Autor |
Wiadomość |
Temat: rak drobnokomórkowy płuca prawego z naciekaniem |
marzena66
Odpowiedzi: 69
Wyświetleń: 21640
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2019-03-11, 21:05 Temat: rak drobnokomórkowy płuca prawego z naciekaniem |
magdalena111,
Przyjmij ode mnie wyrazy współczucia
Co do Twoich dolegliwości, zrób badania bo to podstawa ale najprawdopodobniej jest to wynik przemęczenia i ogromnego stresu. Póki jesteśmy cały czas w pełnej gotowości, wiemy, że musimy być silni to tak jest jak coś się skończy wtedy wszystko na nas spada, organizm odchorowuje to co cały czas przeżywał ale wyniki to podstawa. |
marzena66
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2018-08-13, 04:04 Temat: rak drobnokomórkowy płuca prawego z naciekaniem |
magdalena111 napisał/a: | Powiedzcie mi jak to jest z tym alkoholem,śmiało może wypić piwo czy też nie? |
Jeżeli sobie od czasu do czasu wypije troszeczkę dla smaku piwa nic się nie stanie.
pozdrawiam |
marzena66
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2018-07-30, 07:11 Temat: rak drobnokomórkowy płuca prawego z naciekaniem |
magdalena111 napisał/a: | Mam pytanie czy picie słodkich napoi ma jakiś wpływ na nowotwór?słyszałam że rak żywi się w ten sposób. |
Nie przesadzajmy z tym słodkim, gdyby było aż tak szkodliwe to co druga osoba albo prawie każdy jedzący słodycze padałby na raka. Poza tym nie żałujmy naszym chorym tego co lubi, litości jeszcze w chorobie robić ograiczenia, nie. Chce golonkę, piwo czy napić sie słodkiego napoju to dawajcie to swoim chorym ani to już nie zaszkodzi ani nie pomoże.
pozdrawiam serdecznie |
marzena66
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2018-07-11, 18:58 Temat: rak drobnokomórkowy płuca prawego z naciekaniem |
magdalena111 napisał/a: | Co robić abyy elektrolity się nie obniżały? |
Elektolity obniżają się zapewne od chemii, zjeść banana żeby był potas, jakiś sok pomidorowy czy pomidory, trochę dosolić potrawu żeby sód nie spadał a przede wszystkim pić, pić i jeszcze raz pić bo pijąc tato wypłukuje toksyny pochemiczne.
pozdrawiam |
marzena66
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2018-07-09, 17:00 Temat: rak drobnokomórkowy płuca prawego z naciekaniem |
magdalena111 napisał/a: | teraz nie wiem czy ma dana tabletka za dużo czy za mało sodu |
Zapewne rozjechały się elektrolity po chemii, uzupełnilii i stan się poprawił. Trzeba ogarnąć wizytę u kardiologa i może należy zmodyfikować przyjmowanie leków na serce, tak żeby nie kolidowało i nie było interakcji z chemioterapią.
Najwazniejsze, że jest lepiej.
Przed chemią trzeba będzie jak napisałam wyżej skonsultować się z kardiologiem, jak to ogarniecie to jak najbardziej chemia może być podana. Druga opcja to przed chemią trzeba zgłosić lekarzowi o kłopotach z pulsem to skieruje onkolog pierw do kardiologa przed chemioterapią.
pozdrawiam |
marzena66
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2018-07-09, 16:34 Temat: rak drobnokomórkowy płuca prawego z naciekaniem |
Może chemioterapia uszkodzić serce i mogą być różne sensacje z tym związane. Tato jest w szpitalu więc miejmy nadzieję, że opanują ten stan.
Jak się teraz ma sytuacja z tatą?
Trzymaj się |
marzena66
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2018-07-04, 22:33 Temat: rak drobnokomórkowy płuca prawego z naciekaniem |
magdalena111,
Po drugim cyklu zgodnie z zaleceniami powinny być wykonane badania obrazowe i wtedy zobaczą jak działa chemioterapia, jak dobrze moga dołożyć, jak nie będzie poprawy to zapewne nie będzie kontynuacji.
