Autor |
Wiadomość |
Temat: Nowotwór złośliwy żołądka u taty |
mil-mil
Odpowiedzi: 9
Wyświetleń: 7630
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2013-06-04, 19:39 Temat: Nowotwór złośliwy żołądka u taty |
U taty nigdy nie stwierdzono cukrzycy a od wczoraj ma bardzo wysoko podniesiony cukier i lekarz nakazał mu branie insuliny. Czy to normalne podczas chłoniaków. Bardzo prosze o pomoc i informację. Może ktoś miał podobny problem? |
mil-mil
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2013-05-27, 08:12 Temat: Nowotwór złośliwy żołądka u taty |
Dziękuję podniosłaś mnie na duchu |
mil-mil
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2013-05-27, 07:08 Temat: Nowotwór złośliwy żołądka u taty |
Justyno dziękuję pięknie za wyczerpującą odpowiedź w sumie odpowiedziałaś na każde moje pytanie za co dziękuję i przepraszam jeżeli niektóre moja zdania bądź pytania są dość lakoniczne.
Wszystkie wskazówki sobie zanotowałam i dzisiaj pobiegnę do szpitala dopytać się czegoś więcej. Jeszcze raz dziękuję
[ Dodano: 2013-05-27, 08:52 ]
Chciałabym się jeszcze dowiedzieć czy gorączka neutropeniczna może być objawem nacieków na szpik? |
mil-mil
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2013-05-27, 06:14 Temat: Nowotwór złośliwy żołądka u taty |
Witam serdecznie
Troszkę mnie tu nie było. Wynik badania histopatologicznego:
Badany materiał stanowią masy martwicze wśród których znajdują siędrobne fragmenty tkankowe. Wykonano badania immunohistochemiczne:
Pancytokeratyna - ujemna
Chromogranina - ujemna
CD20 - dodatnie
CD3 (+-)
CD10 (+-)
Bcl2 - dodatnie
Cyklina - ujemna
Ki-67 - duża aktywnoścproliferacyjna
Całość obrazu mikroskopowego może przemawiać za chorobę rozrostową wywodzącą się z tkanki chłonnej. Powtórne pobranie materiału.
Po powtórnym pobraniu materiału: Rozpoznanie : chłoniak złośliwy żołądka - DLBCL
Rodzaj leczenia : R-CHOP (immunochemioterapia) , Rituximab 375 mg/m2, Cyklofosfamid 750 MG/M2, doksorubicyna 50MG/M2 , VCR-2MG, bsa= 1,89 m2
Chemia podawana co 21 dni w chwili obecnej jest po drugiej chemii niestety dostał wysokiej gorączki ok: 38,7 rozpoznano gorączkę neutropeniczną mam nadzieję , że wszystko poprawnie napisałam. W chwili obecnej leży w izolatce i podają mu leukocyty. Bardzo proszę o informację co teraz ? Czy gorączka może zniwelować leczenie chemią.
Pobrano szpik ale wciąż nie ma wyników. Strasznie się martwię, mam nadzieję że znajdę tutaj pomoc gdyż chodzę jak po omacku. Jeszcze raz dziękuję i czekam na pomoc od Was. |
mil-mil
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2013-03-26, 19:55 Temat: Nowotwór złośliwy żołądka u taty |
Witam
Na wstępie chciałabym wszystkich serdecznie przywitać. Jestem tu nowa dlatego jeżeli coś napiszę nie tak z góry przepraszam. Okazało się , że mój tatuś ma nowotwór żołądka (Chłoniak z dużych komórek B rozlany)
Chciałabym abyście pomogli mi w interpretacji wyników, gdyż juz wszędzie szukałam a sądzę, że tutaj mogłabym liczyć na pomoc:
Badania immunohistochemiczne:
CD20 dodatnia
cd3 (-+)
Ki-67- około 80% komóre dodatnich
Cyklina ujemna
Bcl2 (-+)
Bcl6 ujemne
CD5 (+-)
Bardzo bym prosiła o pomoc w interpretacji wyników. Tatuś rozpoczyna leczenie w kwietniu. Proszę o poradę jak powinnismy się przygotować a na co się nastawić?
Dziękuję serdecznie za pomoc
milka |
|