Autor |
Wiadomość |
Temat: Dysplazja szyjki macicy |
mufaso83
Odpowiedzi: 35
Wyświetleń: 21631
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2015-11-24, 16:43 Temat: Dysplazja szyjki macicy |
amputacja szyjki macicy lub usunięcie macicy |
mufaso83
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2015-11-04, 11:55 Temat: Dysplazja szyjki macicy |
nie ma za co |
mufaso83
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2015-11-03, 19:09 Temat: Dysplazja szyjki macicy |
Marzanna napisał/a: | Zostałam skierowana na Leep. Wynik hist pat - cin2 - trudny do interpretacji ze względu na termiczne uszkodzenie brzegów.
| a widzisz, pisałam Ci o tym wcześniej.....
zawsze najbardziej wiarygodny jest wynik histopatologiczny. Cytologia ma swoją czułość niestety. Powtórzę również, ja miałam cytologię prawidłową a w kolposkopii i wycinkach cin2/3
Teraz moim prywatnym zdaniem, jeśli chcesz mieć pewność idź wykonaj kolposkopię prywatnie (jeśli już jest taka możliwość z racji zabiegu). Ona pokaże ewentualne zmiany. a koszt to okolo 200zł |
mufaso83
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2015-02-04, 23:50 Temat: Dysplazja szyjki macicy |
może warto prywatnie? |
mufaso83
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2015-02-04, 22:30 Temat: Dysplazja szyjki macicy |
Marzanna napisał/a: | nie można okreslić marginesu ze względu na przypalone brzegi |
dlaqtego część ginekologów zaleca konizacje zimnym nożem, czyli skalpelem. Ja mialam tak wlaśnie przeprowadzoną konizację. Chciałam elektrokonizacje, ale ze względu na trudności w określeniu marginesu ciecia lekarz mnie namówił na skalpel.
Teraz musisz czekać na wygojenie, w tym czasie kontrola jak goi sie rana wedle zaleceń lekarza prowadzącego. Mi po zabiegu zalecono, mimo czystego marginesu, kontrolę co pół roku, cytologia plus kolposkopia
Marzanna napisał/a: | Minął już miesiąc od zabiegu a mnie dalej utrzymuje się krwaweienie. Nie jakieś bardzo duże ale z dnia na dzień coraz większe. Czy może po miesiącu poprsotu odrywa się strupek ? Kiedy krawienie może ustąpić?
|
Nasilone krwawienie występuje około 14 dnia po zabiegu po oderwaniu się strupka. Ja krwawiłam około 20 dnia po, jednak cały czas po zabiegu miałam krwawienia. U mnie rana słabo się goiła i lekarz czymś mi ja smarował (bylam na wizycie jakies 2 tyg po zabiegu). Niestety nie pamiętam co to było. Zabronił dźwigania i wysiłku, bo po nim bardziej krwawiłam. Część kobiet przechodzi konizację bardzo dobrze, u innych występują krwawienia i bóle, ale powinnaś to skonsultować. Może rana się nie goi, jak powinna bywa różnie |
mufaso83
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2014-10-28, 18:17 Temat: Dysplazja szyjki macicy |
wiesz co, który wynik lekarz uzna za wiarygodny, ponieważ od tego zależy dalsze postępowanie.
Mi jednak lekarz zawsze powtarza, że najbardziej wiarygodne jest zawsze badanie hist-pat. Cytologia jest mniej czuła i często nie wykazuje zmian. Ja miałam CIN 3 a cytologię pobieraną różnymi sposobami i w innych gabinetach, zawsze 2.
