowe a mogą niestety być.
Reszta wszystko w porządku.
Kiedy macie otrzymać wynik hist.pat. bo to teraz najistotniejsze?
pozdrawiam |
marzena66
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2017-03-10, 18:41 Temat: Jestem tu nowa |
Kate Maj napisał/a: | Zapisany jest taz na spirometrie i PET, dziwi mnie to , gdyż wcześniej mowiono ze PET potrzebne nie będzie... |
Skoro stwierdzono, że rak jest w płucu, oku to najprawdopodobniej chcą lekarze potwierdzić/lub wykluczyć inne miejsca przerzutów, stąd PET.
Trudno wyrokować co tam lekarzom się nie zgadza w wynikach ale lepiej zrobić jedno badanie więcej żeby diagnoza była prawidłowa. Może być również tak, że z bronchoskopii nic nie wyszło i chcą pobrać z węzła, jeśli węzeł budzi jakieś podejrzenie.
pozdrawiam, tato na pewno potrzebuje teraz kogoś kto z Nim będzie, porozmawia czy poda coś dobrego. |
marzena66
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2017-03-08, 16:22 Temat: Jestem tu nowa |
Kate Maj napisał/a: | może udać się, żeby miał przepustkę na weekend. |
Jeżeli nie ma przeciwwskazań, tata się dobrze czuje i fizycznie i psychicznie to można, tylko ile dni tato jeszcze będzie w szpitalu? co mieli zrobili i zapewne po weekendzie tatę wypiszą to wtedy przepustka nie ma sensu. Porozmawiaj z lekarzem co i jak.
pozdrawiam |
marzena66
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2017-03-05, 22:17 Temat: Jestem tu nowa |
Kate Maj napisał/a: | A czy może się tak stać , że taką biopsją tylko się rozwścieczy ten nowotwór i szybciej będzie dawać więcej przerzutów? |
Nie, biopsja "nie rozwścieczy" i nie da dalszych przerzutów. Żeby ustalić z czym macie do czynienia trzeba najpierw przebadać materiał/pobrać wycinek, inaczej nie ruszy się z dalszym leczeniem.
pozdrawiam |
|