Na razie nie ma co gdybać.
pozdrawiam |
marzena66
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2018-07-02, 20:55 Temat: rak drobnokomórkowy płuca prawego z naciekaniem |
Marcinxxx napisał/a: | że większość lekarzy wie, że rtg klaki piersiowej jest badaniem nic nie wartym a tak naprawdę standardowo powinno się kierować w ramach kontroli na TK każdego pacjenta z czynnikami ryzyka - co rok. |
Może nie nic nie wartym ale mało dokładnym. Zapewne badanie TK byłoby bardziej przydatne, może nie co rok ale myślę, że na razie wciąż jest to tylko marzeniem.
pozdrawiam |
marzena66
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2018-07-01, 03:19 Temat: rak drobnokomórkowy płuca prawego z naciekaniem |
magdalena111 napisał/a: | I tutaj moje pytanie dlaczego 4 a nie 6? |
nie wiem jaki schemat chemioterapii tato przyjmuje?, można podać 4 albo 6 cykli, to lekarz ocenia stan pacjenta i na tej podstawie ustala ilość.
pozdrawiam |
marzena66
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2018-06-16, 18:53 Temat: rak drobnokomórkowy płuca prawego z naciekaniem |
magdalena111 napisał/a: | Kiedy mamy się spodziewać złego samopoczucia taty,od razu po podaniu chemii,kilka godzin po czy może kilka dni? |
Z tym jest różnie, niektórzy parę godzin po wlewie czują się już gorzej, niektórzy po pierwszym wlewie jeszcze nie odczuwaja jakiś strasznych skutków jedynie lekkie osłabienie, z każdą chemią może być gorsze samopoczucie, niektórzy na drugi dzień, u każdego jest różnie i tez jest to zależne od rodzaju chemioterapii.
magdalena111 napisał/a: | Czy leki przeciwwymiotne podać tacie od razu czy czekać aż będzie wymiotować? |
Jak wiedzą, że chemia wywołuje wymioty to przed wlewam dadzą tacie przeciwwymiotne, później dostaniecie rozpiskę i recepty na te leki, tylko tato poczucje, ze Go mdli to bierze leki.
magdalena111 napisał/a: | co z lekami na biegunkę?czekać aż ona nastąpi czy podać już zapobiegawczo?
|
Mogą być biegunki, moga zaparcia. Jesli dolegliwości wystąpia wtedy w tym wypadku podajemy leki i pomagamy. Wcześniej nie ma potrzeby bo może tato nie mieć takich objawów to po co faszerowac lekami.
magdalena111 napisał/a: | Czytałam że najlepiej aby po chemii jeść chłodne rzeczy to prawda? |
Niech tato je na co ma ochotę, po prostu wiele osób po chemioterapii nie może jeść i chłodniejsze rzeczy, czy ssanie kostek lodu przynosi ulgę, to wszystko wyjdzie " w praniu"
pozdrawiam i powodzenia. |
marzena66
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2018-06-07, 17:55 Temat: rak drobnokomórkowy płuca prawego z naciekaniem |
magdalena111 napisał/a: | onkolog z innego miasta nam powiedział że przed podaniem chemii musimy zrobić TK głowy. |
A dlaczego kazał zrobić TK?, jakieś objawy ze strony OUN?, to lekarz prowadzący decyduje jakie badania powinien zrobić pacjent. Jeżeli nie ma jakiś niepokojących dolegliwości z reguły nie robi się wyników z ciekawości.
Oczywiście można zrobić, nie zaszkodzi ale musicie o skierowanie poprosić onkologa.
pozdrawiam |
marzena66
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2018-06-02, 02:51 Temat: rak drobnokomórkowy płuca prawego z naciekaniem |
magdalena111 napisał/a: | Nie rozumiem dlaczego tatę nie zabrali od razu na chemioterapię?, |
A czy tato jest już umówiony/ma wyznaczony konkretny termin?
Pacjentów jest bardzo dużo, nic się nie dzieje niestety od ręki. Ja wiem, że chciałabyś już/teraz/od razu, ale takich przypadków jak Twój tato jest bardzo dużo a możliwości lekarzy/szpitali/przychodni jakie są wiesz zapewne doskonale.
magdalena111 napisał/a: | Jak pomaga hospicjum domowe?
i jak mam się do nich zgłosić? |
Jak już będzie określone leczenie onkologiczne chemio i/lub radioterapia trzeba dowiedzieć się jakie to leczenie, zapewne paliatywne bo są już przerzuty odległe. Jeżeli onkolog powie Wam, że jest to leczenie paliatywne to poproście o skierowanie do hospicjum domowego, musi być na skierowaniu zaznaczone, że pacjent leczony paliatywnie.
Ze skierowaniem wybierasz sobie hospicjum i zapisujesz tatę, czekasz na pierwszą wizytę, czasami może to być bardzo długo. Do domu przychodzi pilęgniarka i lekarz hospicyjny, czestośc wizyt jest różna, pięgniarka raz w tygodniu lekarz czasami też raz w tygodniu czasami raz na dwa tygodnie, zależy od stanu pacjenta. Leczą oni pacjenta objawowo, czyli to co się dzieje żeby łagodzić dolegliwości, żeby pacjent jak najmniej odczuwał dyskomfort związany z chorobą.
pozdrawiam |
|