Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak piersi hormonozależny |
mral
Odpowiedzi: 18
Wyświetleń: 29155
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2009-12-06, 14:17 Temat: Rak piersi hormonozależny |
ALang napisał/a: | Małżonka jakiś czas temu narzekała, jak spała na prawym boku to czuła jakby ją żebra bolały. Czy to odczucie może mieć uzasadnienie w tymże guzie? Andrzej |
Oby nie był to przerzut raka do żeber.
Przerzuty do kości, najczęściej obserwowane w przebiegu raka piersi umiejscawiają się głównie w kręgosłupie, żebrach, miednicy, czaszce oraz w kościach udowych i ramieniowych. Najczęstszym sygnałem powstawania ognisk przerzutowych w kościach jest właśnie ból. Z tego co piszesz , można przypuszczać , że ból się pojawia w trakcie ucisku żebra.
Żona powinna ten objaw zgłosić lekarzowi. |
mral
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2009-12-06, 13:05 Temat: Rak piersi hormonozależny |
Z tego co piszesz, Żona miała pierwotnie biopsję cienkoigłową – szczerze mówiąc sądziłam, że od tego już się odstępuje , w bardzo dużym procencie jest nierozstrzygająca –strata czasu i pieniędzy NFZ. Domyślam się, że w przypadku Żony było tak samo.
Sporo cennych wskazówek dla pacjentów poddanych chemioterapii znajdziecie tutaj http://www.sowieoczy.pl/index.php?pid=150 – warto się zapoznać i w miarę potrzeb wdrażać w uzgodnieniu z lekarzem. |
mral
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2009-12-06, 11:08 Temat: Rak piersi hormonozależny |
Jak na biopsję (ograniczona ilość materiału) , to i tak sporo informacji uzyskano, które pozwalają rozpocząć leczenie onkologiczne. To moje zdanie, poczekajmy na opinię Turpina.
Odnośnie USG jamy brzusznej -może pokazać zmiany, które mogą być przerzutem do wątroby, która jest objęta przedmiotowym badaniem i jest miejscem (nie jedynym) potencjalnych przerzutów raka piersi.
Inne miejsca, to: mózg, rdzeń kręgowy, kości, płuca.
Zosiu, Erevain jeśli coś pominęłam proszę o uzupełnienie.
Pozdrawiam |
mral
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2009-12-05, 13:45 Temat: Rak piersi hormonozależny |
zosia bluszcz napisał/a: | W dalszym ciagu jednak nie wiadomo co z wezlami chlonnymi (nie wyglada by zostala zrobiona SLNB).
|
Prawdopodobnie ostateczna weryfikacja nastąpi po zabiegu operacyjnym (który mam nadzieję będzie możliwy) i w trakcie którego jak sądzę wycięte zostaną również węzły i przebadane hist.-pat.
Pozdrawiam |
mral
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2009-12-05, 12:33 Temat: Rak piersi hormonozależny |
Zosiu, moim zdaniem zapis T4N0M0 - odpowiada IIIB.
T4 znaczy - guz niezależnie od wymiaru z bezpośrednim zajęciem klatki piersiowej lub skóry.
Pozdrawiam |
|