Jeżeli poprzednie badania wykazywały HSIL czyli CIN 3 nie ma co czekać, tylko rozpocząć leczenie. z drugiej strony nawet CIN 1 można leczyć, jeśli się samoistnie nie cofa. Mamy do wyboru leczenie farmakologiczne lub elektrokonizację/konizację. Może warto by było zrobić test na HPV? |
mufaso83
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2014-10-28, 15:51 Temat: Dysplazja szyjki macicy |
sytuacja jesli chodzi o wycinki moze wygladac tak, ze na obszarze zmiany nie w kazdym miejscu będzie taka sama postać CIN. nawet logicznie rozumując, chora tkanka kiedyś przechodzi w zdrową, a nie robi tego drastycznie, tylko stopniowo. Dlatego wycinki pobrane z różnych miejsc zmiany mogą dawać różne wyniki. U mnie było dokładnie tak samo, jednak mi pobierano dlatego od razu dwa/trzy wycinki z różnych miejsc zmiany i wyniki wahały się od CIN 1 do CIN 3. |
mufaso83
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2014-04-28, 07:39 Temat: Dysplazja szyjki macicy |
masz prawo wyboru i formy znieczulenia i formy wykonania zabiegu. Takie masz prawo, jako pacjent |
mufaso83
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2014-04-27, 15:45 Temat: Dysplazja szyjki macicy |
masz prawo żądać znieczulenia w postaci narkozy. I tak rób, obstawiaj przy swoim lub zmień szpital
trzymam kciuki |
mufaso83
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2014-04-09, 11:04 Temat: Dysplazja szyjki macicy |
ja miałam konizację, operacja i tego samego dnia wychodzisz. 10 dni zwolnienia daje szpital, ale to zależy, bo część kobiet od razu czuje się bardzo dobrze. Ja byłam 2 tygodnie. Dźwigać mi zabroniono na okres gojenia, czyli 6 tygodni. Tyle samo bolało podbrzusze, krwawień nie miałam, oprócz jednego po 14 dniach kiedy to strup się odkleja. Kwestia gojenia jest też zależna od sposobu wykonania konizacji. |
mufaso83
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2014-04-05, 18:11 Temat: Dysplazja szyjki macicy |
lekarz pobierając wycinki mógł np pobrać z miejsca, gdzie było cin 1. Wiadomo, że na całym obszarze zmiany nie będzie tylko cin 3, będą one stopniowo przechodzić w mniejszą dysplazję aż do tkanki zdrowej.
Ja miałam 2 razy pobierane wycinki i też raz wyszło cin 2, raz cin 3. Lekarz tak naprawdę widzi tylko zmienioną tkankę, ale na oko nie jest w stanie stwierdzić, jaki stopien dysplazji to jest. Dopiero po wycięciu zmiany w całości otrzymasz wynik ostateczny.
[ Dodano: 2014-04-05, 19:13 ]
ponadto, pamiętaj, cytologia może trochę zakłamywać rzeczywisty obraz. Najbardziej wiarygodne są wycinki. Proponuję powtórną kolposkopię z pobraniem wycinków |
mufaso83
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2014-04-04, 12:24 Temat: Dysplazja szyjki macicy |
cytologia niestety, pobierana nawet za pomocą szczoteczki, może nie wykryć zmian. Ja mialam cin 3 a cytologię 2. Dlatego przy podejrzanym wyniku wykonuje się kolposkopię, ona uwidacznia zmiany. Moim osobistym zdaniem, z uwagi na doświadczenie w tej dziedzinie, uważam, że każda z nas powinna kolposkopię wykonywać minimum raz na 2 lata. Cytologia ma tylko 80% czułości. Tylko biopsja/badanie hist-pat w 100% dają pewność wyniku.
Jeżeli chodzi o cin 1, te zmiany zawsze się obserwuje, ponieważ większość z nich samoistnie się cofa, natomiast cin2/3 wymagają dalszego leczenia/zabiegu chirurgicznego, gdyż jest to stan przednowotworowy. Wybór leczenia zależy od lekarza (on to ustala na podstawie wiedzy o stanie chorej, rozległości zmian, obecności z kanale szyjki macicy, wieku, chęci posiadania potomstwa). W większości wypadków przy cin2/3 wykonuje sie konizację szyjki macicy |
|