1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Guz naciekowy pecherza moczowego z zajęciem węzła chłonnego |
mercedeska
Odpowiedzi: 6
Wyświetleń: 7669
|
Dział: Nowotwory układu moczowo-płciowego Wysłany: 2011-02-27, 19:15 Temat: Guz naciekowy pecherza moczowego z zajęciem węzła chłonnego |
Witam,nareszcie moge cokolwiek napisac,finalnie dopiro pod koniec tego tygodnia zakonczylam wizyty w instytucie onkologii.
Wynik rozmow po uprzednich badaniach z chemioterapeuta jest taki,ze wprost odradzil mi raz ze wzgledu na mala skutecznosc zastosowania leczenia uzupelniajacego systemowego a po dwa przy moich moich slabych nerkach dosc ryzykowne i mogloby doprowadzic do dializ,natomiast radioterapeuta z marsz powiedzial mi ,ze w ogole odradza mi tego typu terapie z uwagi naswietlan calego organizmu i tez bardzo watpliwy rezulat.Jednym slowem wiecej przemawialo wg specjalistow za nie niz za tak,wiec biorac pod uwage moje nie wyszlo tak jak chcialam.Jestem dobrej mysli i sadze ze uda sie bez dalszych powiklan-dodam,ze mocno w to wierze,bo nie moze byc caly czas zle.
Pozdrawiam serdecznie i czakam na Wasze opinie mercedeska |
mercedeska
|
Dział: Nowotwory układu moczowo-płciowego Wysłany: 2011-02-08, 11:44 Temat: Guz naciekowy pecherza moczowego z zajęciem węzła chłonnego |
Witam ponownie,oczywiscie wiem ze decyzja nalezy do mnie, jest to jednak wielkie obciazenie psychiczne a decyzje ktore dotad podjelam naprawde wiele mnie kosztowaly chociaz nadal jestem pogodna /tak mysle/ jak bylam ,mam to za soba i teraz ucze sie zyc z nowa sytuacja,ktora lekka nie jest.Mam 57 lat i w zasadzie cale moje dziecinstwo spedzilam w szpitalach, sanatoriach i prewentoriach,pozniej jakis czas byl spokoj az do cesarki i znowu sie zaczely operacje pobyty w szpitalach itd no i w koncu obecna choroba,mam serdecznie dosc organizm jest schorowany i poprostu nie chce juz wiecej na nim eksperymentowac,najnormalniej w swiecie tym razem boje sie.W przyszlym tygodniu mam wizyte w instytucie onkologii wiec po niej napisze czego sie dowiem i co postanowilam,pozdrawiam mercedeska |
mercedeska
|
Dział: Nowotwory układu moczowo-płciowego Wysłany: 2011-02-08, 10:21 Temat: Guz naciekowy pecherza moczowego z zajęciem węzła chłonnego |
Witam,dziekuje Richelieu za blyskawiczna odpowiedz,art.przeczytalam jednak nic nowego nie wniosl gdyz wlasnie to wszystko juz mam za soba interesuje mnie natomiast co dalej,wiem ze mam zglosic sie do onkologa i martwie sie jezeli zaproponuje mi jakas chemie czy inna tego typu terapie gdyz jestem zdecydowana na NIE,co wiec w takiej sytuacji?Pozdrawiam mercedeska |
mercedeska
|
Dział: Nowotwory układu moczowo-płciowego Wysłany: 2011-02-07, 19:42 Temat: Guz naciekowy pecherza moczowego z zajęciem węzła chłonnego |
Witam,
wlasnie dzisiaj znalazlam to forum,
moja sytuacja ma przebieg dosyc burzliwy i dynamiczny, poniewaz w stosunkowo krotkim czasie jestem juz 3-ci tydzien w domu po wylonieniu stomii.
Pod koniec listopada mialam robiony TURBT /usunieto mi guza naciekowego na pecherzu/ i zaplanowanie operacji po nowym roku chyba ze wzgledu na fundusze,
5 stycznia wykonano cystostomie radykalna z ktorej to pobrano mase wycinkow do badania histopatologicznego
i wlasnie chodzi mi o interpretacje tych wynikow , w zaleceniu mam zglosic sie do onkologa.
Podaje pelny tekst z ostatniego badania histop.:
1. w. zasłonowe str. prawa - nodi lymphatici 0/4
2. biodrowe zewnetrzne str. lewa - jw 0/3
3. w. zasłonowe strona lewa - metast sis carcinomatosa lymphonodos 1/1
4. pecherz + macica z przydatkami - carcinoma urotheliale high grade exulcerans
et necroticans parietis anterioris vesicae urinarise infiltratio carcinomatosa parietis totius
et foca lis telae adiposae? /margines radialny ok. 1 mm/.
Epider isatio ortionis vaginalis cervicis uteri.
Ovula ?abothi metapl sia planoepithelialis endocervio alis.?ndometrium atrophicans.
Adenomyosis corporis uteri. Cystes inclusivae, corpora albicantia ovario rum.
Salpinges cum fibrosi.
5-6. kikut leweo i praweo moczowodu - sciana moczowodow o zachowanej budowie z przewleklym naciekiem zapalnym.
Tkanka tluszczowa z obecnoscia naczyn i pni nerwowych.
Uff cos moze przekrecilam ale staralam sie,
powiem jeszcze tyle ze badanie CT obrazowo nie wyszlo poniewaz jestem bo endoprotezach /obustronnie/
nie wiem co jeszcze moge dodac prawa nerka prawie w zaniku /w dziecinstwie operowane wodonercze z plastyka/,
ale bywa ze sie czasem postara i jest wieksza, ale ciagle pracuje.
Bardzo prosze o komentarz i przetlumaczenie badania,
pozdrawiam mercedeska |
|
|