1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Glejak wielopostaciowy |
quchasia
Odpowiedzi: 6
Wyświetleń: 11938
|
Dział: Nowotwory ośrodkowego układu nerwowego Wysłany: 2015-03-19, 23:00 Temat: Glejak wielopostaciowy |
@Richelieu przepraszam, następnym razem powstrzymam się od takiego pisania. Odezwę się jak już będą wyniki rezonansu. Niestety człowieka czasami ponosza emocje i chce napisać szybko, nie wiadomo nawet po co :( |
quchasia
|
Dział: Nowotwory ośrodkowego układu nerwowego Wysłany: 2015-03-19, 12:08 Temat: Glejak wielopostaciowy |
cześć,
Szwagier wyszedł ze szpitala. w pzyszłym tygodniu opis rezosnanu będziemy mieć. Kolejna konsultacja dopiero w połowie kwietnia..
Jeśli chodzi o radio:
podano 60GY/30SR
po dawce 50GY redukcja obszaru napromienianego z uwagi na jego rozegłosć i obecność zarządów krytycznych.
Chemia tak jak pisaliscie Temodal.
Wszytsko to jest strasznie pogmatwane.. Neurochorurg powiedział po operacji, ze na pewno nie IV stopień. Jak chory stawił się w szpitalu na radio, dostał ochrzan, ze za długo czekła po operacji. I usłyszał od onkologa, ze neurochirurg wraźnie mówił, ze guz złośliwy... teraz znowu wizyta dopiero w połowie kwietnia, jak chwilę temu się tak pieklili.. :(
jak tylko będe miała wyniki, to napiszę. Może coś poradzicie, jak działać dalej..
aaa zapomniałabym.. guz już odrósł:/ wyszło przy rezonansie przed radio. Onkolog twierdzi, ze radio powinna go trochę przysuszyć, aa czy ewnetulanie radio z chemią moze rzeczywiście zatrzymać dalszy rozwój?
przepraszam, ze tak chaotycznie, ale na prędkosci piszę tego posta.
pzdr |
quchasia
|
Dział: Nowotwory ośrodkowego układu nerwowego Wysłany: 2015-03-11, 19:25 Temat: Glejak wielopostaciowy |
Diagnoza postawiona w listopadzie, na razie szwagier czuje sie dobrze. Czekamy na wyniki rezonansu i trZymamy kciuki! |
quchasia
|
Dział: Nowotwory ośrodkowego układu nerwowego Wysłany: 2015-03-09, 21:10 Temat: Glejak wielopostaciowy |
Witam ponownie. Pomagaliscie mi kilka lat temu z drobnokomórkowym płuc u taty.
Niestety na nowo zmagamy się z tym paskudztwem. Tym razem u szwarga glejak IV stopnia.
Rozpoznanie kliniczne: guz prawej skroni GBL (?)
Rozpoznanie histopatologiczne: glioblastoma multiform WHO IV stop.
Guz wycięty z nawiązką 14.12.2014.
Lekarz był mega zadowolony z operacji; powiedział, że guz będzie niezłośliwy.
Nie wiem czy ściemniał czy rzecywiście mogł nie wiedziieć.
Wynki histopatologiczne nas dobiły.. glejak IV
Radioterapia od 2.03- całosć 35 naświetleń.
Chemia w tabletkach.
Niestety nie wiem dokładnie jaka radio i jaka chemia; radio ponoć najmocniejsza.
W połowie marca końcy się radio, rezonans i mamy patrzeć co dalej.
Macie moze jakiegoś lekarza do polecenia?
Neurochirurg sprawiał wrażenie olewczego, typ: poklepie po plecach, powie, ze będzie dobrze.
Teraz lekarz prowadzący mówi, ze rokowania nie są kolorowe.
Możecie coś poradzić? Jeśli potrzebujecie dokładniejszych informacji odnośnie terapii, postaram się dowiedzieć.
Nie jestem na miejscu, tylko na telefon z siostrą, więc nie mam wglądu do dokumentacji.
Ale ogarnę wszystko co trzeba.
Wiem, że możemy coś przywalczyć, bo z tatą też lekarze dawali kilka miesięcy życia a udało się, ze był z nami ponad 2 lata.
To jest młody facet z 3 dzieci, nie pozowlimy, zeby to świństwo go zmiotło!
Pzdr! |
|
|