Autor |
Wiadomość |
Temat: Onkolog od raka płuc - zaawansowany rak płaskonabłonkowy |
megi88
Odpowiedzi: 75
Wyświetleń: 21118
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2021-04-07, 12:16 Temat: Onkolog od raka płuc - zaawansowany rak płaskonabłonkowy |
missy, tak, ale wznowa z naciekiem na żebra z automatu przypisała mojego tatę do IV st. więc nie wiem czy to tak nie działa, że jak po radykalnym leczeniu jest wznowa to z automatu IVst. |
megi88
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2021-04-07, 11:19 Temat: Onkolog od raka płuc - zaawansowany rak płaskonabłonkowy |
missy, pembrolizumab jest zatwierdzony jako leczenie pierwszego rzutu przy ekspresji PDL-1>50% dla raka płaskonabłonkowego. U nas właśnie do tego programu próbowaliśmy się dostać - lekarka go proponowała, więc nie wymyśliłam sobie
https://swiatlekarza.pl/rak-pluca-keytruda-pembrolizumab/ |
megi88
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2021-04-07, 08:59 Temat: Onkolog od raka płuc - zaawansowany rak płaskonabłonkowy |
missy, mój tata przy raku płaskonabłonkowym i wznowie miejscowej miał robione badania ekspresji PDL-1 właśnie, więc immunoterapia ma zastosowanie. Wiem, że to wtedy (styczeń 2019 był nowy program lekowy). |
megi88
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2021-04-06, 15:25 Temat: Onkolog od raka płuc - zaawansowany rak płaskonabłonkowy |
Sławomir, ja poszłam i powiedziałam, że proszę o bloczki (tak to się nazywa) do badań. No nam się nie udało niestety wygrać z tą chorobą...
Ja bym naciskała, bo może się okazać, że się ta informacja o mutacjach nie przyda, a może akurat. Niestety na to wszystko się czeka.
Ja bym konsultowała jeszcze z innymi onkologami. Niestety nie pomogę kto jest od płuc w Krakowie. |
megi88
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2021-04-06, 13:39 Temat: Onkolog od raka płuc - zaawansowany rak płaskonabłonkowy |
Sławomir, masz bardzo podobną sytuację do tej którą ja miałam z tatą. Poczytaj mój wątek. Na tą chwilę mogę Ci doradzić jedną rzecz - skoro czekacie na wynik PET to podejdź do chirurga, który mamę operował z prośbą o wypożyczenie bloczków z operacji i danie ich do badań czy mama ma mutację, które ją zakwalifikują do immunoterapii (u nas onkolog je wysyłał gdzieś chyba właśnie do Krakowa). Badanie tych mutacji też trwa... Pozdrawiam |
|